1 de 10
Patrimoni

Un passeig amb la influencer Carla Clavera per Montblanc, la joia medieval de Catalunya

La vila ducal de Montblanc és un referent per la gran quantitat d'edificis conservats de l'Edat Mitjana, així com la seva muralla que encercla un preciós nucli històric

Montblanc compta amb un important patrimoni medieval. | ACN
per TarragonaDigital, Montblanc | 12 de desembre de 2023 a les 11:50 |
Montblanc és una de les joies medievals de Catalunya. Situada al cor de la Conca de Barberà, la vila ducal és també la capital de la comarca. Declarada Conjunt Monumental i Artístic el 1947, ha esdevingut referència pel nombre d'edificis conservats de l’Edat Mitjana, concretament entre els segles XIII i XIV. Destaca, per sobre de tot, el clos emmurallat que encercla tot el nucli històric i les obres patrimonials més imponents es poden agrupar en construccions d'arquitectura religiosa i civil, sigui privada o pública, amb palaus i casals significatius.

Visitem aquest municipi català ple de singularitats amb la influencer i periodista Carla Clavera, la qual compta amb més de 22.000 seguidors a TikTok i més de 16.000 a Instagram, creant contingut divers en català. Comencem la ruta amb la Carla des d'un dels seus punts preferits de Montblanc, al Pont Vell, des d'on podem veure una perspectiva increïble de la Muralla de Montblanc. 


El convent de Sant Francesc de Montblanc va ser dels més antics de Catalunya i hi va pernoctar Sant Francesc d'Assís. L'any 1414 s’hi reuniren les Corts Catalanes. També cal destacar l’església de Sant Miquel, on es van celebrar les Corts Catalanes. L'enteixinat policromat del segle XIV és d'un gran valor artístic.

L’antic Hospital de Santa Magdalena (segle XIV), fora murs, és un edifici on coexisteixen els models de la darrera arquitectura gòtica amb els renaixentistes. També cal destacar el convent i santuari de la Serra, un espai molt lligat a la devoció i peregrinació dels montblanquins, ja que serva la imatge de la patrona de la vila, de gran valor artístic.

El Call Jueu

El Call Jueu de Montblanc va tenir cementiri i sinagoga, però avui només queden restes de la trama urbana. Pel que fa a la plaça Major, el centre neuràlgic de la vila, destaca la Font Major (construcció monumental de l'any 1804) i els Porxos de cal Malet on s'han ubicat les antigues quarteres de pedra per mesurar el gra. Per sota la plaça passa el Torrent cobert del Riuot.

El Pont Vell romànic (segle XIII), recentment restaurat, manté la seva estructura romànica dels pilars-contraforts, cos central i arcs. Per la seva banda, el Celler Cooperatiu, obra modernista de Cèsar Martinell, és considerat una de les catedrals del vi de Catalunya.
 

Casa de la Vila. Montblanc. Foto: Aj. Montblanc

Com arribar-hi?

Per arribar a Montblanc des de Barcelona, s’agafa l’autopista AP-7 en direcció a Tarragona. Després es continua per l’AP-2 fins a trobar l’N-240a, que porta a Montblanc. La companyia de ferrocarrils RENFEestació a Montblanc, en la línia de Barcelona-Lleida. Pel que fa a la companyia d’autocars Hispano Igualadina porta a Montblanc amb la línia Barcelona-Torregrossa.

Els museus de Montblanc

Montblanc també destaca per la gran quantitat de museus que té. Concretament, es poden visitar el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu del Pessebre de Catalunya, el Museu d'Art Frederic Marés, el Museu d'Art Palau Ferré, el Museu Molins de la Vila, el Museu d'Història Natural, el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades i l’Arxiu Històric Comarcal de la Conca de Barberà.

Amb el suport de:

Participació