EN DIRECTE

⚠️🌧 Talls de carreteres, inundacions i estralls arreu en l’últim dia del Glòria

Montblanc: el feu de Pep Andreu

Es preveu poca oposició a l'actual alcalde Andreu per revalidar la victòria, amb l'incògnita del destí dels dos regidors de la CUP, que no es presenta a la contesa
Montblanc, vila ducal | Maria Rosa Ferré

 

Montblanc. 7.384 ànimes, segons l'Idescat. Una muralla de quilòmetre i mig que envolta el perímetre i clos de la vila ducal i de la qual de tant en tant se'n van destapant nous sectors. Una afició particular que es complementa amb un gust extemporani per les festes medievals i els dinars de pet i porró. La capital de la Conca de Barberà, emmurallada i una mica aliena a les frivolitats de les terres baixes, viu orgullosa del seu patrimoni, governada amb relaxada autoritat per la figura clàssica de Josep Andreu, un home d'ordre i de bé.

Pep Andreu, rei en el Nord

A punt de fer 63 anys, Andreu és un alcalde de la vella escola. Històric d'Esquerra, la seva vinculació al partit és més seminal que ideològica. La seva família, a cavall de Montblanc i de Reus, va ser part fundacional dels republicans abans ja de la guerra. I el seu oncle Josep Andreu Abelló, conseller i factòtum de la Generalitat de Companys. Per pedigrí i tradició, ningú és més d'Esquerra que Andreu tot i que la seva manera de fer i de ser poc tinguin a veure amb l'esperit modern d'ERC.

 

Un home acomodat, amb tendència a l'aburgesament i que no necessita de la política per viure, però lliurat en cos i ànima a la funció pública. Un perfil més aviat conservador que l'ha acostat sovint a les posicions de l'entorn liberal i més catalanista de l'antiga Convergència. Igualment, s'ha significat molt en solidaritat amb els presos polítics després del fallit intentent d'independència de 2017, tant del seu partit com de JuntsxCatalunya.

Josep Andreu durant una entrevista al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc. | J.V.

 

Pep Andreu ha estat senador, diputat al Congrés i al Parlament, regidor a Montblanc des del 1991 i alcalde en dos períodes: del 1999 al 2001 quan es va partir la legislatura amb Convergència i els últims dotze anys, quan ha governat amb dues majories absolutíssimes. En l'anterior, fins i tot va tenir la magnanimitat de fer un govern de concentració, quan no li calia, que encara va reduir més l'oposició. El resultat va ser que dels 13 regidors del consistori montblanquí, se'n va emportar vuit, deixant la segona força —la CUP— amb només dos escons municipals. Tot molt fàcil.

El final d'una època

Però Pep Andreu ja té ganes de deixar-ho. Es comenta que volia aguantar fins a la celebració de les Festes Decennals de la Serra, i això ja va succeir el 2016. Ja ha anunciat que aquestes seran les últimes eleccions on es presentarà. Inclús ha assegurat que el que seria convenient és que plegués a mig mandat i donar a pas a algú més jove, que ja està pensat que serà el seu delfí i estret col·laborador Francesc 'Siscu' Benet, que hauria d'arribar a les Decennals de 2026, per anar bé.

 

El pas al costat està motivat per la veterania i la llei de vida, però també per inadaptació als nous temps polítics manifesta. Pep Andreu es va posicionar molt clarament en l'avortada operació de la Crida de Carles Puigdemont i va advocar per la unitat de l'independentisme, però la direcció del partit republicà no està en la mateixa sintonia i ja l'avisat que els camins d'Andreu i ERC s'hauran de separar. Caldrà veure com es fa la transició entre un govern tan personalista —a la vila la gent no és de cap partit, tothom és del Pep— i una nova generació a l'ajuntament.

Pep Andreu amb el seu succesor, Francesc Benet. | Arxiu TarragonaDigital.com

 

Mentrestant, Pep Andreu ha preparat una llista transversal per revalidar la majoria a l'ajuntament. Fent servir la seva marca blanca Agrupació Catalanista de Montblanc, consolidada ja des de 2007, la llista d'ERC presenta el ja citat Francesc Benet, que hauria d'acabar la legislatura com alcalde com està previst, però també independents, societat civil de la vila o Francesc Viñas, el que fou cap de llista per CiU en les últimes eleccions. Un llista i un programa municipalista que es basarà molt en els valors patrimonials del Montblanc medieval —a Andreu se li retreu que té mal de pedra— que ha estat l'acció de govern més destacada de l'alcalde, que ha tingut molta cura d'anar descobrint trossos de muralla amb total respecte per l'entorn urbà i la propietat privada.

L'oposició, sota mínims

No és estrany, doncs, que amb aquest domini abassegador de Pep Andreu els partits de l'oposició tinguin mala peça al teler. La CUP, que va ser segona força el 2015 i va obtenir dos regidors, no es presenta en aquestes eleccions. Han al·legat falta de relleu i d'implicació, de manera que no han pogut tancar una llista per defensar la seva posició. Fins i tot Andreu ha lamentat que l'esquerra anticapitalista no concorri i la poca motivació del jovent de la vila que transmet.

 

On aniran els vots de la CUP? No se sap ben bé. És probable que encara reforci més l'opció d'Andreu i ERC. Només tres candidats han gosat presentar batalla. La legislatura ha estat plàcida i l'única polèmica s'ha generat al voltant del projecte fallit de construcció d'una piscina coberta. Això fa que encara costi més trobar valents, sovint animats per les direccions centrals dels partits. 

Marc Vinya, l'alcaldable de JuntsxMontblanc | JuntsxMontblanc

 

És el cas de Marc Vinya, home del PeDCAT a la Diputació de Tarragona que serà el cap de llista de Junts x Montblanc. Vinya volta els quaranta anys, és molt actiu en xarxes socials i ja fa anys que mostra una gran dedicació política a Montblanc i comarca. Està duent a terme una campanya intensiva per donar-se a conèixer entre els veïns i la seva presència es multiplica pels carrers de la vila, generant noves adhesions tot i que també algun rebuig fruit de l'andreuisme de pedra picada del municipi. 

Els altres

Toni Gutiérrez, candidat de la FIC a l'alcaldia de Montblanc | Twitter

 

Encara més complicat ho tenen els candidats de fora de l'òrbita catalanista, tenint en compte que l'independentisme és hegemònic a la capital de la Conca de Barberà. Aquesta franja de votants se la repartiran entre Toni Gutiérrez de la FIC, actual regidor i centrat exclusivament en temes municipals, gens interessat en les mocions de suport al Procés que han estat constants els darrers anys. I Juanma Cabello, el candidat del PSC que és desconegut políticament però que provarà d'entrar al consistori, avalat i presentat personalment per Miquel Iceta.