1 de 10
Alt Camp

«Fes servir la llengua»: neix la nova campanya per fomentar l'ús del català a Valls

Té com a objectiu animar a la ciutadania a parlar en català sempre, perquè s'adoni que el català és una llengua vàlida en tots els registres

Imatge de la roda de premsa d'aquest matí | Cedida
per Albert Oliva, Valls | 5 d'octubre de 2023 a les 10:47 |
L'Ajuntament de Valls ha engegat una campanya per fomentar l'ús del català entre la població. Té com a objectiu animar a la ciutadania a parlar en català sempre, perquè s'adoni que el català és una llengua vàlida en tots els registres.

La iniciativa, amb el títol «Fes servir la llengua. És molt millor, parla en català», es difondrà a través de cartells pels centres educatius de secundària, en espais de concurrència com el centre cívic, la biblioteca, clubs esportius... amb l'objectiu de ser un reclam entre els joves.


Alhora, també s'ha encarregat el disseny d'unes xapes amb el lema «Jo també estimo el país, parla'm en català», adreçades a persones no catalanoparlants que volen aprendre la llengua catalana, però que tenen dificultats per fer-ho perquè els seus interlocutors acostumen a dirigir-se a ells en castellà.
 

Origen de la campanya

Plataforma per la Llengua va publicar un estudi el 2019 que exposava que als patis d'escoles només el 19% dels joves parlaven en català. Arran de l'estudi, l'Ajuntament de Valls va encarregar una diagnosi per conèixer en quin estat de salut es troba el català als centres educatius de la ciutat.


Aquest estudi va certificar que a Valls els valors de coneixement i ús del català són superiors a la mitjana de Catalunya i a la del Camp de Tarragona. A més, a Valls, a diferència d’altres territoris del país, la vinculació entre llengua i classe social no és gaire forta, però tot i així, el percentatge d’estudiants que parla només en català quan surt de les aules és del 40%.

Es pot concloure, doncs, que el català està en una situació de minorització respecte del castellà, llengua molt arrelada socialment. Per tant, des de les administracions cal vetllar per protegir les llengües minoritzades per fomentar el seu ús i evitar que acabin desapareixent. 
Participació