La desfeta de Ciutadans a la demarcació de Tarragona: de 47 a 0 regidors

El partit taronja no es presentarà a les eleccions generals convocades per al pròxim mes de juliol

Ciutadans ha patit una patacada sense precedents.
Ciutadans ha patit una patacada sense precedents. | L.S.
30 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:44h
Que la trajectòria de la formació política Ciutadans és digna d'estudi, no és cap invenció. El partit que va néixer gairebé del no-res i va tocar el cel polític, catapultant-se en temps rècord, ha desaparegut sense ni pena ni glòria. O pràcticament. 

El partittaronja ha anunciat que no es presentarà a les eleccionsgenerals del mes de juliol que Pedro Sánchez va anunciar per sorpresa després dels resultats de les municipals del 28 de maig. Amb aquest moviment, el màxim mandatari espanyol va explicar que volia "una clarificació sobre la voluntat dels espanyols", tenint en compte que, excepte a Catalunya, la dreta va arrasar.

I si el PSOE s'ensuma un panorama complicat, Ciutadans ni l'arribarà a veure. La desfeta sense precedents que ha patit als comicismunicipals han certificat una mort que ja estava més que anunciada, des del 2019 i possiblement, segons ha avançat Vox Populi, no es presentarà a la cita electoral.

 

Les dades de Ciutadans a la demarcació de Tarragona


Les eleccionsmunicipals del 28 de maig han acabat de retratar un partit que ja en els últims comicis va obtenir representació gairebé per inèrcia. Per si no n'hi hagués prou, al Camp de Tarragona i també en general, va patir un èxode de regidors escandalós que el van deixar als ossos.

Les municipals han acabat de passar la tisora i Ciutadans ha passat dels 47 regidors que va obtenir a tota la demarcació l'any 2019 a 0. Esborrats del mapa totalment.

A la ciutat de Tarragona, per exemple, el grup ha passat dels 4 regidors obtinguts el 2019 a no tenir representació: l'any 2019 va recollir un 14,7% de vots, mentre que diumenge passat només va assolir l'1,7%, el que es trasllada en una variació negativa del 88,7%.

A la capital del Baix Camp, Reus, l'últim mandat van aconseguir sumar 3 regidors gràcies al 10,7% dels vots, mentre que el 2023 només n'han obtingut l'1,1%, una xifra que també els ha esborrat del mapa. Aquesta dinàmica es repeteix a la resta de municipis de la demarcació on van decidir presentar-se, i en tot el Camp de Tarragona han aconseguit sumar 3.063 vots (0,94%).

La desfeta de Cs, l'auge de Vox


Per tenir una comparativa més tangible, el partit que ha guanyat les municipals a Cambrils, Nou Moviment Ciutadà, n'ha aconseguit 2.701, just darrere de Cs en el còmput global. L'any 2019, la formaciótaronja que ja va patir una davallada en va sumar 27.220 (7,49%).

La desfeta de Ciutadans arriba en contraposició de l'auge del partit d'ultradreta, Vox. De no presentar candidatures en les últimes municipals, ha passat a ser la cinquenaforça més votada a la demarcació de Tarragona el 28-M, amb 16.793 vots (5,20%) i 23 regidors.