La llengua i les bèsties

"Són aquí, entre nosaltres. Els repugna qualsevol expressió de catalanitat. És una fòbia malaltissa"

A casa els pares corria un vell exemplar d’un llibre que tots els germans havíem llegit: De quan les bèsties parlaven, d’en Manuel Folch i Torres. El pare era inflexible i, com La rosa i l’anell de Thackeray i en Bolavà de Josep Maria Folch i Torres, considerava que un no podia fer-se gran sense haver-los llegit. Era un llibre deliciós on òlibes, óssos, elefants, cervatons i borinots parlaven, un recull de faules destinades a l’educació dels infants.

Ara mires al teu país i tornes a veure parlar les bèsties. Però són d’un altre tipus. Carronyaires, escurçons, hienes. Bèsties amb forma humana, tanmateix, que glopegen odi. Un odi pertorbat, nauseabund, com de dentadura postissa amb verdet, contra tot el que representa la llengua.

Són aquí, entre nosaltres. Els repugna qualsevol expressió de catalanitat. És una fòbia malaltissa. Hi ha alguna cosa freudiana en aquestes bèsties. O un petit sotrac en la seva cadena d’ADN. Pobres individus! Viuen en un país del que ho desconeixen tot: la seva cultura, les seves tradicions, la seva història. Es passegen impermeables a qualsevol esdeveniment que representi el fet català. Els crea urticària. Els rebota tot el que no sigui espanyol i en castellà.

Tenen nom i cognoms, les bèsties. Tots en coneixem alguna. Abunden, les bèsties. Viuen, moren i es multipliquen. Una d’elles va protagonitzar l’altre dia un incident que no ha arribat a Catalunya i mereix ser explicat, com un exemple extraordinari de la bestialitat d’aquests éssers. Pobres bèsties, no poden fer-hi més.

Una de les escasses companyies aèries que vénen acceptant amb normalitat el català és Swiss. Si han agafat algun dels seus vols a la vella Confederació, hauran constatat com es ve emprant la nostra llengua a l’hora d’enlairar-se o aterrar l’aparell. Una excepció, ja que, malauradament, amb la resta de companyies venim essent tractats exactament com el que som, la darrera colònia en terres d’Europa.

Doncs bé, fa un parell de setmanes viatjava en un vol de Swiss una d’aquestes bèsties. En arribar al destí, s’anuncià en català les típiques observacions prèvies a l’aterratge. La bèstia, automàticament, segregà la seva salivera rabiosa. Una fortor de cloaca sortia del seu seient. Es removia, inquieta, desesperada, horroritzada per haver de sentir quatre mots en català. No tenia escapatòria. Una suor mucosa, com de gripau refredat, li rajava de les aixelles. Cal imaginar-se-la, a la bèstia, després de tant temps!, elles que poden viure en el seu món espanyol sense cap problema, escoltant quatre mots en una llengua que odia. Indignada, va decidir escriure una carta en un diari alemany de Zuric, queixant-se del tracte rebut ja que "es violaven els seus drets" al ser el castellà la "primera" llengua oficial d'Espanya”. I, a tota plana, la queixa de la bèstia va sortir publicada.

Gràcies a Déu, els bons amics del Casal Català de Zuric han replicat i han deixat les coses clares (tantes ambaixades i consultats de Mar i, mira tu, un petit Casal Català és qui s’ha mobilitzat gràcies a la decència i dignitat dels seus membres).

Però per què ens hem de mobilitzar cada vegada? Quan acabaran els atacs de les bèsties? Com podem el 2008 aguantar tanta vexació, tanta humiliació i tant menyspreu?
Comentaris
Jordi
Un article lamentable sense cap dubte. Sembla que la bèstia intolerable s'ha canviat de bàndol.
Hermes
Patético. El artículo apesta a odio por todos sus poros. Retratas a la perfección el supremacismo nacionalista. Ya puestos, sustituye español por judio...
Carme
Jo hi estic totalment d'acord amb en Quim Torra. El que fan conta Catalunya i els catalans és malaltís.
Manel
Destila Nazismo puro por sus poros!!
Josep
Quim Jong Torra, has mirado tu DNI? te estás insultando a tí mismo
Carlos
Carme, el que es malaltís es que et creguis tota eixa sarta de barbaritats que surt de la ploma d´aquet individu. La resta de espanyols no odien Catalunya. Tot aquet missatge forma part de la publicitat suprematista d´aquesta gent.
Pere
gran article, quan un pensava que el supremacismo i la xenofòbia estava superada, arribes tu per ensenyar-nos que tan equivocat estava. Heil Mocho!
Jordi
Em donen ganes de vomitar. Llegint aquesta merda em fa avergonyir sentir-me català.
Miguel
Lamentable que la "izquierda" catalana apoye a un nazi porque es igual de nacionalista que ellos. Una desgracia que la izquierda haya acabado así. ¿Dónde ha quedado el "trabajadores del Mundo uniros"?
Jordi
Mare meva Quina IMPORTÀNCIA que Swiss parli o no en català i si aquesta"bestia espanyolista" va patir un infart per escoltar català ,aquí amb el castellà pasa igua hi han a dojo Conclusiò: toda España incluida Cataluña CACA País carpetovetonico quijotesco y tormesco lazarillero Un territorio inmejorable SPAIN y siempre entre todos "jodiendolo"por donde sea Felicidades España y Catalunya, sigamos así a ver si lo matamos por completo ANIMOOOO QUÉ FALTA MENOS Preocupense realmente de lo que…
Rómulo-Antonio Tenés
Señor Quim -el apelativo señor es sólo cortesía a MónTerrassa- Apreciará que poseo tanto pedigrí catalán como usted -mis ancestros dieron nombre al Vall del rio Tenes-; no así su odio nazi hacia una parte de Cataluña, mayoría demócrata en la que me sitúo y pienso defender ante ustedes, quienes creen que Cataluña les pertenece en exclusividad. Mire, simple, si quieren un país independiente declaren la guerra a la mayoría social de Cataluña y España, y gánenla. Es usted un vomitivo zurullo.
Manel
Triste, leer esto de alguien que es el president de tu comunidad es muy triste , no cuenten conmigo a partir de ahora, haganlo solos,
R.fapi
Totalment d'acord amb l'article tot lo que no sigui espanyol els provoca urticaria
Mireia de sant esteve
Completament d’acord amb tu. Rodejats de bèsties Ignorants i maltractants artimanyes que destil.len odi per tots els forats de la seva pell.
Manolo
Totalment d’acord amb el que diu l’article. Les victimes en sentit nacional i cultural per desgràcia sempre som les mateixes, els catalans i les seves particularitats, y si protestem per no deixar-nos matxacar allavores resulta que som supremacistas!
Oriol
No he llegit res contra els espanyols en tot l'article. Parla dels intolerants. Als que no us agrada, és perquè us hi veieu reflectits?
Juan
No m'agrada l'article, però q falangito's i nacionalistes espanyols parlin d supremacisme i vulguin anar d víctimes es grotesc.
