1 de 10
Patrimoni

L'obertura de la Font dels Lleons i el tancament del Fortí de Sant Jordi, principals novetats en patrimoni a Tarragona

Durant el 2024 des de la conselleria es destinaran esforços a la conservació d'altres elements patrimonials

Tarragona vol treballar per explotar el seu patrimoni. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 6 de desembre de 2023 a les 15:42 |
L'Ajuntament de Tarragona ha descartat obrir al públic el Fortí de Sant Jordi, un baluard construït al segle XVIII a primera línia de mar. En els últims mesos s'hi han fet obres d'adequació però les limitacions d'aforament per la impossibilitat de fer-hi una sortida d'emergència i la manca de pressupost a Parcs i Jardins han fet que el consistori n'hagi desestimat l'ús lúdic.

Així ho ha assegurat el conseller de Patrimoni de Tarragona, Nacho García, en una entrevista a l'ACN en la qual també ha afirmat que un dels objectius de la legislatura és obrir als visitants la Font dels Lleons a partir d'una col·laboració entre el consistori i el propietari de l'edifici que amaga el monument.


La recuperació per a la ciutadania del Fortí de Sant Jordi és un projecte de l'anterior equip de govern que García assegura que políticament no assumeix. L'espai és Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i s'hi han destinat 200.000 euros per condicionar-lo, ja que es trobava en estat de degradació. Tot i això, el conseller ha descartat que s'obri al públic. Primer perquè la impossibilitat de fer-hi sortides d'emergència fa que l'aforament quedi limitat a menys de 30 persones i això anul·la l'opció de fer-hi "grans esdeveniments" com s'havia plantejat en l'anterior mandat.

L'alternativa de convertir-lo en un parc també està descartada perquè hauria d'incloure's a les tasques de manteniment de Parcs i Jardins, la partida del qual no es pot ampliar perquè el consistori té "un problema de despesa corrent". No obstant, el titular de Patrimoni creu que "és un bon espai perquè l'Ajuntament hi pugui programar coses", com actes institucionals, i alhora que altres entitats de la ciutat "el puguin sol·licitar per actes de petit format".

Fer accessible la Font dels Lleons

Un dels grans objectius del mandat és obrir al públic la Font dels Lleons. Es tracta d'un dels edificis públics romans més antics de la península Ibèrica i que actualment està literalment enterrat sota una capa de sorra als baixos d'un edifici d'habitatges del carrer Pere Martell. El propietari de l'immoble i del monument recentment ha creat una fundació amb l'objectiu de reobrir-lo als visitants. Un fet que per Garcia és una "molt bona notícia".


La seva voluntat és buscar una "col·laboració público-privada" en la qual cal trobar un encaix per a l'Ajuntament i potser també per altres administracions, com la Generalitat o el Port de Tarragona. La compra, la descarta. "Tenim un full de ruta per museïtzar i obrir aquest aquell espai a la ciutadania que ara no té cap sentit que estigui tancat. La museïtzació és relativament senzilla, però no ràpida", indica. La font, de 17 metres de llarg, a dia d'avui i tot i la seva situació "encara raja". "Estic convençut que durant els tres anys i mig que queden de mandat serà una realitat", expressa.

Per García, poder recuperar aquest monument és cabdal per poder crear una ruta per la zona portuària de l'antiga Tarraco, que inclouria també el teatre romà, la necròpolis paleocristiana i les restes de l'antic camí de la Fonteta. En la seva opinió aquest recorregut permetria també descongestionar la Part Alta de visitants i generar nous fluxos turístics.

Pretori i circ

A banda, durant el 2024 des de la conselleria es destinaran esforços a la conservació d'altres elements patrimonials. Un exemple és la torre del Pretori, on s'estan rehabilitant les façanes. La intervenció a la que mira al circ romà està a punt d'acabar-se. Durant el desembre es desmuntarà la bastida que hi ha i es traslladarà a la paret oposada, a la plaça del Rei, i s'hi començarà a actuar al gener. Paral·lelament s'ha intervingut a la terrassa superior de la torre per tal que l'aigua de la pluja s'evacuï cap a la terrassa interior. A més, també es reforçaran les escales d'accés que presenten "un cert nivell de degradació".


En els pròxims mesos també s'actuarà al circ romà. Es canviarà la il·luminació de la volta llarga, que és deficient des de fa anys, i es faran millores a la capçalera. Aquests treballs tenen una partida reservada de 167.000 euros. Amb tot, el conseller es mostra "molt satisfet" amb el pressupost que tindrà i especialment per poder haver pogut incrementar la dotació econòmica pel festival Tarraco Viva.
Participació