VOX acusa el Tribunal Suprem de «retòrcer la veritat» amb la sentència per sedició dels polítics catalans

La formació d'ultradreta omple una sala de l'Hotel Tarraco Park amb més de 200 persones | Els d'Abascal comparen el nacionalisme «amb el nazisme»
El cap de llista de VOX per Tarragona, Alejandro de Anta, durant el míting de la formació ultradretana a Tarragona. | TarragonaDigital

Ja ho va dir Gabriel Rufián: «al setembre tot costarà més». I la veritat és que el candidat d'ERC tenia raó, al setembre, o a l'octubre, o quan fos després de la sentència, tot és molt més difícil com s'ha vist al míting que VOX ha dut a terme aquest dimarts, 22 d'octubre, al vespre, en una sala de l'Hotel Tarraco Park del barri tarragoní de Torreforta.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Els de Santi Abascal han reunit a 200 persones llargues, principalment veïns de la zona de Ponent, bastants habituals dels actes del PP de Tarragona; gent jove; gent gran i més d'un, de dos, i de tres, addictes al gimnàs. Un públic transversal, en definitiva.

VOX va apostar per l'estratègia Trump als mitjans en l'anterior cita electoral del mes d'abril i ara, de cara a les eleccions generals del 10 de novembre, són més amables amb la premsa, miren de somriure més però la tensió electroestàtica està present fins al punt que el seu cap de llista per Tarragona, el candidat Alejandro de Anta, ha posat en el punt de mira als companys del diari gratuït 'Més Tarragona'.

De Anta els hi ha recriminat públicament, i davant 200 persones entregades als «Viva España!» i qualsevol cosa que els fes sentir «muy españoles y mucho españoles», parafrasejant a l'antic president del govern d'España, el popular Mariano Rajoy, la cobertura que van fer de l'agressió a l'afiliada del partit, María Grima. Un gest lleig del candidat de VOX, i membre de l'Opus, posar l'accent en un periodista sabent que jugues a casa.

Per accedir al míting s'havia de superar el cordó de seguretat organitzat pels Mossos d'Esquadra fora de l'establiment hoteler. El motiu d'aquest desplegament era que més d'un centenar de manifestants han marxat des de la plaça Imperial Tarraco fins a l'hotel on se celebrava el míting de Vox. S'han dirigit per la carretera de València i, en arribar, ja els esperaven més de 40 antiavalots, que han format un cordó policial a uns metres de l'entrada. 

Lemes com 'Tarragona antifeixista' o 'contra el feixisme, ni un pas enrere' s'han deixat sentir pel més de centenar de manifestants, que han tornat a Tarragona minuts després de dos quarts de vuit de la tarda.

La seguretat, dins l'establiment, també era important. A la porta d'entrada a la sala del míting, un senyor alt com un Sant Pau, molt cepat, sense identificació visible i semblant a l'antic porter del Barça, Víctor Valdés, feia obrir-se la jaqueta als periodistes, no sigui el cas que sota la jaqueta portéssim una perillosa gravadora o, encara pitjor, un 'smartphone' antic, com és el cas d'aquest cronista.

«El nacionalisme i el nazisme porten dins la llavor de l'odi»

Més de 200 persones han omplert el míting de VOX aquesta tarda a Tarragona. | TarragonaDigital

Com dèiem, VOX mira de canviar. Han abandonat els postulats agressius del populisme de dretes, del populisme de Salvini i Donald Trump, i intenten no centrar-se però si suavitzar les formes. Tanmateix, si sota les llambordes hi ha la platja, que deien els del maig del 68, ara que estem en plena revolució, sota «l'esperança de VOX», sota el fet que «no volem guanyar a Espanya, volem que Espanya guanyi», hi ha la mateixa temptació uniformadora, una Espanya única, de sempre. 

De fet, Alejandro de Anta ha demanat públicament «recuperar la competència d'educació» i ha assegurat que «al nacionalisme se'l combat amb la veritat», tot just minuts després d'afirmar que «el nacionalisme i el nazisme porten dins la llavor de l'odi». 

El secretari general de VOX, Javier Ortega Smith, l'advocat de VOX a la causa dels polítics catalans condemnats per sedició, es va fer un fart, durant els quatre mesos del judici al Tribunal Suprem, de referir-se als Mossos d'Esquadra com els «Mozos de Escuadra». 

El secretari general de VOX, a l'esquerra amb camisa blanca, abans de prendre la paraula al míting de la seva formació la tarda d'aquest dimarts, 22 d'octubre, a Tarragona. | TarragonaDigital

Ara ha après a distingir entre Mossos i Mozos i ho pronuncia en un català ben correcte. Dit això, val la pena destacar, pel que suposa de profunda contradicció en un partit que es defineix com a defensor de la legalitat espanyola, les contundents paraules d'Ortega Smith contra la sentència del Tribunal Suprem als polítics catalans.

«La sentència ha intentat retòrcer la veritat» ha assegurat el número dos d'Abascal i a aquest cronista li ha quedat la sensació que una part del constitucionalisme no està tant per defensar la Constitució com per fotre els polítics independentistes catalans a la presó i tirar la clau al riu. Això sí, amb un somriure i dient-li als Mossos pel seu nom, sempre que siguin «lleials» i «serveixin a la nació, garantint les nostres llibertats».

Javier Ortega Smith ha visitat la comandància de la Guàrdia Civil; la comissaria de la Policia Nacional i la dels Mossos d'Esquadra per agrair-los la seva actuació durant els greus aldarulls de la setmana passada. 

"❗ERC presenta la seva llista electoral de cara a les eleccions del 10 de novembre" "❗Junts per Catalunya presenta la llista per les eleccions generals del 10 de novembre"