Carson
Totalment d'acord. És així, i ja està.
Jordi
Es un article que no surt de tó. Fa una analogia entre les bèsties d'una obra de ficció amb l'actitut anticatalana, gratuita i destructora d'algunes persones. Si el que deia un borinot era digne de ser llegit, qui és pot ofendre perquè el seu comportament sigui el propi d'una hiena? El que es realment ofensiu és voler condecorar les bèsties que han pegat avis a Catalunya.
Sílvia
Jo no veig cap problema, no es cap novetat, qui no s'ha trobat mai amb un d'aquests tipus que et fan canviar de llengua, de males maneres, a la teva pròpia ciutat, i no per que no t'entenguin, sinó per manca de respecte. Es molt geig.
simonet
L'escàndol dels espanyolistes no està justificat. El to de l'article no m'agrada, però en Quim Torra no insulta els catalans no independentistes o no catalanistes. Es refereix a aquells catalans que no toleren que s'utilitzi el català en certs àmbits públics on fins ara no s'usava. Si l'Arrimadas s'ofèn per aquest article, és perquè s'identifica amb la persona que va escriure la carta al diari de Zuric. Li molesta a l'Arrimadas que Swiss Air faci servir el català?
Ricardam
Bon article. Quanta gent que viu aqui no sap res del seu país ni li importa la llengua ni la seva història. Endavant República Catalana
Snt
L’has clavat Quim, i de seguida has fet sortir les bèsties del cau... es delaten soletes...
Jaume
Tant de bo no fos així. Tant de bo el català fos estimat com una llengua constitucional més, però no és així. Es perseguida de forma inmisericorde en qualsevol àmbit on assoleix certa normalitat i és totalment menystinguda en aquells altres àmbits on una llengua sense obligatorietat constitucional està minoritzada
KARL
Hi ha una dita castellana molt adient per tots aquests trolls que supuren bilis contra el MHP Torra, “quien se pica, ajos come”
JJJ
L'article només fa referència als intolerants. Com pot molestar algú aquest article? Segurament molesta perquè molts diputats i votants de Cs són d'aquest tipus de bèsties.
Jordi
100% d'acord amb el 131 MHP
Carme
Quim Torra es escritor, i en aquest article esta fabulant, similarment al llibre del que parla, exagera i fa grotesc al personatge, com a recurs literari per exemplificar a aquesta gent que no estima la llengua. Quan tens aquesta aversio cap a la teva llengua, o cap a la llengua del teu pais, sigui quin sigui el pais, ets realment una persona bastant pobre, i jo crec, que sense ofendre a ningu, es pot dir que actua una mica com les besties, en el sentit de que a les besties no sel's exigeix humanitat
a los fachas
Como os han comido el coco. Bestias, es lo que sois, no los españoles,los fascistas que supurais odio. C's apunta y las bestias disparan.
Queralt
Estic completament d'acord amb l'article del President Quim Torra. Ja estem farts de que ens menystinguin i no es respecti la nostra llengua. Si tot això els passes a ells... Visca la República! Seguim.
cesc
M'ha semblat molt correcte i encertat
Jordi
El més trist és que aquestes bèsties són tan "importants" que el President els hi ha de demanar perdó. No se'lsha ofès en res, però sobretot no s'ho mereixen. Són bèsties, sí, i no en el sentit de l'article, molt pitjor. Són bèsties, sí. Bèsties que odien qui els hi dóna de menjar (també és metafòric) que són la pitjor classe de bèsties que hi ha.
Acrata
Aquestes besties cada 60 anys bombardejen Barcelona. Trepitjen els nostres drets lingüístics. Envien a la policia a atonyinar gent desarmada... i ara resultarà que el nazi es Quim Torra perquè es queixa? Ni amb tots els esbirros del mòn escrivint als fòrums d'internet fareu creure que la víctima es el botxí. Després de perdonar-vos el franquisme, ja hi torneu a ser: deixant anar gracietes des dels tancs, o amb el Fedrico Jimenez Losantos que vol posar bombes... però mira que queixar-nos!
Giddy
Mr Torra is one sick puppy
Josep maria
Ho escriiuré en castellà per que els de parla castellana ho entenguin, si ésqué volen." Carlos V dijo un hombre vale tantos hombres como idiomas habla" Sra. Arrimades quans en parla vosté? Anglés, francés, aranés, euskera, gallec, alemany, italià? El rei Felipe VI per ser com diu, rei de todos los españoles, per no parlar, no parla, ni gallec, ni euskera, ni català y todos estos idiomas se hablan e Espanya i el rey no los habla, porqué?
Josep
Campanya tabernciola a tota pastilla conta aquest article. Però si 5 anys després d'aquest article tenim videos d'aquestes bèsties treient bilis i insultant mentre tallen llaços grocs, tenim guàrdia civils que agradeixen gerents italians d'un bar pq els semblava q parlaven català, tenim diputats al Parlament que els incomoda sentir un himne... aquest article retrata el dia a dia. I no he vist enlloc que generalitzi a tots els espanyols, només retrata que hi ha bèsties...
Alícia
Utilitzar un recurs literari per expresar una realitat com un temple no em semble ofensiu. Potser el que no ho entén és perquè o llegeix poc o té algun motiu per sentir-se al·ludit.
Natibert
En todos los tiempos y en todas las culturas se han escrito estas metáforas sobre la realidad que vive el escritor. Hasta en la misma Biblia se juega con este tipo de metáforas. Obviamente la falta de cultura enoja a quiénes tienen cola de paja.
Josep M.
En Quim Torra té raó, hi ha molts espanyols que reaccionen primitivament davant de l'ús del català. N'hi ha que no, però n'hi ha molts que sí, ho he experimentat moltes vegades. Voler-ho negar és mentir. Els qui li diuen nazi amb aquesta facilitat tenen l'adjectiu a punt perquè potser ho són ells.
Dídac
Quina por. Quan semblava que l'historia ens havia mostrat fins a quin grau d'horror es pot arribar quan es nega la condició de persones a un col·lectiu, torna la bèstia. La bestia horrífica de la deshumanització del contrari, perquè si el contrari no és persona, tota acció contra ell està justificada. No hem après.
Jose
Per començar, no parla dels espanyols. Parla de gent que, tenint o’espanyol com a primera (única) llengua a Catalunya, reacciona de manera agressiva (d’aquí lo de la bèstia) quan escolta el català i quan se’n sent interpelat per aquest ús. Dit això, el to és excessiu (la crítica que fa, no).
Josep
D’acord amb el fons, potser canviaria algun adjectiu
Rafael
No veig cap problema que a algú no li agradi una llengua. Jo parlo quatre idiomas i m'agrada una més que l'altra però totes són útils per comunicar-se. Si una llengua deixa de ser útil, s'estingueix com li va passar al llatí. Està clar que algunes persones no se senten còmodes escoltant altres llengües al seu voltant, però s'hauran d'acostumar. No n'hi han bèsties; hi ha gent amb manca de sensibilitat.
