1 de 10
Conca de Barberà

Senan acull 3 persones refugiades joves i incrementa un 30% la població

L'Associació de Micropobles de Catalunya acull 28 famílies demandants d'asil en pobles de menys de 500 habitants

Imatge de dos refugiats que han participat en el programa | ACN / Arnau Martínez
per Albert Oliva, Senan | 28 de setembre de 2023 a les 17:40 |
28 famílies refugiades han participat del programa Oportunitat500 impulsat per l'Associació de Micropobles de Catalunya per tal d'acollir persones refugiades en pobles de menys de 500 habitants. Es tracta d'una prova pilot que va començar l'octubre del 2022.

Senan, a la Conca de Barberà, han arribat tres persones refugiades joves. "Ha incrementat un 30% la població", ha exclamat l'alcaldessa, Carme Ferrer, ja que al poble són una cinquantena de persones. "Suposa vida, oportunitats, vitalitat. S'ha generat una vida al municipi que abans no teníem en aquest nivell", ha remarcat Ferrer.


Ferrer també ha manifestat que moltes persones refugiades arriben a grans ciutats i acaben dormint a la intempèrie. "En els nostres municipis mai ningú viurà al carrer ni passarà gana", ha assegurat. L'alcaldessa de Senan afegeix que s'ha treballat de manera "conjunta" entre les administracions, "no s'ha fet des d'un despatx de Barcelona", ha apuntat, tenint en compte "les necessitats dels municipis i dels refugiats". Tots els responsables consideren que és un "model d'èxit" i esperen que tingui continuïtat.

Des de l'Associació de Micropobles de Catalunya van entrevistar 380 famílies i finalment se'n van seleccionar 28 que han estat acollides per 44 municipis de Catalunya. Durant dotze mesos, cadascun dels ajuntaments han ofert un contracte de treball a jornada completa subvencionat pel SOC i la col·laboració del Departament d'Igualtat i Feminismes, a més de facilitar un lloguer assequible a les famílies. De tots els participants, cinc persones han tornat a Ucraïna, mentre que vuit començaran una nova feina aviat i onze en els pròxims mesos. Per això, des de l'associació treballen ara per prorrogar el programa un any més.
Participació