1 de 10
Alt Camp

Jutgen quatre homes per conrear marihuana en una finca al terme municipal de Valls

Fiscalia demana penes d'entre 10 i 7 anys de presó per un delicte contra la salut pública i per organització criminal

Imatge del judici | ACN
per Albert Oliva, Valls | 25 de setembre de 2023 a les 17:02 |
L'Audiència de Tarragona ha començat a jutjar quatre homes acusats d'un delicte contra la salut pública i per un altre d'organització criminal. Els investigats es dedicaven presumptament a conrear i vendre marihuana en una finca que havien llogat al terme municipal de Valls l'any 2022. Per aquests fets, la fiscal demana 10 anys i 6 mesos de presó per a dos d'ells i 7 anys i 6 mesos per a la resta.

Els advocats de les defenses han demanat la nul·litat del procediment perquè, entre les diverses raons, destaquen que el registre es va fer sense ordre judicial. En la vista d'aquest dilluns han declarat els agents que van intervenir en l'operatiu, on es van desmantellar més de 4.000 plantes. Els acusats declararan a finals d'octubre.


Els agents de la Policia Nacional han explicat que la investigació va arrencar l'agost de 2022 arran d'una denúncia anònima que indicava que hi havia una plantació de cànnabis il·legal en una finca agrícola del terme municipal de Valls. En les seves declaracions, els policies han detallat que durant la vigilància feta a la parcel·la van comprovar que els quatre acusats feien tasques manteniment i conreu de les plantes i que un d'ells els donava les ordres. També han indicat que hi havia dues plantacions diferenciades, una d'elles en millor estat que l'altra i que van desmantellar plantes que tenien entre 60 centímetres i un 1,20 d'alçada.

Segons l'escrit acusatori del ministeri públic, es van intervenir 4.476 plantes, les quals tenien un pes net de 150,841 quilograms, així com 780 grams de cabdells de marihuana. A la vegada, l'escrit indica que la droga intervinguda tindria un valor de 289.445 euros al mercat il·lícit i de 4.625,40, respectivament. A més, els agents han assegurat que a la finca hi havia un magatzem o barraca feta amb tendals i plàstics, amb una cuina a l'exterior.


Les defenses han demanat la nul·litat del procediment perquè afirmen que els agents van "cometre un delicte per certificar la comissió d'un altre delicte", ja que van accedir a la parcel·la, que consideren el domicili dels acusats, sense autorització judicial. Així mateix, han asseverat que hi va haver "coacció ambiental" perquè se'ls va detenir sense que hi hagués un intèrpret que els expliqués els seus drets . Els investigats són d'origen estranger i no parlen castellà. El tribunal ha desestimat a aquesta última qüestió al·legant que se'ls va facilitar un intèrpret al llarg de la instrucció, en la qual els processats van optar per no declarar.

Els lletrats defensors també han incidit en el fet que la plantació era de cànem i per a usos terapèutics. En aquest sentit, han remarcat que els agents no van investigar prèviament que la finca tenia una autorització per plantar cànem. Amb tot, en les declaracions, els policies han reiterat que no van tenir dubtes que es tractava d'una plantació de marihuana. La policia encarregada d'analitzar la droga ha assegurat que no poden saber si es tracta de cànem fins que reben les mostres del laboratori: "els dictàmens que han arribat a la meva unitat han superat el tetrahidrocannabinol, d'allò que diuen cànem", ha certificat.


En la primera sessió del judici, també ha declarat la propietària de la finca i un home que va deixar el vehicle utilitzat per un dels investigats durant els fets. La vista es reprendrà el 19 d'octubre amb les declaracions dels acusats i dels perits.
 

Penes d'entre 10 i 7 anys de presó

El ministeri fiscal demana per a cada un dels acusats una pena de quatre anys i sis mesos de presó per un delicte contra la salut pública, així com una multa de 882.211,20 euros. Pel que fa al delicte d'organització criminal, sol·licita una pena de presó de sis anys per a dos dels processats, ja que, diu, ambdós exercien funcions de direcció, i per als altres dos els demana una pena de tres anys arran de la seva participació activa en els fets.
Participació