1 de 10
HABITATGE

Preveuen construir 132 nous pisos públics i rehabilitar-ne 400 a tot Tarragona

El govern central planteja inversions que hauran de completar la Generalitat o els Ajuntaments

Reus i Tarragona concentren bona part dels projectes previstos | Ajuntament de Reus
per TarragonaDigital, Reus | 25 de juliol de 2023 a les 18:36 |

Una línia d'ajut del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana planteja construir a Reus 132 nous pisos de protecció oficial els pròxims tres anys. Es tracta d'un programa de subvencions acordat amb la Generalitat, tretze Ajuntaments i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. El govern central aportarà 17,2 milions d'euros dels fons europeus Next Generation, un 14% dels 120,4 milions d'euros necessaris en total per executar les obres.

Han de suposar la construcció de 761 habitatges públics en 24 promocions repartides entre catorze municipis. A hores d'ara no s'ha concretat quina part de la inversió correspondrà al projecte de Reus, i des de l'Ajuntament tampoc s'aclareix on s'aixecaran aquestes promocions. El que sí que ha detallat és que s'han d'aixecar 132 pisos al municipi.Com la resta de promocions del programa, els edificis hauran de ser energèticament eficients i comptar amb un màxim del 20% de consum energètic de fonts no renovables. També s'especifica que els habitatges "s'aixecaran a través de diferents fórmules de col·laboració publicoprivada". Aquestes promocions d'obra nova s'han d'ubicar sobre terrenys públics, haver-se acabat el 30 de juny del 2026 i mantenir-se dins del parc públic, almenys, 50 anys.
 

Volen que es rehabilitin 400 pisos a la regió de Tarragona

El mateix ministeri ha obert una segona línia d'actuació, en aquest cas, per a la rehabilitació d'habitatges públics. Per assolir els projectes plantejats caldrà una inversió aproximada de 22,6 milions d'euros i el govern central n'aportarà el 60%, és a dir, 13,5 milions d'euros. S'han anunciat onze actuacions a Catalunya, cinc de les quals a la província de Tarragona.Aglutinaran 412 dels 836 pisos que es preveu rehabilitar a tot el país. Gairebé tots es concentren a l'àrea metropolitana, excepte una actuació prevista a la plaça de la Verge de Móra d'Ebre per rehabilitar 14 habitatges. L'aportació del ministeri a aquest projecte és de 167.688,5 euros.

Es rehabilitaran 30 pisos a Vila-seca, a l'entorn residencial de Valentí Almirall, amb una aportació de 204.820,3 euros al pressupost total per part del ministeri. A Reus s'han de rehabilitar 76 habitatges al barri de Sant Josep Obrer per als quals el govern central invertirà 1.163.000 euros. Finalment, a Tarragona hi aportarà 3.389.478,7 euros per cobrir el 60% del pressupost necessari per rehabilitar 278 pisos.


Es dividiren en dues actuacions, amb una a la zona de Camp Clar-Sant Magí. Es preveu que permeti rehabilitar 200 pisos amb una aportació de 2.594.000 euros per part del ministeri. El segon projecte ha de recuperar 78 pisos a la zona de Camp Clar-Francolí, amb una subvenció de 795.478,7 euros del govern central.

En tots aquests projectes caldrà, encara, el 40% del finançament que falta. Tots els pisos que s'ha previst rehabilitar són de l'Agència d'Habitatge de Catalunya o de l'Institut Català del Sòl. És per això que, des de Madrid, s'ha establert que sigui la Generalitat qui aporti aquest 40% restant, uns nou milions d'euros.

Participació