Dolors
La polseguera aixecada per una colla de fanàtics incultes dirigida a tots els ignorants que volen escoltar.los es proporcional a la seva capacitat política. Qualsevol amb un mínim de cultura, entén a la perfecció el que está llegint. Potser sería demanar massa que no hi haguessin tants demagogs dedicats a la política. Molta força President Torralba, anem tots per feina que tenim pressa i volem La República Catalana i com vostè ens ha dit avui VISCA CATALUNYA LLIURE.
nasi
la ignorancia, pueblerina y provinciana, la falta de cultura, la envidia y la frustración es presente en todo este foro, en el que comidos lo cerebros por los medios de comunicación mercenarios del gOBIERNO, ni entienden ni saben que bestiario español, aquel que tapándose la cara destruye por las noches signos de democracia y libertad, aquel que manipula a los ignorantes solo con odio hacia los catalanes para ganar votos, aquel que mete en prisión, solo por sus ideas,eso son bestias
José Antonio
Esta carta es del *2012* cuando Torra no era ni político, pero veo que los comentarios son del *2018*. Cuando escribió esta carta yo todavía no había vivido nunca en Cataluña y la carta me habría ofendido, pero ahora viviendo desde hace unos años en Cataluña entiendo el sufrimiento que le hizo escribir algo así (no la falta de respeto) y aun sin hablar catalán me considero ahora ya Catalán y soy independentista. Que el primer político que no haya cometido errores en su pasado tire la 1a piedra.
botifler
Quim, vinc del futur i t'avanço que has arrivat lluny en la teva carrera, al 2018 ja ets el president de Cagalunya.
Santi
Lo que es patetico, es discutir una realidad que existe en Catalunya y en Espana, una gran mayoria no se cree, ni desea el estado plurinacional, ni federal y asi les va, en lugar de apoyar el plurilinguismo, lo repudian i repudian al catalan y su cultura, por ello nos queremos ir... MOLT HONORABLE PRESIDENT SR. JOAQUIM TORRA, estic totalment d’acord amb el seu article, gràcies...
Jordi
És una realitat que ni històricament era diferent, ni avui dia canvia i malauradament si els que se senten espanyols no evolucionen i baixen de l'arbre, dificilment canviarà. L'única solució és que cada estat vagi sols, i quan hagi passat un segle més ja no estara a l'ordre del dia.
Choniarrimades
No només hi estic d acord, sino que les bésties es comporten com a tal des de fa 300 anys. Les mateixes bésties que recolcen el comentari de la gran béstia: " Hay que bombardear Barcelona". No hi ha res a fer. Son limitats.
Meri
No veig cap problema en l'article. Les bèsties s'han sentit identificades i s'han molestat, pobretes
Toni suir
Si fos mes Jové fotria el cam da quet país per no tindre q soporta aquets veins
Cesc
Els que critiqueu l'article (inclosa Arrimadas), no teniu gaire comprensió lectora... Quin mal han fet les retallades en educació!!!!
Basilio
Veo que no habeis entendido nada solo sabeis insultar insultar y seguramente sacar la bilis por la boca
Tess
I avui continuen voltant..
Joanlleida
Totalment dacord amb l'article, i nomes el veurà ofensiu aquell que s'hi vegi retratar
Maribel
Totalment d'acord amb en Quim, jo per 2 paraules vaig haver de sentir "catalans fills de puta" d'algú que ni tant sols parla bé el castellà
M.G
Els que el critiqueu, o no heu llegit l'article o no sabeu llegir. Defineix el tret diferencial de les bèsties, allò que les distingeix de la resta: "glopegen odi. Un odi pertorbat, nauseabund, com de dentadura postissa amb verdet, contra tot el que representa la llengua". Per ser una bèstia cal odiar la llengua catalana de manera esbojarrada i malaltissa, Si no és el teu cas, no ets una bèstia. Així, dons, hem d'entendre que tots els que us sentiu insultats odieu la llengua catalana?
Antonio C.
No m'agrada l'article. Però no veig en cap moment que parli dels espanyols com a col.lectiu, en absolut, sinó de com determinades persones menystenen la llengua catalana i la seva cultura. I és cert, aquestes persones existeixen. Com per desgràcia també hi ha persones que menystenen la cultura espanyola. Llegint l'article veig que continuem amb les manipulacions i les postveritats. No és un article que m'agradi, el seu to no em sembla gens adecuat, però no veig en ell supremacisme ni xenofòbia.
Joan
Gran article. Potser al límit però queda clar que es un parel.lisme amb els llibres que esmenta. Aprofitarè per llegir-los. L'article m' ha encès l'interès.
Cio
La veritat, veient com ens insulten o fins i tot ens peguen x portar llaç groc, veient el odi amb q arrenquen els llaços grocs, veient com volen fer desaparèixer una llengua mil·lenària només xq els hi molesta que la parlem, jo entenc q a aquests energumens s'els hi pogui dir animals o besties, si ens diuen nazis a nosaltres només per voler que ens tracten com a iguals! Si us molesteu a llegir-ho, veureu què va dirigit als q ens volen borrar com a País, no va dirigit a tots els espanyols.
M Ángels
Si més no, es capaç d’escriure metafòricament, això requereix un domini de la llengua, altres nomes saben parlar com si estiguessin al bar del poble i aixo que son els “destacats”
concepció
Jo mateixa, per contestar en català al teléfon de la feina "bon dia diguim", em van dir: " filla de puta, lladre subnormal", i jo que se quantes coses mès m'haurien dit si no haguès penjat. Que us sembla??
Nuto
que bonic! sempre fent amics
Javi
No ens confonguem ni siguem demagogs. Descriu una realitat inqüestionable: l'existència, d'un col·lectiu d'individus supremacistes espanyols anti-catalans, i que son ben presents tant al carrer com als mitjans de comunicació. Un to punyent, potser innecessàriament dur, però que no ens ha de fer oblidar l'existència d'aquest col·lectiu tòxic i la seva influència perniciosa per la concòrdia de la societat, tant l'espanyola com la catalana.
Ernest
L'article no ataca als espanyols, ataca als espanyols anticatalans, intolerants i supremacistes. Potser els que es senten insultats és perquè es senten identificats amb aquesta manera de ser intolerant i supremacista.
Pau
Aquest article només pot ofendre als voltants de C's -dels quals un 70 oer cent són catetos, només cal creuar dades amb altres dels barris d'on provenen; l'altra 30 per cent és vot interessat o franquista, que manipula als primers- i a peperos i part de sociates. No parla de tots els espanyols.
gerard de sarria
Entenc que els espanyols de qui parla en Quim Torra só aquells que et prohibeixen rotular les làpides del cementiri en català, o parlar per tef. en la llengua pròpia del pais, Doncs certament aquesta gent tenien, en el seu temps, una fraum de bestiola impressonant. Crec que han canviat els temps però no la pulsió d'una cultura autoritària que lògicament no l'han superat perquè és una questió de predomini....sobre la sobirania d'un altre pais....
