El govern de Reus demana a la Generalitat garanties de places de residència públiques

L'Ajuntament ha posat a disposició del Departament de Drets Socials diferents espais alternatius davant el tancament de la residència de gent gran de Reus

La Generalitat va confirmar el tancament de la residència de gent gran de Reus el passat 27 d'octubre
La Generalitat va confirmar el tancament de la residència de gent gran de Reus el passat 27 d'octubre | TarragonaDigital
10 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:51h

El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya va confirmar el passat 27 d'octubre els rumors de tancament de la residència antiga ICASS de Reus. Argumentant problemes estructurals i el cas de legionel·la de l'estiu passat com a aspectes decisius, el Departament es va reunir amb els sindicats, el personal del centre i els familiars dels usuaris per comunicar-los la situació.

El tancament deixaria sense perspectives clares als residents, personal contractat i subcontractat i les famílies, a més de suposar la desaparició de l'únic equipament 100% públic d'aquestes característiques i amb major nombre de places del Baix Camp.

Davant aquest fet, l'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita recorda que "no es poden tancar places públiques, no perquè ho necessiti la ciutat, sinó la ciutadania de Reus i voltants -que també venen a la residència i centre de dia de gent gran-, perquè hi ha molta gent que fa aquesta demanda".

Propostes municipals

Decidir sobre l'edifici i l'activitat que s'hi duu a terme és competència de la Generalitat. Així i tot, des de l'Ajuntament de Reus expliquen que "han posat diverses propostes sobre la taula perquè es garanteixi el servei públic en un servei tan sensible com el residencial". De fet, Guaita assegura que han demanat el compromís al Departament perquè les places es reubiquin a Reus i no es perdin, com a mínim, en els pròxims anys.

El Govern local ha oferit a la Generalitat diversos equipaments i espais municipals i "ells han de decidir si ho troben òptim o no. "Numèricament, existeix aquesta necessitat; on s'ubicaran les places a la ciutat? A nosaltres ens és igual mentre es mantingui el servei públic", exposa l'alcaldessa.

Afirma, també, que des del consistori hi treballen amb "contundència, però amb discreció per no generar falses expectatives" en el col·lectiu de gent gran i els seus familiars. En aquesta línia, el secretari general del Departament de Drets Socials va assenyalar el passat 27 d'octubre que Reus no perdria places, sinó que en podria guanyar en un període de tres anys.

Conclusions tècniques

En el seu moment, es va refermar la previsió de cessar l'activitat en els pròxims mesos, a l'espera d'un informe tècnic -previst per aquest divendres 10 de novembre- que determinés si seria un tancament temporal, per remodelar, o definitiu.

Les solucions que s'han estat estudiant les últimes setmanes, per tant, abastaven tant possibilitats a curt termini com d'altres per executar-se a mig-llarg termini. "Fa molts anys que la residència està allà i no sé com hem arribat fins aquí", lamenta Sandra Guaita.

Treballadors, familiars i sindicats s'han mobilitzat en les últimes setmanes per evitar el tancament de la residència Foto: TarragonaDigital

 

'Salvem la residència'

Després de l'anunci del tancament de la residència de gent gran de Reus, treballadors, sindicats i familiars han creat una plataforma per mobilitzar-se i intentar frenar el cessament, almenys, sense estudiar una possible reforma de l'edifici.

Especialment, assenyalen la preocupació pel personal eventual i d'empreses externes, que es trobaran en una situació de negociació molt més complicada que el personal fix. També, en un manifest que han fet públic, afirmen que "l'endemà mateix de la notificació del possible tancament, ja es van començar les reunions amb les famílies perquè escollissin a quina residència volien traslladar als seus familiars, cosa que fa sospitós que el tancament no depenia de l’informe tècnic".

Alhora, recalquen que fa deu anys ja s'havia valorat el trasllat del servei residencial a un nou edifici als afores de Reus, però finalment es va destinar a una prestació privada. La plataforma 'Salvem la residència pública de gent gran de Reus' recorda, a més, l'exemple del centre tarragoní -la residència Mare de Déu de la Mercè- que s'ha estat reformant durant una dècada sense tancament total.

"Tot plegat ens semblen excuses de la Generalitat, fins i tot quan ensasseguren que en 3/4 anys tornaran a construir una nova residència a Reus 100% pública, ja que ni tan sols poden concretar on es farà i ni molt menys està pressupostat cap projecte", conclouen en el manifest.

Horts de Miró, alternativa insuficient

En paral·lel, i amb la voluntat de vetllar per un servei residencial públic davant la creixent demanda de la població, el Govern reusenc va aprovar la pròrroga del conveni de col·laboració amb la Generalitat per aconseguir l'ampliació a la totalitat de places de la residència Horts de Miró.

"És una reclamació històrica que ha fet la ciutat perquè no pot ser que tinguéssim un equipament obert a la meitat des de fa 12 anys", critica Guaita. Les 29 places que s'oferiran el 2024 permetran cobrir unes mancances que ja existien, però no per compensar el tancament de l'antiga ICASS del Passeig Mata.

La necessitat de residència incrementa cada vegada més les llistes d'espera perquè la ciutadania es va envellint. També, "cal repensar què passa amb la gent gran de la nostra ciutat", apunta l'alcaldessa de Reus, i explica que ja s'està treballant des de les Regidories de Benestar i Relacions Ciutadanes conceptes com la soletat no desitjada o les polítiques d'habitatge per gent gran.

Arxivat a