Arriba la Fira de Sant Jaume de Reus: espectacles eqüestres i sopars musicals

Se celebrarà els dies 21, 22 i 23 de juliol al Parc de la Festa de la capital del Baix Camp

La Fira de Sant Jaume de Reus s'ha presentat aquest dimecres.
La Fira de Sant Jaume de Reus s'ha presentat aquest dimecres. | Cedida
12 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:00h
La Fira de Sant Jaume de Reus tindrà lloc entre el 21 i el 23 de juliol. L'esdeveniment, que organitza Reus Promoció amb la col·laboració de l'Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona, se celebra amb l'objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de la capital del Baix Camp i un dels certamen firals més antics de Catalunya, que té els seus orígens en l'any 1343, quan el rei Pere III va concedir a la ciutat el dret per organitzar-la.
 

En aquest sentit, cal destacar que la Fira de Sant Jaume commemora aquest any el seu 678 aniversari, sent una de les fires més antigues de Catalunya. La inauguració oficial tindrà lloc el divendres 21 de juliol, a les 21 hores, i anirà a càrrec de l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita.
 

Consolidació d'un model lúdic

La Fira ha anat consolidant un model lúdic que potencia el caràcter de 'Fira de nit a Reus'. En horari de vespre-nit, de vuit de la tarda a una de la matinada, l'edició d'aquest any presenta un programa orientat als aficionats als cavalls i al públic familiar. Cal recordar que l'entrada a la Fira, que se celebra al Parc de la Festa, és gratuïta i que disposa d'una extensa zona d'aparcament.

Un any més, els grans protagonistes de la Fira de Sant Jaume són els cavalls, ja que en el marc de la cita s'organitza la Fira del Cavall. Altres activitats destacades són els tradicionals Sopars musicals a la fresca, elaborats amb productes de proximitat, o l'esperada Cursa de portadors de sacs d'avellanes.

Les actuacions musicals, la mostra de productes del territori, la cursa nocturna de Sant Jaume i les passejades en poni pels més petits són altres de les activitats que complementen el programa d'aquesta nova edició de la Fira.
 

Fira del Cavall

Organitzada per l'Associació dels Amics del Cavall de les comarques de Tarragona, és una de les activitats més destacades del programa de la Fira de Sant Jaume, tot recordant que en aquests moments és l'única fira de cavalls que es realitza a Catalunya. En aquest sentit, cal destacar que els dies 17 i 18 de juliol —uns dies abans als actes principals de la fira—, tindrà lloc el 5è Campionat de Catalunya de Morfologia de Pura Raça Espanyola.

En el marc de la Fira del Cavall, una de les cites més rellevants serà el campionat de 'Horse ball' (basquet a cavall) tindrà lloc el divendres 21 i el dissabte 22 de de juliol, a partir de les 19 hores. Altres proves que es podran veure en el marc de la Fira de Sant Jaume són el Concurs de Salt d'Obstacles, el dissabte 22 a les 20 hpres.

El dissabte 22 i el diumenge 23 al matí, el recinte firal acollirà el Concurs de Doma Clàssica. En aquest sentit, la Fira comptarà un any més amb la participació de diferents centres hípics de la demarcació que realitzaran exhibicions de disciplines eqüestres el diumenge a la tarda.

Finalment, divendres, dissabte i diumenge a la nit es podrà gaudir de l'espectacle eqüestre, que en aquesta ocasió anirà a càrrec de la reconeguda companyia francesa de Vincent Liberator, acompanyada d'artistes vinguts de França especialment per l'ocasió.
 

Sopars musicals de la Fira de Sant Jaume

Aquest sopar tradicional vol posar en valor els productes de km 0 de qualitat i és, des de fa uns anys, una de les activitats amb més èxit de la Fira de Sant Jaume, ja que permet als visitants degustar a l'aire lliure un menú de productes de proximitat, alhora que es gaudeix d'un espectacle musical.

La proposta per aquest any inclou una amanida de tomàquet del Camp de Tarragona, un assortit de carns a la brasa i per postres coc d'avellana de Reus, tot acompanyat pel vi del Celler Masroig i de l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana. El preu del tiquet del menú és de 17 euros i es podrà adquirir a la mateixa Fira.

Com a novetat enguany també s'oferirà un menú vegà i un menú infantil a un preu de 9 i 7 euros, respectivament.
 

25a Cursa combinada de portadors de sacs d'avellanes, Gran Premi 'Unió'

Un dels actes més singulars i emblemàtics de la Fira de Sant Jaume de Reus és la Cursa de portadors de sacs d'avellanes, on els participants es carreguen un sac d'avellanes de 58 quilos a l'esquena per completar un itinerari d'uns 900 metres aproximadament. La cursa es desenvoluparà el dissabte 22 de juliol a les 20.30 hores en un circuit establert a prop de la Fira.

La cursa de portadors de sacs d'avellanes és la primera de les tres curses que es realitzen cada any a Reus, Riudoms i Valls, i forma part del gran premi UNIÓ. Prèviament, a les 20 hores, es realitzarà l'exhibició de portadors de sacs d'avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba.
 

Espectacles musicals

Amb l'objectiu de potenciar els actes lúdics i musicals, en aquesta edició també es comptarà amb els espectacles de ball a la nit. Totes les actuacions tindran lloc a l'escenari de la zona de sopars.

Divendres, a les 20.30 hores actuarà Joel Reyes, mentre que a 22 hores serà el torn de Ràdio Reggae. Dissabte, l'actuació serà a les 22 hores, mentre que diumenge, a les 20 hores pujarà a l'escenari Polick i a les 21 hores, Mint Valley.
 

Mostra productes del territori

A l'entrada de la Fira es podrà gaudir d'un espai expositiu per descobrir els productes del territori: Oli DOP Siurana, avellana DOP Reus, vermut de Reus, millor pa de Pagès i tipologia de pans.

Com a novetat, 'La Somera de Reus' també tindrà un espai promocional i el públic assistent podrà gaudir de les seves actuacions al llarg dels tres dies de la fira. Reus Promoció comptarà amb un espai propi a l'entrada del recinte, i a més de la seva funció de promoció turística de ciutat, serà el punt d'informació.
 

Zona infantil

A banda de tot el seguit d'espectacles, concursos i exhibicions eqüestres, tot molt orientat a públic de totes les edats, la Fira també organitza algunes activitats pensades especialment per al públic familiar i els visitants més joves, i compta amb una zona infantil diferenciada, en la que s'ubiquen les tradicionals atraccions de fira i el circuït de ponis, en què poden pujar els nens i fer una breu passejada.
 

Cursa nocturna de Sant Jaume

Aquest any tindrà lloc l'onzena edició de la Cursa Nocturna de Sant Jaume que començarà el divendres 21 de juliol, a les 21.30 hores, des de les piscines municipals de Reus. Prèviament, a les 20.30 hores tindrà lloc la sortida de la Caminada Seminocturna Sant Jaume Aspercam.

Aquestes activitats estan organitzades conjuntament per tretzesports i Reus Esport i Lleure, i la inscripció es pot fer a través de la pàgina web de tretzesports.org.