1 de 10

L'Alt i el Baix Camp, entre les zones amb més delictes amb arma blanca a Catalunya

L'Alt Camp és, concretament, la comarca amb la ràtio més alta de Catalunya

A Valls han crescut els delictes amb armes blanques. | Cedida
per Nació, 8 de desembre de 2023 a les 16:40 |
Les actuacions policials relacionades amb delictes on s’intervenen armes blanques s’han triplicat en deu anys a Catalunya, segons una anàlisi de l'ACN amb dades dels Mossos d'Esquadra. Els territoris amb més incidència d'aquests casos en proporció al nombre d'habitants són, en aquest ordre, l'Alta Ribagorça, l'Alt Camp, l'Alt Empordà i el Baix Camp. En el període 2013-2023 tots ells superen una ràtio de 200 procediments per cada 100.000 habitants, quan la mitjana catalana és de 136,4. Pel que fa als municipis de més de 2.000 habitants, a més de les capitals d'aquestes tres comarques, sobresurten la Jonquera -amb la ràtio més alta de Catalunya-, l'Ampolla, Castelló d'Empúries i Gurb.Les actuacions policials relacionades amb delictes on s’intervenen armes blanques s’han triplicat en només deu anys a Catalunya. Segons les dades del cos de Mossos d’Esquadra analitzades per l’ACN, de 501 procediments penals el 2013 es va passar a 1.638 el 2022, amb l’any 2017 com a punt d’inflexió. Aquest 2023, amb dades fins al mes de setembre, se’n compten ja 1.290, el nombre més alt registrat entre els mesos de gener i setembre de tots aquests anys. La ràtio mitjana de casos a Catalunya al llarg de l'última dècada és de 136,4 procediments per cada 100.000 habitant.

L'anàlisi territorial de les dades obtingudes per l'ACN mostra que les comarques amb més incidència acumulada des del 2013 són l'Alta Ribagorça (303,2 de ràtio), l'Alt Camp (221,8), l'Alt Empordà (220,1) i el Baix Camp (214,7), totes tres molt per sobre de la mitjana catalana. En nombre de casos, a l'Alta Ribagorça se n'han registrat 12, lluny dels 319 de l'Alt Empordà o el centenar de l'Alt Camp, però és la comarca amb més ràtio de Catalunya ja que la seva població no arriba als 4.000 habitants. La capital, El Pont de Suert, concentra gairebé tots els casos i és el tercer municipi català de més de 2.000 habitants en ràtio de casos des del 2013.

Valls, Mont-roig, Vandellòs i el Vendrell 

A més a més, Valls està al sisè lloc d'aquest rànquing amb una ràtio de 307 que també dobla la mitjana catalana i eleva la ràtio comarcal al tercer lloc de Catalunya.


Pel que fa al Baix Camp, i com succeeix a l'Alt Empordà, diversos municipis es reparteixen els incidents registrats els últims anys. Casos de Mont-Roig del Camp (vuitè en el rànquing de municipis de més de 2.000 habitants amb 290 de ràtio), Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (el desè) i, uns llocs més avall, el Vendrell.

El cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d'Esquadra a l'Alt Camp i a la Conca de Barberà, l'inspector Xavier Hervàs, diu a l'ACN que el seu diagnòstic respecte les ràtios elevades és, d'una banda, el deteriorament de la convivència veïnal després de la pandèmia. "El que abans podia ser una molèstia entre veïns que no anava més enllà, ara percebem més crispació en bastants casos, i és aquí on poden aparèixer més armes blanques. Per tant, hi ha també més intervencions policials on es localitza una arma blanca, hagi estat utilitzada o no".


L'inspector afegeix que s'ha produït "un canvi" els darrers cinc anys quant a la tinença d'armes. "La gent té més armes blanques que tenia abans, i a més les du al vehicle o a la via pública", exposa. En aquest sentit treu importància al fet que l'Alt Camp estigui "per sobre" de la mitjana perquè el que voldrien, diu, és haver-ne intervingut més encara perquè afloressin: "N'hi ha més de les que s'intervenen". Hervàs explica també que els caos habituals on s'intervenen armés són per discussió, amenaça, i baralla, tres graus on "pot haver-hi una exhibició de l'arma sense que finalment s'utilitzi". Les agressions amb ferits, són les menys freqüents, remarca.

Recomanació: no dur armes blanques per evitar la temptació

Per tot plegat, Hervàs llença un consell: millor no dur armes blanques "a sobre" ni al vehicle, i evitar així "la pura temptació" d'utilitzar-la en cap situació conflictiva. El policia també diferencia en una entrevista amb l'ACN la intervenció d'armes blanques relacionades directament amb els delictes i les que s'intervenen en el mateix moment però que no s'han utilitzat ni exhibit pel delicte en qüestió.

"En delictes com amenaces, lesions o maltractaments, ni que l'arma trobada no sigui la que s'ha utilitzat, es castiga la possessió. Estem parlant tant d'armes prohibides com navalles automàtiques o amb fulla de més d'11 centímetres (en aquest cas també castigat al codi penal), com altres navalles o armes blanques legals però que en aquestes circumstàncies s'han d'intervenir com a objecte perillós" (sanció administrativa).
Participació