1 de 10
Gent gran

Drets Socials reubica els usuaris de la residència de Reus sense l'informe definitiu

Treballadors, familiars i grups polítics exigeixen que s'aturi el tancament de l'equipament fins que no arribi la resolució tècnica

Treballadors i familiars dels usuaris de la resdiència de gent gran de Reus s'han concentrat davant els Serveis Territorials del Departament de Drets Socials a Tarragona | Neus Bertola / ACN
per TarragonaDigital, Reus | 10 de novembre de 2023 a les 16:14 |
Els treballadors i els familiars dels usuaris de la residència de gent gran de Reus exigeixen que s’aturi el tancament de l’equipament fins que no arribi l’informe tècnic que ho justifiqui. Així ho han anunciat aquest divendres 10 de novembre  els sindicats CCOO, UGT i IAC-CATAC enmig d’una concentració davant els serveis territorials de Drets Socials a Tarragona i on hi han participat una trentena de persones.

També s’hi han sumat representants de la CUP i d’En Comú Podem. La diputada Laia Estrada ha lamentat que cap dels partits polítics presents en la reunió d’aquest dijous al Parlament “hagi vist l’informe tècnic que suposadament acredita la decisió del tancament” i, malgrat tot, “ja s’hagin iniciat els passos per reubicar als residents”.


Estrada ha assenyalat que "és una vergonya per part del Departament de Drets Socials, tant si la decisió no està fonamentada en cap informe tècnic, com si s'han obviat les anteriors inspeccions". Davant el que sembla un tancament inevitable, la Generalitat havia assegurat que prendria una decisió definitiva quan aquest 10 de novembre arribessin les resolucions tècniques.

Sense resolució definitiva

La principal reclamació en les concentracions és evitar que es perdin les places de titularitat pública de Reus. "Aquest  tancament comporta la pèrdua d'aquestes 120 places, les més de 140 en llista d'espera i, a la vegada, ampliarà la llista d'espera dels avis per a l'accés a places públiques a la ciutat", ha exposat la regidora del grup municipal de la CUP, Mònica Pàmies.


Després de la reunió i les concentracions al Parlament de Catalunya d'aquest dijous 9 de novembre, des de la CUP han defensat que "la Generalitat s'està basant en un informe arquitectònic inexistent o, si més no, que no ha vist ningú". D'una banda, Laia Estrada ha recalcat que "si realment existís aquest risc imminent, vol dir que el Govern està cometent una negligència respecte al control i la inspecció periòdiques que la residència ha anat superant, i s'haurien de depurar responsabilitats".De l'altra, la diputada ha evidenciat que "si no hi ha informe, o si aquest no diu que hi ha un risc imminent, considerem s'ha pres una decisió dràstica que comporta perjudici als residents i familiars, i que va en contra de la xarxa pública sense fonaments, quan realment el que s'hauria de fer és treballar per una millora i increment de places".

Aturar la reubicació 

Des del comitè d'empresa de la residència, Carme Mesa ha explicat que tant familiars com treballadors "estan patint un procés d'estrès preocupant i ha demanat al departament de Drets Socials que aturi el procés de recol·locació dels usuaris fins que no hi hagi un informe que imposi el tancament de la residència".

La residència i centre de dia de gent gran és l'únic 100% públic del territori, tenint en compte que només un 20% de les residències catalanes ho són. A més d'evitar el tancament sense un informe clar i sense perspectives per treballadors, usuaris i familiars, és cabdal que, arribada una reubicació obligatòria, el servei públic es mantingués en altres equipaments.


Continuen les mobilitzacions

Per aquest motiu, el grup de la CUP ha demanat al secretari general del Departament de Drets Socials, Oriol Amorós, que faci una compareixença el pròxim 29 de novembre per esclarir la situació i d'acord amb un informe sobre l'estat real de l'edifici.

Així mateix, segons informa Canal Reus, els treballadors de la residència ICASS, familiars i els sindicats han anunciat que es tornaran a concentrar davant l'Ajuntament de Reus -venint en marxa des del passeig Mata- el divendres 17 de novembre, coincidint amb el ple ordinari municipal.

Ara per ara, a més, fonts municipals afirmen que el Govern reusenc no ha rebut tampoc cap informe ni comunicació definitiva per part de la Generalitat. Des de CCOO han anunciat que cada divendres repetiran les mobilitzacions a la delegació dels Serveis Territorials, a l'avinguda Andorra de Tarragona.
Participació