Alerta de tsunami al Japó per un fort terratrèmol de 6,8

El sisme ha tingut lloc a la regió nipona de Niigata, al nord del país, concretament a les 22:22h hora local, les 15:22h a Catalunya. Per ara no consten víctimes ni danys

Un terratrèmol de 6,8 graus a l’escala de Richter ha sacsejat aquest dimarts a les 22:22h hora local (les 15:22h a Catalunya) el nord del Japó. El fort sisme, que ha afectat la regió de Niigata, ha tingut el seu epicentre a 10 quilòmetres de profunditat i ha obligat a les autoritats a activar l’alerta per tsunami a tota la zona de l’illa. 

Per ara, no consten danys ni víctimes pel fort tremolor que s’ha sentit a tota la meitat nord del Japó. L’Agència Meteorològica del país ha estat l’encarregada d’activar l’alerta de tsunami aquesta tarda per una onada sobtada de fins a un metre d’altura, tot i que per ara el fenomen no ha tingut lloc a la costa occidental del nord de l’illa nipona.

Més enllà de Niigata, les regions que també tenen aquest avís activat són les de Yamagata i Ishikawa.  El sisme s’ha ubicat a uns 85 quilòmetres de distància de l’illa de Honshu. Per la seva banda, els serveis meteorològics dels Estats Units descarten que el fort terratrèmol pugui provocar un tsunami a la costa pacífica del país nord-americà i a les illes de Hawaii.

El Japó, un país habituat als terratrèmols

Els terratrèmols i les alertes de tsunami són el pa de cada dia al Japó, país molt habituat als sismes, ja que es troba enmig del gran Cinturó de Foc del Pacífic  on un gran nombre de falles provoquen constants terratrèmols, sovint catastròfics. Els edificis estan construïts de tal manera que siguin capaços de resistir forts tremolors.

El precedent més greu que es recorda al Japó és el fort terratrèmol de l’any 2011 que va originar un devastador tsunami. En aquella ocasió, hi van haver més de 20.000 morts i un autèntic desastre nuclear a la central nuclear de Fukushima, que va rebre directament l’impacte de l’aigua del mar. Alguns experts fa temps que alerten que el pitjor terratrèmol encara ha d’arribar a l’illa nipona aquest segle. 

També et pot interessar...