1 de 10
Cultura popular

És Dijous de Corpus: Tots els actes de la jornada al Camp de Tarragona

Reus i Valls actuen com a epicentres festius de la diada de Corpus a la demarcació de Tarragona

La coca amb cireres és un menjar típic de Corpus en alguns municipis de Tarragona. | Laia Solanellas
per Albert Oliva, Reus | 8 de juny de 2023 a les 06:00 |
És Dijous de Corpus i el Camp de Tarragona té dos epicentres destacats en la jornada d'avui. Per una banda, Reus té com a protagonistes els gegants, la coca amb cireres i l'Ou com Balla. Per l'altra, Valls viu la posada de llarg dels gegants negres, amb l'estrena del nou vestuari i la restauració que s'ha dut a terme en els últims mesos.
La capital del Baix Camp comença la diada ben d'hora. A les 9.30 h, des del campanar, té lloc el Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Al mateix temps, des de l’Ajuntament, hi ha la sortida en cercavila de la Mulassa i dels Gegants per recórrer els carrers de la ciutat i es distribueix la coca amb cireres a tots els infants de les escoles.Paral·lelament, de 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la plaça del Castell, hi ha l’Ou com Balla. A les 16.00 h, des del campanar, hi haurà el Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Al mateix temps, des de l’Ajuntament, sortida en cercavila de la Mulassa i dels Gegants per recórrer els carrers de la ciutat.
 

Per últim a les 19.00 h, a la plaça del Mercadal, tindrà lloc l'arribada de la Mulassa i dels Gegants, que ens oferiran les seves ballades al so de la música de les gralles i el timbal. Durant l’acte, degustació de coca amb cireres per a tothom, amb la col·laboració del Col·lectiu del Masclet i del Forn Sistaré.
 

Imatge dels gegants de Reus Foto: Laia Solanellas

Els gegants negres, els protagonistes a Valls

A la capital de l'Alt Camp, avui es desvela el resultat de les tasques de conservació i restauració a què han estat sotmesos els dos gegants negres de Valls. L'escenari triat per a l'acte, que és obert a tothom, és l'antiga església de Sant Francesc, rehabilitada recentment com a nou equipament cultural de la ciutat. En aquest entorn històric es farà la presentació dels treballs realitzats als gegantons, tant en la part escultòrica com de vestuari, i es descobrirà la nova aparença de les figures per primer cop al públic assistent.


Gegantó Lladrefaves de Valls i Gegantona de Valls Foto: Carles Cubos SerraL'acte de presentació, que és a les 19.30 h, comptarà amb la participació dels autors del procés: Carlos Morillo i Paula Briones, ambdós conservadors i restauradors de béns culturals graduats per l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, com a autors de les tasques de conservació i restauració de les figures; i Josep Maria Casas, de la botiga centenària El Barato de Reus, com a autor del disseny i confecció dels nous vestits. La banda sonora la posarà el músic i compositor vallenc Francesc Sans, qui interpretarà les tonades del repertori històric vallenc, estretament lligades a les figures. Finalment, hi haurà una cercavila fins a la plaça del Blat.
Participació