Quim Torra, Carles Puigdemont i Albert Batet, en una reunió de JxCat a Brussel·les.

Perfil 14-F: «Albert Batet, el calçot»

Una breu aproximació personal i biogràfica al candidat de Junts per al 14-F

AlbertBatet va néixer a Valls fa quaranta-un anys i és el que s'acostuma a anomenar un 'professional de la política'. Després de passar per ESADE, amb només vint-i-quatre anys, el trobem ja instal·lat a la regidoria d'urbanisme de Valls, un lloc sensible sobre el que s'ha especulat molt i que va ser objecte d'una controvertida investigació, ja que son pare era propietari d'un seguit de terrenys a la ciutat que van ser requalificats amb l'arribada del petit Batet al consistori. Més tard seria alcalde, entre altres càrrecs que ha anat encadenant des de llavors, a la Diputació de Tarragona o al Patronat de Turisme de la CostaDaurada, fins al dia d'avui.

Fos com fos, i amb els Batet exonerats de qualsevol pràctica il·lícita, el que no es pot negar és que la família no els ha faltat mai el plat a taula i que la seva fortuna va ser clau en la supervivència de CarlesPuigdemont al seu exili de Waterloo mentre l'expresident no va tenir accés al sou i a les dietes de l'Europarlament. AlbertBatet ja era un fanboy del d'Amer, però aquest fet el va convertir en un gos fidel al qual Puigdemont li deu agraïment etern. Per això, quan es van plantejar les primàries de Junts, al partit els va entrar la por al cos. Batet no és un bon orador ni algú amb cap gran prestància intel·lectual. Tampoc es caracteritza per tenir adeptes incondicionals.

ENTREVISTA | Albert Batet (Junts): «Sense la demarcació de Tarragona, Catalunya no podria ser. Som essencials»

De fet ningú no donava un duro per ell i ja s'estaven buscant alternatives per no deixar-lo fora del Parlament, on ha estat diputat ininterrompudament des de 2012 i ha representat ja a quatre siglespolítiques, tot i la seva joventut. Però en un gir del destí, encara no explicat per la ciència, Batet va vèncer a les primàriestarragonines. Potser també perquè els rivals, com EusebiCampdepadrós —l'anterior número 1— està en hores baixes perquè surt d'una malaltia. Cas similar amb TeresaPallarès, l'exsocialista reusenca que podria haver-li fet, per talent i prestigi, la competència. O només perquè va saber moure amb encert les seves influències.

Batet ha fet una campanya pobra, i no ha brillat en les seves intervencions. Tampoc ha aconseguit fer valer la seva posició entre els militants del partit a Tarragona, que no l'acaben de veure com a líder. Val a dir, però, que el vallenc s'ha mostrat lleial a Borràs i a Puigdemont. Com a anècdota d'aquesta campanya, ens quedarem amb les ganes d'haver vist el debat directe que li va demanar el candidat Marc Arza del PDeCAT. Però ben mirat, en comptes de Batet s'hi hauria pogut posar un calçot, ben representatiu del que és.