Alejandro Fernández crida a extirpar «el càncer» del soberanisme abans de dialogar

El president del PP català vol «recuperar la presència de l'Estat a Catalunya»
El president del PP català, Alejandro Fernández, en l'acte al CCCB. | TarragonaDigital

 

El president del PP català, el tarragoní Alejandro Fernández, ha cridat aquest dijous, 14 de març, a desarticular el moviment independentista abans d'abordar qualsevol mena de diàleg amb el sobiranisme, que sempre ha de ser dins del marc constitucional: «Extirpem el càncer». «En les actuals circumstàncies no hi ha diàleg possible. Cal restaurar la democràcia a Catalunya i després diàleg, concòrdia i reconciliació. No a l'inrevés», ha suggerit Fernández en una conferència en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

 

Fernández vol que el control dels Mossos passi a l'Estat

Fernández ha proposat aplicar la Llei de Seguretat Nacional perquè el control dels Mossos d'Esquadra passi a l'Estat, el control financer de la Generalitat, una llei de símbols per acabar amb els llaços grocs a l'espai públic, el tancament de les delegacions de la Generalitat en l'exterior i recuperar la tipificació de la convocatòria de referèndum com a delicte. «I el més important de tot: recuperar la presència de l'Estat a Catalunya. Que tota inversió s'aprovi, adjudiqui, executi i supervisi des de l'Administració General de l'Estat. A la Generalitat ni un euro», ha plantejat.

 

Per al líder popular, l'origen del procés independentista és el programa Catalunya 2000 impulsat pel llavors president de la Generalitat Jordi Pujol, que va dibuixar una administració aparentment paral·lela a l'estatal, per la qual cosa ha proposat posar la mateixa obstinació des del constitucionalisme per contrarestar-ho: «Si hem d'estar 32 anys per revertir el programa de Pujol, ho farem».

 

«Desarticulació del moviment i refundació democràtica de la Generalitat. Només llavors diàleg amb la idea de reconciliació. Abans no pot ser perquè ens passaran per damunt», ha dit, i ha demanat unitat del constitucionalisme per aconseguir formar un Govern no independentista.

 

Fernández ha augurat «que s'està preparant un altre cop, una altra primavera catalana, per llançar a les masses a les institucions» des de l'independentisme i amb l'aval del president de la Generalitat, Quim Torra. «Ho tornaran a intentar sempre que no els parem els peus», ha advertit davant unes 150 persones, entre ells la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat; els exdelegats del Govern a Catalunya Enric Millo i Llanos de Luna, i el diputat del PSC en el Parlament David Pérez. A més, ha alertat de la possibilitat d'un «moviment nacionalpopulsita de resposta» a l'independentisme en la resta d'Espanya que posi en perill la concòrdia i el pacte constitucional.

 

«Nació cultural»

Fernández, al que ha precedit el candidat del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, ha destacat el paper de les associacions contràries a la independència per evitar que el sobiranisme aconseguís els seus propòsits, però els ha reprès per «desvirtuar el veritable constitucionalisme».

 

Sense citar-ho, s'ha referit a les declaracions del president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, qui va dir en una entrevista que Catalunya és una nació cultural: «El concepte de nació cultural és incompatible amb la democràcia. Està darrere dels pitjors episodis de la història d'Europa», ha assegurat el popular. «És el pitjor del nacionalisme. Sé que aquesta expressió la traslladen alguns amb bona voluntat, però s'equivoquen greument», ha afirmat.