Joan
Hi ha molta gent amb problemes de comprensió lectora
Jordi
És senzillament descriptiu de la realitat, de la intolerància.d'alguns castellanoparlants. L'intolerant i feixista és la bèstia, no el que la descriu.
Pep
Nomes diu k hi ga gent k odia el catala. Es veritat. Ho tinc comprovat. No diu k tots els espanyols. Diu alguns. S,entén perfectament.
Francesc
Quan sentia l'Arrimades llegir algun paràgraf seleccionat d'aquest article per poder fer la seva falca de marketing al Parlament, em pensava que estava fent la seva pròpia definició, que s'estava descrivint ella mateixa. Que els tweets i els articles siguin el motiu, és una cortina de fum per no acceptar el Primer d'Octubre ni el resultat del 21 de desembre, no ens deixem enganyar. Volen submissió total i ho volen fer palès a la presa de possesió que estan preparant tal com diuen els mitjans.
Xavier
Això és el més dolent que heu pogut trobar d'en Quim Torra? Ah és clar, com que en el debat d'investidura d'en Puigdemont vau fer referència a aquella cita de Carles Rahola i vàreu fotre la pota ara us agafeu amb això....amb tot lo que ens hem arribat a sentir dir, encara avui, sobre els catalans (altramendit Polacos). Va home Va!!!
Juan
Pues la verdad como artículo me parece simplon y sin más. Las bestias a quien se refiere si que las veo con los comentarios de algunos usando palabras fuertes y sacándolas de contexto. La mayoría de veces que oigo a Rivera o Albiol su odio es infinitamente superior a lo que aquí se escribe.
Antonio
Jo no hi veig res de dolent en aquest article. Només parla del nacionalisme espanyol excloent. I des de fa temps veiem cada dia com són aquestes bestioles ultranacionalistes.. Res de nou sota el sol
Teresa
Qué vergüenza, tiene la cabeza podrida de basura y odio. Vaya mierda van a aprender de usted sus nietos.
Carles
Penso que diu veritats com catedrals.
Paco
Soy hijo de emigrantes, castellano-hablante en casa y la verdad no me siento aludido en absoluto por ese artículo. Es más, de esas bestias conozco algunas y me dan nauseas. Su intolerancia hacia la lengua propia del país donde viven demuestra su ignorancia. Arrimadas y los de su calaña intentan, como siempre, atacar la yugular. Perversos, en ningún lugar habla de los españoles sinó de aquellos pocos que odian cuanto desconocen.
Irene
No sé de què s'escandalitzen aquests castellano parlants, he hagut de tractar amb molta gent d'aquesta que parla el nostre president I és tant l'avorrició que ténen del català que tot I parlar-lo només pel meu accent català m'han dit moltes vegades que "no me entienden sino hablo español" quan els dèia qie era el què estava parlant, es posaven a riure.
Marc
¿No serà algun tipus de droperia? L'article és bo tot i que una mica exagerat. Felicitats. Salut.
ETM
Recordeu? http://www.directe.cat/noticia/325175/canas-os-montaremos-un-ulster-que-os-vais-a-cagar
Xavier
Vinga C's, Pps i Cia. Digueu-ne alguna de bona. Si no ho enteneu, torneu a llegir l'article. I si encara no, més vegades. A la llarga i poc a poc ho anireu entenent. Heu de pensar. I un consell, no estigueu sempre tan enfadats, que no arribareu a vells. Feu-vos republicans i viure més feliços i contents.
Lluís
Es nota que molts què heu posat un comentari no heu viscut en eld anys de la repressió franquista, els catalans sentíem coses pitjors en contra nostre i teniem d'aguantar per collons.
Tresa
Jo també recordo haber vist aquest llibre a casa.Folc i Torres era molt apreciat a la familia.Mai hauria imaginat que ens poguesim sentir tractats de nàcis i d' homofòbics.Inpensable! Patètic!
Carme
Aquet escrit no es del futur President,es un llibre escrit per Manel Foch
Jony
Sembla estrany que els castellans,que s'identifiquen com a catalans,no entenguin,que qui parla,i pensa en castella,no sera mai catala.Em sap greu,perque com bon catala que soc,si em parlen en castella,contesto en castella. Pero si em diuen."hablame en ESPAÑOL,ho sento...els parlo en castella.,angles,o frances. No hi ha cap idioma "ESPAÑOL"
Fede
Me ha parecido una mierda.
Montserrat Orriols
La Arrimades ens ha demostrat la seva gran incultura i també les males intencions que té.
Gretchen
El articulo solo refleja una triste realidad,nada de odio ni xenofobia,si acaso creo que tristeza por el absolutismo de parte de españoles.Parece ser que el estudio que hizo en Europa sobre nivel de comprensión en los diferentes paises, y donde España quedaba de lo peor, sigue igual..no comprenden lo que leen..claro que como esta escrito en catalán para muchisimos debe ser un gran problema..lo digo con ironia.
Ciutadà del món
Els comentaris d'aquest article demostren que és cert: hi ha gent que odia sentir o veure res en català, i no els agrada que se'ls mostri el seu odi malaltís. Els molesta que se'ls descrigui com el que són i per com actuen, i en sentir-se al·ludits, ataquen l'articulista. En cap moment l'article generalitza a tots els castellanoparlants de Catalunya, ni tampoc als espanyols, jo també hi estaria en contra. La ceguesa nacionalista els fa perdre la lògica i la humanitat.
Arandur
Diria que qui el critica no sap llegir o li bufa ben fort el que hi diu. L'article va dirigit a qui odia per motiu de llengua no qui parla en una llengua en concret, així que d'entrada ja és una crítica al ara tant de moda "supremacisme".
La lletjor del mirall
Aquests de C's, són capaços de denunciar de xenòfob fins a n'Antonio Machado, si això els ha d'aportar vots. "Castilla miserable, ayer dominadora, envuelta en sus andrajos desprecia cuanto ignora." "Decrépitas ciudades, caminos sin mesones y atónitos palurdos sin danzas ni canciones". "La madre en otro tiempo fecunda en capitanes, madrastra es hoy apenas de humildes ganapanes."
Marina
És patètic que tanta gent no comprengui que aquest text és una queixa a la catalanofòbia. Si es dediqués a dir "bèsties amb tares d'ADN" als espanyols, ho entendria. Però diu bèsties als que menyspreen la llengua catalana: no està doncs justificat reaccionar a aquest fet amb una mica de literatura? Quanta desesperació en la manipulació d'aquests darrers temps...
Marc
La bèstia de l'anticatalanisme campa lliurement, i als comentaris mateix en tenim mostres. L' 1 d'octubre vàrem veure la bèstia desfermada amb el seu veritable rostre, sense la pell de xai.
Antoni
Tractar de bèsties als xenofogos intolerants que odien tot lo català és ser molt amable. Tots sabem el que en realitat són; uns feixistes que voldrien veure la cultura catalana exterminada
Carolina
Per entendre el que vol dir el President, s'ha de ser culte i haver llegit bastant. Entendre de metàfores i ser una mica intel·ligent. Per molt que és vulgui explicar això a ment tancades, no hi ha res a fer. El gran problema és que d'aquestes bèsties n'hi ha moltes. L'escrit és molt bo i el contingut molt encertat.
