Europa es torna a fondre per la nova onada de calor amb més rècords

20 països estan en alerta per aquesta forta glopada molt càlida especialment França, Bèlgica, Països Baixos o Alemanya, amb valors assolint els 40º o inclús pel damunt
L'onada de calor es preveu excepcional a França | EFE

 

Encara no hem arribat a l’agost i ja podem afirmar que aquest estiu serà històric pel que fa a la calor a molts punts d’Europa. I és que, després de la forta onada de calor de finals de juliol que va deixar rècords històrics, especialment a Catalunya i França, ara una nova onada molt càlida afecta amb força la part central i occidental del continent amb fins a 20 països en alerta per temperatures extremes. S’espera que s’assoleixin els 40º o més en països com França, Luxemburg, Bèlgica, Països Baixos o Alemanya, on es preveu que es batin diversos rècords.

 

L’arribada d’una nova massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica s’ha tornat a tirar al damunt d’Europa i el punt àlgid serà avui dijous. Aquesta vegada, però, la calorada ha entrat per la part interior del nord-est de la península Ibèrica i ha atacat de ple la costa atlàntica europea, penetrant terra endins cap al centre del continent. D’aquesta manera, Catalunya s’ha vist afectada per la nova onada de calor, però aquesta vegada la part més forta ha passat de resquitlló i tan sols a punts de l’interior s’han rondat els 40º sense rècords.

 

Des del Mediterrani fins al sud de la península escandinava, passant pel centre del continent i el sud-est de Regne Unit, la forta onada de calor portarà temperatures extremes amb nous rècords per valors mai vistos fins ara. L’alerta és vermella al nord de França, Bèlgica i Luxemburg, on el perill per a la salut de les persones és extrem.

 

 

A l’espera de rècords de fins a 42º

Si la part forta de l’onada de calor de finals de juny se la va endur el Mediterrani occidental, aquesta vegada el plat fort de la calorada se situa entre el nord de França, Bèlgica i Alemanya, amb temperatures que aquest dijous assoliran registres mai vistos fins ara. Per exemple, s’esperen fins a 42º a París o, per primera vegada, es preveuen 40º a Bèlgica, xifres inèdites des que es tenen registres.

 

Concretament a França, l’augment de la calor a l’estiu és més que evident. Dècades enrere, era molt estrany assolir els 40º, però des del 2008 aquesta xifra s’ha registrat cada any. Un dels molts exemples que demostren que l’escalfament global i el canvi climàtic ja els estem patint de valent.

 

Per la seva banda, Bèlgica ja va arribar als 39,9º dimecres, concretament a la base militar de Kleine-Brogel, batent tots els rècords. A la frontera entre Alemanya i Holanda es van assolir els 40,5º, i xifres similars es van registrar a tota la zona. Unes dades totalment excepcionals i escandaloses que són l’auguri dels estius que ens esperen en un futur.

 

 

La calor anirà a la baixa els propers dies

Després del punt àlgid de dijous, l’onada de calor anirà a la baixa a Europa i entre divendres i el cap de setmana la situació començarà a normalitzar-se, també a Catalunya, amb una baixada clara de les temperatures. S’haurà de fer balanç de les conseqüències i registres històrics al continent després d’aquesta forta calorada.

 

També et pot interessar...