Un passeig amb la influencer Carla Clavera per Montblanc, la joia medieval de Catalunya

La vila ducal de Montblanc és un referent per la gran quantitat d'edificis conservats de l'Edat Mitjana, així com la seva muralla que encercla un preciós nucli històric

Montblanc compta amb un important patrimoni medieval.
Montblanc compta amb un important patrimoni medieval. | ACN
12 de desembre del 2023
Actualitzat el 19 de desembre a les 11:46h
Montblanc és una de les joiesmedievals de Catalunya. Situada al cor de la Conca de Barberà, la viladucal és també la capital de la comarca. Declarada ConjuntMonumental i Artístic el 1947, ha esdevingut referència pel nombre d'edificis conservats de l’EdatMitjana, concretament entre els seglesXIII i XIV. Destaca, per sobre de tot, el clos emmurallat que encercla tot el nuclihistòric i les obrespatrimonials més imponents es poden agrupar en construccionsd'arquitecturareligiosa i civil, sigui privada o pública, amb palaus i casals significatius.

Visitem aquest municipi català ple de singularitats amb la influencer i periodistaCarlaClavera, la qual compta amb més de 22.000 seguidors a TikTok i més de 16.000 a Instagram, creant contingut divers en català. Comencem la ruta amb la Carla des d'un dels seus punts preferits de Montblanc, al PontVell, des d'on podem veure una perspectivaincreïble de la Muralla de Montblanc.


 


El convent de SantFrancesc de Montblanc va ser dels més antics de Catalunya i hi va pernoctarSantFrancescd'Assís. L'any 1414 s’hi reuniren les CortsCatalanes. També cal destacar l’església de SantMiquel, on es van celebrar les Corts Catalanes. L'enteixinat policromat del segle XIV és d'un gran valorartístic.

L’antic Hospital de SantaMagdalena (segle XIV), fora murs, és un edifici on coexisteixen els models de la darrera arquitecturagòtica amb els renaixentistes. També cal destacar el convent i santuari de la Serra, un espai molt lligat a la devoció i peregrinació dels montblanquins, ja que serva la imatge de la patrona de la vila, de gran valor artístic.

El Call Jueu

El CallJueu de Montblanc va tenir cementiri i sinagoga, però avui només queden restes de la trama urbana. Pel que fa a la plaça Major, el centreneuràlgic de la vila, destaca la Font Major (construcció monumental de l'any 1804) i els Porxos de calMalet on s'han ubicat les antigues quarteres de pedra per mesurar el gra. Per sota la plaça passa el Torrent cobert del Riuot.

El PontVellromànic (segle XIII), recentment restaurat, manté la seva estructura romànica dels pilars-contraforts, cos central i arcs. Per la seva banda, el CellerCooperatiu, obra modernista de CèsarMartinell, és considerat una de les catedrals del vi de Catalunya.
 

Casa de la Vila. Montblanc. Foto: Aj. Montblanc

Com arribar-hi?

Per arribar a Montblanc des de Barcelona, s’agafa l’autopista AP-7 en direcció a Tarragona. Després es continua per l’AP-2 fins a trobar l’N-240a, que porta a Montblanc. La companyia de ferrocarrils RENFEestació a Montblanc, en la línia de Barcelona-Lleida. Pel que fa a la companyia d’autocars Hispano Igualadina porta a Montblanc amb la línia Barcelona-Torregrossa.

Els museus de Montblanc

Montblanc també destaca per la gran quantitat de museus que té. Concretament, es poden visitar el MuseuComarcal de la Conca de Barberà, el Museu del Pessebre de Catalunya, el Museud'Art Frederic Marés, el Museu d'Art Palau Ferré, el Museu Molins de la Vila, el Museu d'HistòriaNatural, el Centre d'Interpretació d'ArtRupestre de les Muntanyes de Prades i l’ArxiuHistòric Comarcal de la Conca de Barberà.