1 de 10

Un nou ramal de la MAT amenaça més nuclis del Baix Penedès i el jaciment ibèric de Banyeres

El seu traçat passa per la Bisbal, Llorenç, Banyeres i Bellvei, abans de seguir cap al Garraf | Els municipis afectats mostren el rebuig al projecte

per Marc Guitart, 9 de març de 2022 a les 06:00 |

La línia de molt alta tensió (MAT) prevista entre l’Aragó i la regió metropolitana de Barcelona segueix donant mals de cap al Baix Penedès. Al traçat inicial que es va conèixer el passat estiu —que afecta la Bisbal, Llorenç, Masllorenç, Sant Jaume i l’Arboç— ara s'afegeix un nou ramal. Aquest surt de la Bisbal i avança en direcció sud fins a arribar a Vilanova i la Geltrú.

 

Són vint quilòmetres més de línia que passen per Llorenç, Banyeres del Penedès, Bellvei, Castellet i la Gornal, i Cubelles. Un traçat en el qual s’hi projecten 51 noves torres d’entre dinou i 59 metres d’alçada. Els municipis afectats ja s’han començat a coordinar per mostrar el seu rebuig i presentar al·legacions.

 

A prop de nuclis habitats i del jaciment de Banyeres

«Ens en vam assabentar el gener, tot i que el projecte està presentat a Indústria des del març del 2021», detalla l’alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré. Des del consistori ja han presentat de nou al·legacions contra el projecte, cosa que també han fet els altres ajuntaments afectats. Entre ells hi ha el de Banyeres, un dels que pateix més l’impacte d’aquest ramal.

 

La línia passaria a prop de nuclis com els del Priorat de Banyeres, Saifores o les Masies de Sant Miquel. A més, discorreria a tocar del jaciment ibèric que hi ha al costat d’aquest últim nucli. L’alcalde, Amadeu Benach, alerta que el jaciment és un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), amb la qual cosa la llei «prohibeix projectes com aquest a prop».

 

«Ja hem avisat als arqueòlegs que n’informin el Departament de Cultura, perquè també presentin al·legacions», ha afirmat Benach. L’alcalde es mostra convençut que aquest ramal no prosperarà per aquest motiu. Però tem que la proposta de Forestalia formi part «d’una estratègia» meditada.

 

El jaciment de les Masies de Sant Miquel, a Banyeres.
El jaciment de Banyeres es veu afectat pel projecte. | BP Diari

 

«Primer espanten amb un traçat com aquest i després en presenten un altre que està més apartat dels nuclis perquè tothom ho compri», afirma Benach. Per això l’alcalde de Banyeres deixa clar que l’oposició és «a tot el projecte, no a un traçat concret o un altre».

 

«S’han d’acabar les grans infraestructures que travessen tot el país i no aporten res al territori. La producció d’energia s’ha de fer més a prop, i només quan s’hagi demostrat que s’han esgotat totes les alternatives», exigeix Benach. Aquest dimecres s’ha preparat una assemblea a Banyeres per parlar sobre el tema.

 

Accions a Llorenç

També a Llorenç s’han començat a mobilitzar. El passat cap de setmana, la plataforma ‘No a la MAT Llorenç’ va fer una acció per informar porta a porta els veïns del municipi. L’objectiu era explicar amb detall el projecte als ciutadans i orientar la població perquè presenti al·legacions.

Participació