1 de 10
Alt Camp

Únic i deliciós: el caramel vermell protagonista del Dijous Gras a Valls

La capital de l'Alt Camp dona avui el tret de sortida a les festes de Carnaval

El típic caramel de Dijous Gras de Valls | Cedida
per Albert Oliva, Valls | 8 de febrer de 2024 a les 06:00 |
Tradicionalment, les festes de Carnaval a Catalunya comencen el Dijous Gras o Llarder. En el cas de Valls, hi ha un element indiscutible que pregona l'arribada de la disbauxa a la ciutat: el caramel vermell. En aquest sentit, avui, les pastisseries, confiteries i forns de pa del municipi posen a la venda el tradicional dolç, únic i genuí de la capital de l'Alt Camp.És una llaminadura vermella i allargada, feta a base d'aigua, sucre i colorant, típica del Carnaval i dels dies previs a la Quaresma. En compra tothom, i els més petits n'acostumen a dur a l'escola per esmorzar o berenar el dia de Dijous Gras.

Entre les dues pastisseries més històriques de la ciutat, ca les Taronges i la Santacana, amb llarga pràctica d'aquest singular dolç, n'elaboren poc més de 8.000 unitats, una xifra similar i estable en els anys anteriors.

 

Procés d'elaboració del caramel Foto: Cedida

 

Dia fort de vendes

La fórmula per fer el caramel és ben senzilla, però per elaborar aquest dolç de forma cilíndrica suposa un lent procés artesanal. La mescla calenta s'estén sobre una taula, se'n fan tires llargues i es van tallant trossets -fins a un centenar per tirada. Embolicat amb paper vegetal o cel·lofana, es ven a un preu que ronda l'euro.

El Dijous Llarder o  Dijous Gras és el primer dia del Carnaval. El caramel vermell serveix per donar el tret d'inici a la festivitat. Aquest dijous es considera el dia fort de vendes, dia que els centres escolars  proposen a la canalla que en portin, tot i que ja fa entre dues i tres setmanes que se'n poden comprar. A més, les pastisseries de Valls oferiran aquest dolç dues setmanes més, fins a esgotar les existències.
Participació