Més restriccions: tot el Baix Penedès entrarà en fase d'alerta per la sequera

Es limitarà el consum i l'ús d'aigua potable per al reg, la neteja o per omplir piscines

Una font tancada al Baix Penedès.
Una font tancada al Baix Penedès. | TGNDigital
06 de juny del 2023
Actualitzat el 07 de juny a les 17:11h
Els catorze municipis del Baix Penedès entraran els pròxims dies en fase d'alerta per la sequera. Això significa que hauran d'adoptar diverses restriccions en l'ús de l'aigua potable, que detalla el Pla de Sequera aprovat per la Generalitat i gestionat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). 

Des de fa unes setmanes, els municipis de Cunit, la Bisbal del Penedès, el Montmell, Bonastre i Masllorenç ja es troben en fase d'emergència. Ara, aquests cinc municipis i els nou restants passaran a la fase d'alerta, com ho faran 37 municipis més que formen part del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) quan es publiqui el decret a DOGC.

La baixada en les reserves de l'embassament de Mequinensa és el que ha dut la Generalitat a ampliar l'abast de les restriccions. Des del govern català han puntualitzat que les demandes d'aigua per als pròxims mesos estan garantides, però tenint en compte la prolongada sequera —que no sembla que hagi de canviar fins a la tardor—, ha disposat les restriccions que a continuació detallem.

Restriccions per a l'ús d'aigua

El consum màxim per habitant i dia es limita a 250 litres.

Es prohibeix omplir fonts ornamentals i elements d'ús estètic de l'aigua.

El reg de zones verdes públiques es limita de les 08.00 a les 20.00 hores, i no es poden superar els 450 m3/ha al mes, evitant regar si plou.

Els jardins particulars es poden regar dues vegades a la setmana com a màxim. Els habitatges amb numeració parella o sense numeració ho poden fer els dimecres i els dissabtes, mentre que els que tinguin numeració senar ho poden fer els dijous i els diumenges.

La neteja de carrers, paviments o façanes no la poden fer particulars usant mànegues d'aigua. Sí que es pot fer amb pal de fregar, galleda i esponja, o amb sistemes d'alta pressió.

Es prohibeix fer servir aigua per eliminar pols i matèria en suspensió a l'aire.

L'ús d'aigua a les granges es limita a l'abeurament i neteja d'animals i del recinte.

S'ha de reduir el consum del reg agrícola en un 25%, en usos ramaders un 10%, en usos industrials un 5% i en usos recreatius que impliquin reg, un 30%.

La neteja de vehicles es limita als establiments comercials dedicats a aquesta activitat, amb sistema de recirculació de l'aigua. També es pot fer neteja amb esponja i galleda, o la neteja dels vehicles per mantenir la seguretat i salut de les persones i animals, com les ambulàncies, els vehicles de residus o els de transport d'animals.

L'ús d'aigua per omplir piscines es limita al reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua per reposar pèrdues, netejar filtres i garantir la qualitat sanitària. També es pot fer un primer ompliment de piscines de nova construcció i l'ompliment de piscines desmuntables amb capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants en centres educatius. Les limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar.