1 de 10
SOCIETAT

Més de 177.000 persones de Tarragona obtindran gratuïtament productes menstruals reutilitzables

El Govern distribuirà la copa, calces menstruals o compreses de tela a partir de l'any que ve a través de les farmàcies

Aquest dimecres s'ha fet una formació sobre els productes menstruals reutilitzables al Col·legi de Farmacèutics de Tarragona. | ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 8 de novembre de 2023 a les 16:59 |
Unes 177.400 persones del Camp de Tarragona podran adquirir productes menstruals reutilitzables a través d'un codi QR a l'aplicació La Meva Salut. En global, es calcula que hi tindrà accés una població potencial de 2,5 milions de dones a Catalunya. El Govern distribuirà gratuïtament la copa, calces menstruals o compreses de tela a les farmàcies a partir del primer trimestre de 2024.

Es tracta d'una mesura "inèdita" internacionalment que té la voluntat de garantir el dret a l'equitat menstrual. Aquest dimecres, el Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han organitzat una formació en aquest àmbit a Tarragona per formar a més de 500 professionals a les comarques tarragonines.


Segons el Govern, la informació personalitzada i l'assessorament de les farmàcies és "clau" per afavorir l'ús d'aquests productes, especialment, per a les persones que els utilitzen per primera vegada, així com per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual.
 

"Acabar amb els mites i tabús" sobre la regla

"És un projecte sense precedents que ens situa com a país capdavanter garantint l'equitat menstrual i l'accés a l'educació sobre el propi cos i a la salut amb perspectiva de gènere", ha afirmat a la secretaria general d'Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva.


També ha assegurat que aquesta mesura permetrà "acabar amb els mites i tabús" sobre la regla i la pobresa menstrual. A més, diu, suposarà un estalvi a les dones i famílies i al mateix temps "cuidant el planeta, amb productes sostenibles i reutilitzables".

Per la seva banda, el president del COFT, Toni Veciana, ha remarcat que se senten "molt orgullosos" de formar part del projecte "com a punt d'accés", ja que, sosté, segueix els objectius marcats per l'Agenda 2030 en termes de sostenibilitat i foment de l'ús de productes reutilitzables.

 

Formació per als professionals

Els farmacèutics de Tarragona han assistit aquest dimecres a una de les formacions que s'organitzen a tot el país per tractar els drets sexuals i reproductius i, més concretament, sobre equitat menstrual i l'ús de productes reutilitzables. Aquestes jornades van arrencar a Barcelona a finals d'octubre i aquest dimarts també es van celebrar a Lleida.

Pròximament, es replicaran a Girona i Tortosa. La formació continuarà en línia, un cop fetes de forma presencial. Es preveu que es formin 11.600 farmacèutics a Catalunya, dels quals més de 500 al Camp de Tarragona.

 

La meva regla, les meves regles

El Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van presentar a finals de setembre els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya inclosa en el Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament.

Així, es podran escollir un d'aquests tres productes: una copa menstrual, dues compreses de tela o unes calces menstruals en funció del que millor s'adapti a les seves necessitats.

Les persones que compleixin els criteris per accedir als productes podran obtenir un codi QR, individual i intransferible, a través de l'espai web o l'aplicació per a mòbil de La Meva Salut i dirigir-se a la farmàcia per obtenir aquell producte de la seva preferència.
Participació