Adjudiquen per 16 MEUR l'adaptació del túnel de Roda a l'ample internacional

Les obres contribuiran a impulsar el tràfic de mercaderies per ferrocarril i a flexibilitzar l'explotació d'aquest "eix estratègic"

Imatge d'arxiu del túnel de Roda de Berà.
Imatge d'arxiu del túnel de Roda de Berà. | Mitma
21 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:18h
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha mobilitzat 39 milions d'euros a actuacions de millora a la línia Barcelona-Lleida i Saragossa-Lleida d'ample convencional i 16 milions al corredor mediterrani, on s'adaptarà a l'ample internacional el túnel de Roda de Berà.

En el primer cas, es licitarà la redacció del projecte constructiu i els treballs per renovar i instal·lar nous enclavaments a les estacions d'Almacelles i Raimat, a la línia Saragossa-Lleida; i a Juneda, Montblanc i Vilaverd, entre Barcelona i Lleida.

D'altra banda, el ministeri ha adjudicat per 16 milions l'adaptació a l'ample internacional del túnel de Roda de Berà en el marc de les obres del corredor mediterrani. Aquestes actuacions aniran a càrrec de l'UTE formada per Contratas y Ventas i FCC.
 

El túnel de Roda serà més gran

Segons el Mitma, amb aquests treballs es contribuirà a impulsar el tràfic de mercaderies per ferrocarril i a flexibilitzar l'explotació d'aquest "eix estratègic", situat entre Sant Vicenç de Calders i Vilafranca del Penedès i on hi ha diverses indústries. Concretament, les obres preveuen l'ampliació del túnel per adaptar-lo a l'ample internacional i també del tercer carril a les dues vies, que permetrà als trens circular en els dos amples a velocitats de fins a 120 quilòmetres per hora.

Per això, caldrà augmentar les dimensions del túnel de 422 metres de longitud rebaixant la rasant un metre per complir amb els estàndards d'interoperabilitat, com també s'ha fet a Martorell i Castellbisbal.