Guim
L'article és refereix a una dona castellanista, que no pot suportar sentir el català en les instruccions que fan en un avió. Una dona que al capdevall s'ha comportat de forma etnocida. On és el problema pel fet que tracti com una bèstia??
Anònim
Jo estic d'acord amb Torra, però hauries d'informar-te una mica si fas tanta demagògia. De colònies n'hi ha més. Un exemple: Gibraltar
Angel
La única cosa que ha fet malament el president Torra es demandar disculpes.
Emmetzinat
Em sorprén que aquest article serveixi per titllar de xenòfob a l'autor. Aquesta es la vostra única eina? No sou més que les bèsties de les que parlava en Quim. No teníu respecte ni per vosaltres mateixos.
david
Es tan facil com mirar la Història passada que sempre ens explica el present. Al segle XVII Catalunya no es volia implicar en les guerres hispaniques , per exemple contra França. D aqui va venir la Guerra dels Segadors, tampoc varem acceptar a La Santa Inquisicio. Aquest rebuig a les polítiques dels reis espanyols va generar frustracio i odi. Per exemple: Quevedo va dir al 1640 "son los catalanes aborto monstruoso de la política", Francisco Silvela al 1900 "el catalanismo es una enfermedad ....
david
.... nerviosa", Manuel Fraga al 1968 "ocuparemos Cataluña tantas veces como sea necesario", fa un parell de dies F. Jimenez Losantos "hay que bombardear Barcelona", etc , etc ... La picaresca espanyola , que es una mostra de ontel.ligencia, fa que els xenofobs ens insultin a nosaltres de xenofòbia. Es així de pervers. I , això no canviara mai. La seva capacitat d'autocritica es : zero.
david
S ha de diferenciar entre governs i reis espanyols i les seves polítiques al llarg dels segles de la gent normal que no té l ofici de la política... Per altra banda, desgraciadament, un dels pilars del nacionalisme espanyol es l'anticatalanisme. I els grans mitjans de comunicació actuals (telecinco, A3, TVE, el Mundo, el Pais, etc...) difonen l'anticatalanisme d,arrels seculars que ja he explicat.
Amarant
Es veu clarament que no hi ha comprensió lectora. Aquesta intolerància la hem patit els no catalans que respectem la llengua i la cultura del país on hem viscut. Jo sé ben bé el que és quan per parlar català m'han dit que "era una negra agraesida".
Nin
No, no hi ha comprensió lectora. Ni xenòfob ni racista. Està descrivint una realitat que els catalans coneixem molt bé. De forma exagerada, crua, literària, és cert. Quim Torra és escriptor. I bo
Arnau
No se que me preocupa mas, la falta de comprensión lectora que demuestran los que se dan por aludidos sin que el texto hable de ellos, o que realmente toda esa gente se vea reflejada al leer sobre personas que sienten un odio visceral e intrínseco a todo lo catalán, que haberlas haylas. Suspendidos en comprension lectora y logica. Que ridículo.
nona
Jo diria que aquí en Quim critica justament aquests q no suporten, que odien, la catalanitat. N'hi ha, i sobretot són ells qui practiquen la intolerància. Els que odien la catalanitat s'han al.ludits i per això es queixen. Potser seria bo q pensin en el seu rebuig, en la seva supèrbia per defensar la no existència dels drets plens del poble i persones catalanes.
Mike
El sol fet de comentaris com els qui hi llegit aquí justifiquen el article
Mite
Molts están dolguts pro com escritor no es un comentari es un article molt ben escrit no va contra l’Esoanyol normal va contra el que ens odia per el fet de se Catalans de naixament o de vingut a de fora
Qwerry
Me cuesta comprender cómo se puede criticar el odio de algunos vomitando igualmente tanto odio. El odio que critica se combate con tolerancia. Que poco habéis aprendido. Y que pena. Tenemos lo que nos merecemos, desde luego.
Luis
Da miedo que Torra sea nuestro presidente: del discurso de la "Republica para todos" hemos pasado al "aquí no cabemos todos" y a las "bestias con forma humana"...cuidado...
Fu
Gran article del Sr. Torra. Reflexa, de forma fabulada, l'odi atàvic que tenen certes persones per tot el que sigui (i soni a) català. No entenc la reacció enfurismada ha despertat en certes persones que diuen no odiar la llengua i cultura catalanes. Aquest text es podria utilitzar com a test per tal d'analitzar el nivell de respecte i tolerància del subjecte per cultures alienes.
Franpa
A algú li costa creure i entendre l'artícle però és 100 per 100 veritat. Ahir ha un poblet de Catalunya a l'ajuntament es va rebre una petició per treure l'estelada dien que és un drap, traduïnt el nom del poble al Castellà, criticant que no es neteja el poble de la porquería groga, algú dubta de què aquestes bestioles destilen odi o són les bestioles o estan malalts d'ignorància.
LUIS SORELL
PARA LIBERAR A NUESTROS HERMANOS Y HERMANAS CATALANES DE LA BASURA SEPARATA DE LA REPUBLICA IMAGINARIA DE CATALANAZISTAN, VOTA A VOX.................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!¨FUERA SEPARATAS DE CATALUÑA!!!!! A LA PUTA CARCEL TODOS ELLOS!!!!!!?
Pep
De la senyora que fa la denúncia ningú no en diu res? Qui és la supremacista. Qui és la que odia la llengua catalana? Qui és qui menysprea els parlants d’aquesta llengua? Un cop més la víctima esdevé botxí
Maite
Ho trobo trist tot. No hauríem de perdre les formes. Entenc el que diu el President Torra, es veritat que veiem apareixer sovint individus que els posa la pell de gallina sentir parlar en català. Ho fan per ignorància, desconeixen la convivència i l'entesa que sempre hem tingut a aquest país, Catalunya. D'on sortirà aquesta idea de que els catalans ens creiem superiors? I menys els que som d'esquerres....Potser hi hagi algú que s'ho cregui, de superior, però d'aquests hi ha a tot arreu, a Ñ tam
Miquel
És un cas claríssim de xenofòbia (odi a la llengua catalana) d'un ... (donau-li el nom que trobeu, a mi ja em va bé bèstia). Els catalans castellanoparlants es poden sentir ofesos per aquest escrit? No, perquè se suposa que la manera de procedir d'aquest no és la norma de tot el col·lectiu.
MARTA
Totalment d'acord amb en Torra Absolutament en tot Gran gran Torra
Josep
Curiós... molt curiós. Mentre que l'article en realitat no critica als espanyols si no als catalanofòbics rabiosos (més clar l'aigua), hi ha molta gent que interpreta com que ataca als espanyols. L'única explicació lògica que li trobo al fenomen ès que tota aquesta gent ofesa ho estan perquè deuen de considerar que per a ser espanyol s'ha de ser un catalanofòbic rabiós. O dit d'una altra manera, son uns catalanofòbics rabiosos que es pensen que tothom (per a ser normal) ha de ser com ells.
