1 de 10
NETEJA

Tarragona presenta les novetats de la nova licitació del contracte de la neteja

L'objectiu és que les empreses optin al contracte i que no quedi desert

El govern municipal ha explicat aquest dimecres les novetats que introduirà en la nova licitació del contracte de neteja. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 19 de juliol de 2023 a les 16:40 |
La consellera de Neteja de l'Ajuntament de Tarragona, Sonia Orts, ha presentat als grups municipals les novetats que incorpora la revisió del tràmit de licitació del nou 'contracte del servei de transport i recollida de residus, neteja viària, platges, solars i gestió de la deixalleria'. Orts ha assenyalat que "com ens havíem compromès, hem abordat que aquest nou contracte s'adapti a les necessitats reals i adaptat a les necessitats de futur".

En aquest sentit, la consellera ha afirmat que "volem posar solucions a les mancances que hem anat veient les darreres setmanes i els darrers anys". Cal recordar que el desembre de 2022, els lots 1 i 2 van quedar deserts, mentre que el passat mes de maig el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va determinar que s'havia de publicar l'estudi de costos detallat i fer una correcció d'errada material de la fórmula de revisió de preus.


Sobre la qüestió, Sonia Orts ha manifestat que "cal que aquest contracte tingui en compte els reptes de futur de la ciutat, a la vegada que millora l'entesa amb els veïns i veïnes i s'ajusta als costos reals, per no provocar un dèficit en aquest àmbit".
 

Set propostes al plec de condicions

L'objectiu de l'Ajuntament de Tarragona és que la nova licitació no quedi deserta, seguint alhora les notificacions del Tribunal Català de Contractes. Per fer-ho possible, el Departament de Neteja ha fet set propostes. La primera d'elles és l'increment del preu base de licitació en 931.000 euros anuals, passant de 20,5 milions d'euros a 21,4 MEUR.


A causa de la inflació, s'incrementen els preus d'inversió. En aquest sentit, s'augmenta el preu de màquines, incrementant l'interès aplicat a les inversions (passa del 2,5% al 4,5%), mentre que el contracte s'allarga de 9 a 10 anys. Pel que fa a les despeses generals, passen del 5% al 7%, aplicant-se sobre els costos de personal, l'explotació i l'amortització (novetat).

Pel que fa al benefici industrial, als lots 1 i 2, en la licitació deserta era del 3%, sobre el cost de personal i el d'explotació, mentre que ara es calcula sobre els costos de personal, explotació i també de les amortització. Així mateix, l'amortització sobre les obres de la nau, s'allarga de 10 a 20 anys.


El nou plec de condicions inclou una bonificació per assolir l'objectiu de recollida selectiva, de 350.000 euros anuals a partir del primer any de contracte, quan en l'anterior licitació era a partir del tercer any. Finalment, el concepte 'manteniment' s'incorpora a la fórmula de revisió de preus que rebrà l'empresa adjudicatària.
 

Quatre noves mesures que incorpora el govern municipal

Aquestes noves condicions del contracte de neteja incorporen quatre noves mesures proposades pel nou govern municipal. Així, la recollida porta a porta de la Part Alta passarà a fer-se amb illes emergents, que són contenidors mòbils, que s'instal·laran a diferents punts de la Part Alta en horaris diferents, eliminant les bosses de terra.


La segona mesura és la desaparició de la partida per a la flota de camions d'hidrogen, xifrada en dos milions d'euros. Els diners "es podran destinar a altres despeses", diu el govern municipal en un comunicat.

Pel que fa a la tercera mesura és fer realitat el 'Pam a pam', "un nou projecte ambiciós i de ciutat en què Neteja té un pes molt gran". L'empresa adjudicatària haurà de a realitzar les neteges i itineraris, de manera que cada carrer tindrà una neteja intensiva amb la retirada de vehicles un cop l'any. 

De manera opcional, s'ofereix un solar municipal per habilitar com a aparcament dels vehicles de reserva de l'empresa adjudicatària. Aquest espai, ja disponible, està situat al Polígon Entrevies (PP13) i tindria un lloguer assequible a preu de mercat.
 

Millores per als treballadors

La consellera Orts ha dit que "des del primer moment ens hem treballat en aquest punt, perquè entenem que una manera d'aconseguir que les empreses s'interessin pel nou contracte, és respectant els drets dels treballadors i treballadores". Segons ha assenyalat, les despeses de personal s'han calculat en base al conveni col·lectiu del treballador i un plus del 2,43% amb un informe d'intervenció favorable.

Amb tot això, en els lots 1 i 2 sorgeix la possibilitat de contractació de set persones més a la plantilla, ja explicat l'Ajuntament de Tarragona en un comunicat.
Participació