1 de 10
Simulacre

El nou simulacre del Plaseqta a Tarragona afectarà 400 empreses i 3.000 treballadors

El Govern també ha anunciat la compra de 500 nous sensors químics per cobrir una àrea de 46,5 quilòmetres del Camp de Tarragona

Imatge d'una sirena de risc químic ubicada al Mercat del Camp. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 15 de novembre de 2023 a les 18:12 |
El pròxim 30 de novembre, el polígon industrial de Constantí acollirà un extens simulacre del Pla d'Actuació Especial en Emergències Químiques (Plaseqta). La iniciativa implicarà la participació de 400 empreses i 3.000 treballadors de l'àrea industrial. El simulacre serà una simulació d'accident en una empresa de tractament de residus, requerint la intervenció coordinada de tots els serveis de seguretat, així com la participació activa dels ajuntaments i ciutadans de Constantí.

L'accident fictici tindrà lloc a les 11.00 hores a l'empresa Sarpi, especialitzada en el tractament de residus. Un incendi provocarà la creació d'un núvol tòxic, deixant treballadors ferits. Això activarà diversos protocols: l'evacuació del personal del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), l'extinció de l'incendi per part dels Bombers, el control dels accessos al polígon per part dels Mossos d'Esquadra, i la coordinació general de l'emergència per part del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) a Reus.

Durant el simulacre, les sirenes d'avís d'accident químic del polígon sonaran, els treballadors es confinaran i es posaran en marxa equips per mesurar la qualitat de l'aire. A més, la població de Constantí rebrà alertes a través dels seus telèfons mòbils. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, destaca la importància de provar tots aquests elements de manera simultània durant una hora, subratllant la necessitat de coordinació.


 

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat els detalls del nou simulacre. Foto: Mar Rovira / Ariadna Escoda

 

El Govern aprova la compra de 500 sensors químics a Tarragona


A més del simulacre, el govern ha aprovat la compra de 500 sensors de risc químic, amb una partida plurianual de 2,4 milions d'euros. Aquests sensors es desplegaran perimetrant una àrea 46,5 quilòmetres al voltant del polígon petroquímic del Camp de Tarragona. Aquesta mesura addicional té com a objectiu detectar fuites químiques amb més precisió i anticipació. Elena destaca que aquests sensors complementaran les responsabilitats de les empreses en l'avaluació i detecció de fuites, oferint un control addicional en cas de mancances.

Aquest simulacre representa el primer de risc químic gestionat íntegrament des de l'edifici del 112 de Reus, activant els comitès tècnic i assessor del Plaseqta. Prèviament, s'han realitzat vuit sessions formatives per als treballadors empresarials sobre risc químic, en un esforç per millorar la preparació en cas d'emergència.
Participació