alzheimer

El nou centre pel tractament de l'Alzheimer a Reus comença a ser una realitat

S'ha plantat una olivera centenària propietat de Maria Rosa Vivar que serà el centre de l'activitat

El centre diürn terapèutic d'Alzheimer Rosa Maria Vivar de Reus comença a ser una realitat. Aquest divendres, 29 de març, s'ha posat la primera pedra en un acte simbòlic que representa a l'inici d'obres del que serà un dels centres de referència en Alzheimer. Està previst que les obres del centre estiguin finalitzades el mes de juliol i que donin cobertura a 140 usuaris.

Comença el projecte del nou centre d'Alzehimer

La Fundación Rosa Maria Vivar el passat mes de gener va presentar el projecte d'un centre privat de referència en el tractament de l'alzheimer. Avui 29 de març s'han donat inici a les obres de construcció d'aquest edifici situat en uns terrenys de caràcter públic els quals l'Ajuntament ha cedit a 50 anys per construir el centre terapèutic. 

alzheimer
La neta de Rosa Maria Vivar, Sofia Oliva, ha explicat el projecte | Angel Ullate

 

Un centre de referència a la comarca

En l'acte simbòlic han estat present els representants de la Fundació Rosa Maria Vivar, com la seva presidenta Margarita Oliva i el membre de la fundació Fèlix Oliva que han destacat, que «el Baix Camp tenia la necessitat de tenir un centre d'alzheimer». També els han acompanyat el conseller de Benestar Social, El Homrani i l'alcalde Reus, Carles Pellicer.

Una olivera, el centre de l'activitat

L'acte ha estat protagonitzat per la plantada d'una olivera centenària que fins ara estava al jardí de casa la Rosa Maria Vivar. L'edifici està dissenyat perquè l'activitat es desenvolupi al voltant de l'olivera amb quatre mòduls que tindran patis pròpis, una zona de confort per als usuaris i espais enjardinats. Un edifici que com ha destacat Fèlix Oliva, «està dissenyat explícitament per poder aplicar la teràpia contra l'alzheimer».

Fins a 160 usuaris

En aquesta línia el conseller El Homrani ha remarcat la importància de «crear un triangle entre la Generalitat, el cens local i el teixit social, per crear projectes com aquests». El nou centre d'Alzheimer de Reus, comptarà amb 80 places pels usuaris simultàniament, encara que des de la fundació comenten que «com esperem fer torns podríem arribar a acollir fins a 160 pacients».

alzheimer
Maqueta del futur centre de dia Rosa Maria Vivar | Àngel Ullate

 

D'altra banda, s'està treballant amb la Generalitat de Catalunya per posar a disposició la meitat de les places públiques pel centre de dia. El centre utilitza un sistema de construcció innovador molt utilitzat al Nord d'Amèrica que pretén oferir qualitat, sostenibilitat i velocitat en la construcció. Es basa en 1.000 m² d'edifici i 3.500 m² de zona enjardinada. Un espai de dia, en el qual es desenvoluparan diverses iniciatives per tractar l'alzheimer.

«Confortable, amb llum natural i connexió a l'exterior»

El despatx d'arquitectura, GCA Arquitectes, han estat els encarregats de dissenyat el projecte, on també treballa una de les nétes de Rosa Maria Vivar, Sofia Oliva, que ha volgut remarcar que el centre «serà un espai confortable, amb molta llum natural i amb connexió a l'exterior». Des de la fundació detallen que han intentat que el projecte anés a molta velocitat, «fa un any que vam començar a parlar i confiem poder-lo inaugurar el dia 21 de setembre, que és el dia mundial de l'Alzheimer».