Jordi
A la Bestia, del conte de la Bella i la Bestia, no li agradava mirar-se al mirall.
Néstroll
Hey! Yo soy Aragonés (por ende Español) y, como no odio todo lo que no sea Español, no me siento aludido por el artículo. Os vale con eso bestiolas? O por ser un poco sensato ya me vais a echar de vuestra España? Sigo buscando el racismo de Torra, si alguien me puede pasar un artículo en el que se vea reflejado, se lo agradecere. Au!
Josep
I tú? Que en penses? Jo veig que de qui parla es de la gent "intol.lerant"...de la gent que odia al "diferent", aquell que pensa diferent no el tol.leren... Si canvies el "català" per qualsevol altre idioma ho veuràs! (Si poses en el seu lloc el "castellà" veuràs que es denuncia la intol.lerancia de la "bestia" que per la força vol prohibir allò que no li agrada, simplement perqué no es el seu pensament i no vol ningú que pensi diferent !!!!!) Este artículo solo puede molestar a la "bestia" intolerante
Suso
Els espanyols que s'han sentit al·ludits per aquest article sí que potser són unes bèsties.
Samsagaz
El final d'aquesta història eixiran uns mes escaldats que altres, ja que no es va a realitzar mai aquesta secessió somiada. recordeu el que vos dic, aneu a viure amb molt d'odi, uns més que altres. "la ostia" que vos aneu a pegar, vosaltres els secessionistes serà històrica.
Piero
La unica cosa inteligente para sus intereses fascistas que hizo el Caudillo fue invadir Catalunya con castellanos hablantes...! Ahora Catalunya esta sufriendo las consecuencias de esa invasion. La ancdota del President lo refleja bien.
Ric
No hi veig cap atac als espanyols en general, sols a aquells que precisament se senten bèsties.
Manel
Malgrat que el to emprat em sembla massa agresiu, estic totalment d'acord en el fons. A Catalunya i viu gent que no l'estima ni la respecte, gent que pensa que Catalunya és una colònia d'Espanya. Aquesta gent no suporta res de la nostra cultura i mai se sentiran catalans. Per molt que ho neguin són espanyols que viuen a Catalunya i prou. Per sort no representen a la majoria dels vinguts les darreres dècades.
Tomás
Els que justifiquen l'article han de acceptar que es digui que qui troba bé que es multi per retolar en castellà, qui xiula l'himne espanyol, qui es nega a parlar en castellà a gent que no entén el català, etc. tenen el cervell com una cagarrina i la pudor s'ensuma una hora lluny. Tenen cara de porc perquè la cara es el reflexe de l'ànima i li transmeten aquesta genètica tarada als seus pobres fills amb cara de porc i cervell de cagarrina. No tots el catalans! es clar, només uns quants.
Enrique
Creo que Quim tiene razón. Recuerdo una chica que estaba en un taxi en Sevilla y le llamó su novio que le hablaba en Catalán. Al escuchar a su cliente el taxista le recriminó que hablara catalán de mala manera. La chica le dijo que hablaba italiano, para no discutir y el taxista le cambió la cara y dejo que siguiera hablando. En fin.... besties!!!!
Kena
Un bon article i posant el dit a la llaga. No veig enlloc la xenofòbia. Lo que si que és cert, és què per aqui n'hi ha molts que porten la cua de palla.
XAVIER
L'unic DNA que correction en catalunya que fa por es el DNA racista d'alguns independentistes. Aquest tiu pot anar al llii amb la Le Pen - no difference
Miguel Gelida
Si este es el famoso artículo que tanta controversia ha generado, lo hace solo en las personas intolerantes. Yo soy andaluz y me siento catalán de adopción, amo a mis padres adoptivos . Soy de izquierdas y no independentista porque odio las fronteras, las de Catalunya con España como las del resto del mundo. Creo que Quien Torra tiene razón en lo que dice pero la pierde al generalizar denominando "bestias" a todos los españoles.Yo viajo a menudo a Madrid en ave y se informa en catalán también.
Pepi
A quien crítica al Rey Felipe VI, pq dice que no habla las lenguas del estado, decirte que probablemente tu tampoco, pero si el Rey habla castellano en su país será por qué el artículo 3.1 de La Constitución le otorga el derecho a hacerlo, al margen de la obligación. Asimismo quisiera poner encima de la mesa que muchos de los supremacistas no pueden ejercer este derecho por que no conocen la lengua de su Estado, si su Estado , el que les permite criticar al jefe del Estado y no pase nada.
Núria
Jo no sé si molta d'aquesta gent que escriu comentaris s'ha llegit l'article sencer, el que sí sé és que no l'ha entès. Si algú se sent identificat serà perquè s'hi veu similituts. És possible que algú pensi que la béstia ferotge fa referència als espanyols, quan s'està referint als ultra nacionalistes espanyols? És la opinó d'una persona que se sent ferida perquè veu com gent absolutament extremista posa el crit en el cel quan sent parlar català. És un article irònic.
JOPE!
Evidentment no es un artícle per tirar-hi flors! Però quan els insults l'odi i els menyspreus capa la cultura catalana i la seva llengua, rebuts desde un munt de décades i que la ciutadania ha hagut de suportar i engolír-sela sense dir ni "mu", si alguna vegada algú s'atrevit a tornar-los la palada, se enten que no están acostumats a que ningú els repliqui i l'escàndol sigui majúscul! Aquest senyor malgrat tot, ha demanat disculpes dues vegades públicament! Les del altre bando per quan?
Anna
Em sap greu que es pensi que els espanyols odien tot el català, he viscut a l'estranger, i per primera vegada m'he sentit més unida que mai amb espanyols, gent molt diversa... i he comprès que aquest odi no existeix. Ara he tornat i no entenc tota aquesta situació, estic cansada d'aquesta cançó victimista, he perdut amics per tota aquesta situació tan tibant. Vull passar pàgina, n'hi ha prou de mentides, vull que això s'acabi, ningú ens odia!
Pere
No logramos nada criticando el odio con todavia más odio, avivándolo y nombrándolo en cada nuevo asalto, con todo esto sólo lo fortalecemos
Javier
Xenofobia en estado puro. Éste ni lo oculta el nacionalismo es la respuesta a la creencia de ser mejor que los otros. Que pena de Catalufia y de catalufos. Os podéis meter la puta Cataluña por el culo a ver si os revienta.
Xavier
Ostres tu. Llegint l'article no he trobat cap bri de supremacisme. Quasi m'havien convençut que sí que n'h havia...
Xavier
Doncs francament, hi estic molt d'acord amb el que diu l'article. Criticar un supremacista castellà no té res de supremacisme...
Sergi
Parece q el españoleo en masa se ha organizado para boicotear los artículos d Quim Torra. Hablan d supremacismo y xenofobia sin haberse leído siquiera el artículo, y si lo han hecho, en serio, q se lo hagan mirar pq entonces lo q tienen es un grave problema d comprensión lectora. Las bestias a las q hace referencia Torra no son los españoles, no, habla d aquellos intolerantes q se sienten atacados y ofendidos por algo tan tonto como escuchar una lengua cooficial en un aeropuerto.
