Imatge exterior del nou centre diürn per l'Alzheimer de Reus

Compte enrere per a l’obertura del nou centre de dia per l’Alzheimer de Reus

L’edifici obrirà les seves portes el proper 21 de setembre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, amb un programa d’activitats i una jornada de portes obertes | L’equipament entrarà en funcionament a l’octubre i donarà servei a 200 usuaris

El nou centre diürn per l’Alzheimer de Reus encara la recta final de les obres. L’edifici, situat a l’avinguda d’Antoni Planàs i Marca, prop del Santuari de Misericòrdia, està a poques setmanes de quedar enllestit. A hores d’ara, els operaris finalitzen les instal·lacions i el paviment exterior i a partir del setembre enjardinaran l’espai i col·locaran el mobiliari. Està previst que l’equipament, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, obri les seves portes el 21 de setembre amb un programa d’activitats i unes jornades de portes obertes. A partir de l’1 d’octubre, l’equipament donarà servei a 200 usuaris que faran ús de les instal·lacions en diferents horaris.

«Estem amb molta il·lusió perquè estem complint exactament el calendari que ens havíem marcat», explica Margarita Oliva, presidenta de laFundació Privada Rosa María Vivar, impulsora del projecte. Per nosaltres això és molt important perquè la nostra mare té la malaltia en un estat molt avançat i ens fa il·lusió que pugui veure com s’inaugura el centre», indica Oliva. L’equipament, que serà gestionat per l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, pretén ser un referent a l’estat i comptarà amb uns 4.500 metres quadrats d’espai

Imatge d'un dels mòduls del centre diürn per l'Alzheimer de Reus
Imatge d'un dels quatre mòduls del centre diürn per l'Alzheimer de Reus | Adrià Morte

Les característiques del nou centre diürn d'Alzheimer de Reus

L’edifici està dividit en quatre mòduls diferents amb un pati central on s’ubica una olivera centenària, provinent del jardí de la fundadora de la fundació, Rosa Maria Vilar. L'arbre, que es va plantar en un acte simbòlic el passat mes de març, serà el centre de tota l'activitat i al voltant d'aquest es distribueix tot l'espai. Tal com indica Margarita Oliva: «l’edifici està dissenyat per a persones que pateixen alzheimer, no hi ha passadissos i els materials de construcció són càlids i acollidors, amb ànim de què hi hagi la màxima llum possible».

La presidenta de la fundació destaca que en aquest espai «els usuaris rebran una teràpia d’estimulació cognitiva de la mà dels millors professionals» i que «la idea és que el malalt no li recordem que està malalt, sinó que està en un lloc agradable i a gust». A més, el disseny elimina la rigidesa d’espais amb la implantació de parets mòbils a les sales d’activitats, tot garantint l'adaptabilitat de l’espai a l’ús que se’n vulgui fer a cada moment.

L'olivera centenària és el punt central de l'edifici
L'olivera centenària és el punt central de l'edifici | Adrià Morte

 

El centre de dia i la unitat de memòria

Dels quatre mòduls habilitats: dos s’utilitzaran per al centre de dia, un altre per a la unitat de memòria i un quart per a funcions administratives. El centre de dia donarà servei a uns 110 usuaris amb alteracions cognitives que rebran un tractament no farmacològic, amb estimulació cognitiva i física-funcional. El programa d’estimulació cognitiva té com a principal objectiu alentir la progressió dels símptomes dels trastorns neurocognitius i preservar durant el màxim temps possible les capacitats cognitives físiques i funcionals de la persona, tot tenint en compte les seves emocions i la seva identitat.

Per una altra banda, a la unitat d’estimulació i rehabilitació cognitiva es faran tota mena d’activitats amb gent que té patologia de la memòria o persones que no la tenen i volen potenciar les seves capacitats i habilitats mentals. «En general, l’equipament donarà servei a 200 persones que faran ús de les instal·lacions en diferents horaris», assenyala Margarita Oliva.

Els operaris enllesteixen les instal·lacions interiors de l'edifici
Els operaris estan enllestint les instal·lacions interiors de l'edifici | Adrià Morte

 

Pel que fa als accessos, els usuaris del centre de dia tindran una entrada i els de la unitat de memòria una altra. A més, s’habilitarà una parada d’autobús a l’avinguda de Sant Bernat Calbó, de la Línia 20, perquè es pugui arribar al centre mitjançant transport públic. L’equipament ha comptat amb una inversió de 2 milions d’euros pagats majoritàriament per la Fundació Privada Maria Rosa Vilar, famílies i diverses empreses del territori.

En total, l’espai es distribueix en 1.000 metres quadrats construïts en planta i 3.500 de zona enjardina. Tot i això, l’edifici està dissenyat per acollir, en un futur, noves plantes. Els terrenys estan cedits per l’Ajuntament de Reus per als propers 50 anys. Pel que fa als treballadors, l’espai comptarà amb 30 professionals especialitzats en la malaltia de l'Alzheimer. Tots ells realitzaran sessions de musicoteràpia, estimulació personal, teràpia emocional i tot tipus d’activitats.

L’Alzheimer a Reus

El volum estimat de malalts a l’àrea d’influència de Reus és de 5.600 persones mentre que a la demarcació de Tarragona es calculen uns 16.500 casos. Actualment, l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Reus i Baix Camp disposa d’un espai on només poden atendre 25 usuaris. Aquest nou edifici significarà un pas endavant que té com a objectiu convertir l’espai en un referent de l’estudi i el tractament de la malaltia. 

La Fundació Rosa Maria Vilar

Rosa Maria Vilar va rebre el diagnòstic d’alzheimer l’any 2013. Metgessa de formació, tot i que no d’exercici, va aprofundir en el coneixement de la malaltia i va saber que no existia remei però sí teràpia per ajudar a viure amb aquesta demència. Va escollir ser usuària del centre de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, on ha rebut suport terapèutic i emocional durant l’avenç de la malaltia. La seva família va constituir la Fundació que porta el seu nom i ha promogut el disseny de l’espai. 


Comentaris