Agenda astronòmica estiu 2020: Totes les espectaculars cites que no et pots perdre al cel de Catalunya

L’estiu s'iniciarà el dia 20 de juny a les 23:44h i s'allargarà fins al dimarts 22 de setembre
Un estiu més tornarem a tenir la gran esperada pluja de les Persèides | Arxiu
 
 

L'arribada de l’estiu, marca el pas de la Terra pel solstici arribant al seu moment de màxima inclinació al voltant de Sol. S’iniciarà  aquest pròxim dissabte, 20 de juny a les 23.44h i durarà 93 dies i 15 hores, fins al pròxim 22 de setembre a les 15.31h. L’Afeli (el punt més llunyà de la Terra respecte al sol) es produirà el 4 de juliol i també hi haurà un eclipsi de sol anular que no serà visible des de Catalunya, només des de zones més equatorials, aquest pròxim diumenge 21 de juny.

 

Fins a 5 planetes visibles al llarg de l’estiu

Una de les coses que més es podrà fer sense la inquietud d’aglomeracions és mirar el cel nocturn. Al llarg de l’estiu es podran observar fins a 5 planetes. En el cas de cadascun, el 14 de juliol trobarem Júpiter en oposició i estarà en el seu punt més pròxim a la Terra i visible a ull nuu, però només amb uns binocles es podran veure també les 4 llunes més grans de Júpiter.

 

El 20 de juliol arribarà el torn de Saturn en el seu punt més pròxim a la Terra i també serà visible a ull nuu des de la Terra. Només dos dies més tard veurem Mercuri en la seva major elongació. Ja de cara a l’agost, i a les vesprades, també es podrà observar Venus i en l’inici de setembre, el dia 11, diada de Catalunya, també es veurà Neptú.

 

Pluges d'estrelles: Persèides i Aquàrides

Si les condicions acompanyen, podrem veure la tradicional pluja d’estrelles de cada any a l’estiu: les Persèides. Entre el 12 i el 14 d’agost. És una de les preferides per la gran majoria de públic. Aquest any produiran a 60 meteors/hora en el seu punt màxim. Provinent de les restes del cometa Swift-Tuttle, descobert el 1862, les Persèides mostren una gran quantitat de meteors brillants. Són tan brillants i nombrosos que ni la lluna impedeix aquest espectacle al cel. Els meteors, com sempre, irradiaran des de la constel·lació de Perseu.

 

D'altra banda, uns dies abans de la famosa pluja d'estrelles de les persèides, en tindrem una altra: les Delta Aquàrides. Aquesta es produirà entre el 28 i 29 de juliol i es podran produir fins a 20 meteors/hora en el seu apogeu. Restes dels cometes Marsden y Kracht són els responsables i irradien des de la constel.lació d'Aquari.

 

Calendari de la Lluna

Aquest estiu podrem gaudir d'un eclipsi penombral de Lluna i tindrà lloc el 5 de juliol. La Lluna es troba en fase minvant i arribarà a ser Lluna nova el pròxim dia 22 de juny. La primera Lluna plena de l’estiu arribarà el 8 de juliol i tornarà a ser plena, el 4 d’agost i el 3 de setembre, mentre que tornarà a ser Lluna nova el dia 20, tant de juliol com d’agost. 

 

Arribada de la tardor

L'últim dia d’estiu serà el dimarts 22 de setembre, a les 15:31h passarem a la tardor. El dia llavors durarà 12 hores i 14 minuts. El sol sortirà a les 07:34h i marxarà a les 19:48h.