Bestie
¿Cómo se dice alienado en catalán?
Al otro lado del espejo
Quan acabaran els atacs de les bèsties? Com podem el 2018 aguantar tanta vexació, tanta humiliació i tant menyspreu?
Laia
Si, hi ha besties que no soporten el català, fins i tot faltant el respecte a qui el practica. Però, per què ningú descriu l'altra cara de la moneda? Per què ningú parla de les bèsties catalanes que no soporten el castellà? que els hi bull la sang quan obren la tv i sinten algú parlar castellà. He vist com companys insultar a una noia, sols per presentar-se en castellà, doncs era la seva llengua materna. "españolita de mierda", entre altres coses.. Enresum, deixeu el victimisme i sigueu consecue
Josep
El Sr. Quim Torra ha dicho ni mas ni menos la realidad desde los Reyes Catolicos incluida la Santa Inquisicion hasta nuestros dias, nada peor para los que se sienten ofendidos que se diga la verdad, en el año 1974 haciendo la mili me llamaban "Polaco" , las bestias estan y seguiran, no hay nada peor que sentirse inferior y querer ser superior.
carmeb
Despres de tot aquest aldarull sobre aquest article, d haver sentit tots els insults, el menyspreu, humil.liacions d aquest relat encapcalat per Ciutadans cap al president Torra i al que s hi han afegit mitja Espanya. Es un relat literari en clau de metafora envers la intolerancia, i la falta de respecte envers la llengua i la cultura catalana. S ha tret de context, i s ha volgut diabolitzar al president per raons politiques, no caiguem en el parany!
Dolors Tenas
Corroboro una per una les paraules de l’article. És totalment metafòric, però clar, què saben aquestes bèsties de metàfores quan el seu intel.lecte només dóna per insultar a qui no entenen!
Paco Vega
1984. Acuartelamiento del Goloso. Recuerdo a la bestia, Vidal de apellido, casi con espumarajos en la boca por haber oído a dos reclutas despidiéndose en catalán. Esa no era bestia de fábula, era una bestia rojigualda que metió dos semanas en el calabozo a los muchachos por aquello. Con 24 años, yo era un pedagogo recién licenciado y en ese momento cabo al servicio de una España que veo que no ha cambiado mucho desde entonces en el trato a sus minorías lingüísticas.
Jaume el Barbut
Qualsevol habitant resident en algun dels territoris de parla catalana entendrà ràpidament el que vol dir l'article realment, sense malinterpretacions interessades. Parlar el català en públic, fins i tot a ta casa, pot ser considerat sinònim de vulgaritat i paletisme, igual a caca de la vaca. A mon pare, valencià, a la seua "mili" quan el sergent el va recriminar per parlar amb els seus companys catalans en la seua llengua comuna, amb el raonament bestial de que deixara de parlar en "polaco",
Jaume el Barbut
ell va contestar que el que parlava no era "polaco", sinó "che-coeslovaco". Davant tal "gracieta", l'hòstia que lu van pegar va ser de proporcions seculars, en aquest segle encara ens enrocordem. Qui és el racista-supremacista?, on són les bèsties que fan bestieses?. No manipuleu més, xè per favor.
Víctor
¿Por este artículo se califica de nazi a Quim Torra? Para ello tendría que insultar a los españoles, o a los catalanes que se sienten españoles, pero no hace ninguna de las dos cosas. Se refiere a las personas que sienten un profundo rechazo ante todo lo catalán (creo que tal actitud merecería más el calificativo de nazi, puesto que demuestra odio hacia todo un pueblo) En cuanto a lo de bestias, a mí me parece una metáfora que refleja la forma de reaccionar de estas personas en tales situaciones
Fede
Jo no veig que aquí Torra digui que tots els que se sentin espanyols a Catalunya siguin bésties... És com si algú parlés del Valle de los Caídos y es digués que odia a tota la població de Madrid. Que hi ha gent com la que descriu és evident, però no veig en lloc que generalitzi!
aucell engabiat
Retrat precís, exacte i fredament científic d'aquest gènere humà. Qui se'n senti esmentat, que es miri al mirall, si pot.
ivanpulpon_1995
Es su opinión, ciertamente expresada con vehemencia, sobre aquellas personas a las que les repele y les ofende lo catalán. Las intolerantes son esas personas, no el autor del artículo. Otro análisis es obvio que o es de tonto o es de mala fe manipuladora.
Miquel
Avui dia 09-09-2018 les bèsties han sortit a passejar per Barcelona. Destil.len odi. Fan fàsric. Quina diferència amb la gent civilitzada passejant per la Fira del Llibre !!
carles
M'agrada l'estil narratiu. ës evident que quan un escriu un article d'opinió, cal l'ús d'un llenguatge que sacsegi al lector, que el desperti i que el fagi somriure. El tema del gripau refredat, és boníssim. Agafar una fàbula de Folch i Torres per denunciar la violència , com la d'avui a barcelona després d'una mani d'ultres al carrer Blai, de persones que neguen la meva identitat per reafirmar la seva, em sembla un encert.
Pep
. “¡Que allí donde haya odio, ponga yo amor; donde haya ofensa, ponga yo perdón; donde haya discordia, ponga yo unión; donde haya error, ponga yo verdad; donde haya duda, ponga yo fe; donde haya desesperación, ponga yo esperanza; donde haya tinieblas, ponga yo luz; donde haya tristeza, ponga yo alegría. ¡Oh, Maestro!, que no busque yo tanto ser consolado como consolar; ser comprendido, como comprender; ser amado, como amar.” San Francisco
Kitus
Qui es sent ofès amb aquest article, es que s'ha vist reflectit amb la bestia i PUNT! Perquè en Quim Torra només parla dels feixistes espanyols, per molt que aquestes besties vulguin fer creure al lector imprudent que es refereix a tot el conjunt de població espanyola. Sense tancar els ulls ja puc veure la bestia en aquell avió treien foc pels queixals amb els ulls sortits de les òrbites, començant a planejar el seu atac feixista.
Els meus avis van ser humiliats moltes vegades quan anaven a fer gestions i el funcionari de torn deia:en cristiano
La llengua ens va ser arrabassada;canviats els nostres noms; titulada mil cops de "diàlecto de paletos"; ens hem aguantat gent que 40 anys vivint aquí encara et diu amb xuleria: no entiendo nada; tota la vida aguantant els acudits sobre la garreperia; ara els ofèn que algú utilitzi el català com a una llengua normal. No surten al carrer per protestar contra la corrupció política, per exemp, només es mouen contra la cultura d'un poble. Són com bèsties rabioses, totalment d'acord. Ells,no tots els
Martí
He lleigit el article, te tota la rao, hi ha besties, pero besties ferotges que no poden amb el odi als catalans, tip d'aquesta gent
Miró
Iros de una vez, pero no volváis. Los demás andamos erguidos con dos piernas. Somos enaltece ser, para vosotros, bestias. Nuestros antepasados manejaron la espada, para que vosotros desenrollaseis la cinta de medir telas, o trasportar africanos a América como esclavos. Todo pese a la fantasía de vuestros infantiles libritos. PINOCHOS.
