1 de 10
Societat

Un ase és testimoni involuntari d'una nova manifestació a Reus

El 'ruquet català' va patir les xiulades i les llums dels manifestants que es van concentrar a la plaça del Mercadal per denunciar la pujada d'impostos

Imatge del ruquet entre els ciutadans i ciutadanes que es van manifestar a la plaça del Mercadal de Reus | Facebook / Què està passant a Reus
per TarragonaDigital, Reus | 14 de novembre de 2023 a les 09:51 |
Un grup de ciutadans reusencs i reusenques es van tornar a concentrar aquest dilluns 13 de novembre, a la plaça del Mercadal, per tal de protestar contra la pujada d'impostos aprovada per l'Ajuntament de Reus de cara al 2024. 

Aquesta vegada, però, la manifestació va comptar amb un testimoni inusual i involuntari: un ase, vestit amb els accessoris habituals i la bandera del 'ruquet català'. L'animal, la presència del qual estaria injustificada, va haver de patir crits, xiulades i sorolls diversos, així com les intenses llums de la plaça.
"Per què no heu tret la Mulassa, que és de cartó pedra i no pateix?", apunta una usuària en els comentaris del vídeo, publicat al grup de Facebook "Què està passant a Reus". Com es pot escoltar en la gravació, en poc més de dos minuts, els sorolls es van anar intensificant al crit de "lladres, no pagarem", sirenes de policia, aplaudiments i cassolades, entre d'altres.


Per tant, els manifestants no van tenir en compte la presència ni sensibilitat de l'ase, ni les possibles conseqüències que podria tenir en el seu comportament.

Amb tot, però, en aquesta nova manifestació es va fer palès que la ciutadania és conscient de les eines que té al seu abast i el grau d'intervenció o responsabilitat que té envers els procediments administratius.
 

Període d'al·legacions

Com en l'aprovació de qualsevol taxa o tràmit administratiu, després de l'aprovació del plec d'ordenances i pressupostos pel 2024 en el ple extraordinari de l'Ajuntament de Reus, del passat 27 d'octubre, els ciutadans i ciutadanes disposen d'un mes per presentar al·legacions.


Al vídeo, una portaveu dels manifestants exposa que estan rebent l'assessorament de dos advocats i que els han recomanat que "és molt important que presentin al·legacions en aquest període i que es poden fer de tres maneres: presencialment, en línia des de casa o fent un correu administratiu -i segellat- des de Correus", explica.Al llarg d'aquest mes, el document que conté els pressupostos i el detall de la pujada d'impostos es troba en exposició pública. Amb motiu de promoure aquests escrits d'al·legació, la portaveu insisteix "que cadascú posi el que cregui  que els afecta personalment", fent referència a la restauració i l'hostaleria, l'impost de les terrasses, l'increment de l'IBI o les actualitzacions de taxes de recollida d'escombraries i els guals.

Un cop tancat el procés de recollida de queixes i suggeriments, es revisaran les aportacions ciutadanes. Els pressupostos definitius s'aprovaran a finals d'any, en el darrer ple d'aquest 2023.
Participació