Ex-indepe
Abans era independentista, però he esdevingut un simple anti-espanyol, la qual cosa m'entristeix. L'experiència personal de molts anys a l'estranger a base de tractar amb mesetaris de procedències diverses m'ha conduit a aquest estat anímic de desconfiança profunda i de rebuig. Jo no ho definiria amb els qualificatius utilitzats per en Torra, però no són precisament amables.
receso
Escric aquesta entrada, després d'escoltar a la Sra. Levy al Parlament. Quin qualificatiu posarieu a qui es caga públicament en el "especial respeto y protección" que estableix la constitució espanyola, cap a llengues no castellanes?. Supremacista?, racista?, xenófobs? nazis?. Dons això son les que bèsties com el "empresario" que te coissor en sentir el català en un avió. D'això va l'article, no de realitats inventades. Hipócrites!
toni
Hola, yo soy español també sóc català Nací en Cataluña ( España) hace ya 48 años. Me pregunto qué ha pasado en estos últimos años. Recuerdo el gol de Iniesta en la final del mundial de Sudáfrica, donde en todas partes de España, incluida Cataluña se celebró a lo grande. Qué ha pasado??? Creo que gente a los que sus semejantes no les importamos nos han manipulado para tapar sus vergüenzas: tanto desde el Gobierno español como del catalán. Viva España, Visca Catalunya, y muera la corrupción.
ciudadano
Tu si que eres una bestia pero de la ignorancia, eres el troll más grande de Cataluña. Saludos a tus hijos, para tan buen ADN que tienes que feos te han salido ????
Adrià
Com és que hi ha tanta gent que no entèn que l'article es refereix a tot aquell que té un odi innat per tot allò català? D'on surten amb la idea de que l'article es dirigeix contra els espanyols o els catalans castellano-parlants? Falta d'escrúpols o falta de comprensió lectora?
Sergi Guerrero
Aquest article és fantàstic.
limonada
Las bestias se visten de VOX, C's y PP ...y sus colegas de la falange
Xavier
No, en serio...Tant de temps sentint a parlar d'aquest article, d'escoltar lo "supremacista" i "racista" que era...i avui que per fi em decideixo a llegar-lo, de sobte em trobo que no trobo res de tot això!. On està exactament el "supremacisme"?. En quin pàrraf?. I el racisme?. Ho sento, no el veig. L'article no explica res que jo no hagi vist o sentit amb indignació manta vegades...De gent que no suporta escoltar una paraula en català n'hi han masses, encara!. Bèsties?. Pues si.
Toni
Senyor nostre, perdona en aquest fill teu. Aquest odi que es desprén de les seves opinions fou induït probablement a la seva infantesa. No el jutgis pels seus pensaments, si no per com es amb la seva família i entorn mes proper. Ha de tenir un bon fons. Ajudal, t’ho prego pare Jesús.
Jorge
No soy catalán y tampoco vivo en Catalunya. Suscribo y comparto todo lo expresado en el artículo, es más, se puede extrapolar a otros lugares de España.
Jordi
Qui es senti identificat amb aquest article, té el problema.
Peter Grass
El llenguatge és contundent, res que no sigui habitual en un sector de l'articulisme català i espanyol. Extrapolar el llenguatge d'un article periodístic del 2012 a la situació actual és un anacronisme i una mescla d'àmbits del tot artificial i interessada. Una altra cosa és si Torra era la persona més adequada per ser designat president, vistes les seves opinions tant vehements. Però dir que això és supremacisme és fer un gran favor als vertaders supremacistes.
Xavier
No està parlant de tots els espanyols pel fet de ser espanyols (com si fos un signe d’etnicitat), sinó que més aviat es refereix a fatxes o aquells que odien Catalunya, el català o qualsevol expressió de catalanitat. Feu el favor de llegir i comprendre bé i no fer cas de seguida als mitjans. No qui defense Torra perquè no m’agrada i ni tan sols el vote, però el que s’ha fet amb aquest article és de jutjat de guàrdia. Estratègia fake news. Poseu la ideologia abans de la comprensió lectora.
JAUME
En sembla que a molts dels què han acusat a Quim Torra de xenòfob per aquest article o els hi manca comprensió lectora o els hi sobra mala llet.En temo que molts dels què critiquen no han llegit l’article o no l’han entés.
alcek
Clar que sí, els alemanys tampoc veien malament que es maltractés als jueus. Recolzo l'article 100% com català!! Coma persona em sembla vomitiu.
Dalek
Joder... viendo los "me gusta-no me gusta" a los comentarios veo que el separatismo jordi-pujolista y su "Programa 2000" de adoctrinamiento ha creado seres humanos propios de la Alemania nazi
Enric
Repeteixo ja s'ha dit abans però quin mal han fet les retallades en educació sobre la comprensió lectora O és que hi ha molta mala baba en la Societat. En pot agradat O no l'article però calificarlo con s'ha fet és simplement indecent!!!!!
Mario
Es increíble la nula capacidad de comprensión lectora de la gente. Cuanto daño han hecho las reformas educativas de los últimos decenios. Torra será muchas cosas, pero tacharlo de racista, supremacista, nazi, etc... es de no haber entendido ni una sola frase. Más triste todavía es que una persona culta y con una buena educación como es Inés Arrimadas haga ver que es cortita y no lo entiende. Se ríe de sus votantes. Y le funciona.
Joan
Però els que us sentiu atacats realment us sentiu identificats amb aquest personatge carregat d’odi? Seria com si per dir mala bèstia al psicópata de Billy el Niño tots els policies d’aquella època es sentissin insultats! Si de cas només els que van ser males bèsties com ell. No us en adoneu? Tant cecs d’odi esteu?
Joan
Dalek, ¿no serás tu el adoctrinado?
Ferro roent
Estic totalment d'acord amb el que diu en Quim. Tot i que hi han espanyols vivint a Catalunya, com si estiguessin al seu poble, sense integrar-se de cap manera, però respectant els catalans, també en hi han, cada vegada més visibles, per la cosa del renaixement del franquisme més ranci, també en hi han que només sentir xerrar en català ja els posa violents i si t'hi dirigeixes en la nostra llengua mare, et miren com si fossis un delinqüent: Són les bèsties de les que parla en Quim
NapalM
Entenc que a tots aquests que es donen per aludits "els repugna qualsevol expressió de catalanitat"
Carlos
Després de les ultimes eleccions, novembre 2019, aquest article jo l'haguera escrit diferent. Més punyent. Les besties no son fàbules. Son reals i ben reals. I ara n'hi han masses. I el que va passar amb Swiss ara és pecata minuta. Les besties han sortit de les gàbies i ens hi fiquen a nosaltres dins. Ànim Catalans! Ho hem d'aconseguir! Que se'ns mengen les besties!

envia el comentari