1 de 10
Cultura

L'antiga presó de Tarragona fa memòria històrica amb una exposició sobre presons franquistes

La mostra vol donar a conèixer les diferents presons de la ciutat i les condicions en què vivien els reclusos, amb la voluntat d’homenatjar aquelles persones que van ser jutjades sense garanties processals

El centre penitenciari de Tarragona ara és un espai cultural. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 8 de febrer de 2024 a les 13:58 |
Amb només sis anys, la Dolors Granell va veure com les tropes franquistes afusellaven el seu pare, Joan Granell, el 24 d’agost del 1940 a la muntanya de l’Oliva a Tarragona. Granell va ser una de les 690 persones que van ser condemnades a mort a la demarcació i que des d’aquest dijous, 8 de febrer, se’ls homenatja a través d’una nova exposició a l’antic centre penitenciari de la ciutat.

Sota el títol Les presons de la repressió franquista a Tarragona la mostra vol donar a conèixer les diferents presons de la ciutat i les condicions en què vivien els reclusos, amb la voluntat d’homenatjar aquelles persones que van ser jutjades sense garanties processals, tal com ha detallat el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses.


Seguint l’exemple de la presó La Model de Barcelona, que l’any 2016 va tancar les seves portes com a centre penitenciari per convertir-se més tard en un equipament cívic, l’antiga presó de Tarragona mantindrà "el mateix esperit i la mateixa voluntat". Així ho ha assegurat aquest dijous la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, coincidint amb la inauguració de l’exposició Les presons de la repressió franquista a Tarragona.
 

La mostra vol fer memòria històrica. Foto: TarragonaDigitalPer a Ubasart, la mostra esdevé "una acció simbòlica de resignificació" d’un espai que va ser un dels principals escenaris de la repressió franquista a la ciutat, al mateix temps que es "dignifica la memòria democràtica de Tarragona i del conjunt de la demarcació". En la mateixa línia, s’ha mostrat el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, qui ha afirmat que l’exposició “vol homenatjar totes les persones que van patir la repressió franquista i posar l’èmfasi en aquelles que van ser jutjades sense garanties processals, tancades en presons i executades”.

690 afusellats a la demarcació

Entre ells, es troba Joan Granell, un veí de Cambrils que va ser afusellat arran d’un procediment sumaríssim el 1940. “Li van disparar tres trets al cap i tres més a la boca”, ha descrit la seva filla, Dolors Granell, durant la inauguració de la mostra. Tot i que tenia sis anys, Granell ha assegurat que és una imatge que se li ha quedat gravada i que difícilment podrà oblidar.

Joan Granell esdevé, en aquesta exposició, un exemple del que van patir centenars de persones. A la demarcació de Tarragona, es calcula que van ser afusellats 689 homes i una dona i que 57 més van morir a les presons a conseqüència de les condicions inhumanes que hi havia.


De fet, la mostra exposa com vivien els presos en els diferents centres penitenciaris que va tenir Tarragona, des de la coneguda com la presó de Pilats, fins a l’actual emplaçament expositiu, construït per centenars de soldats republicans sotmesos a treballs forçats i inaugurat el 1953.

La mostra, que està formada per deu plafons explicatius ubicats en diferents indrets del centre penitenciari, finalitza amb les darreres execucions per garrot vil que hi va haver a l’estat espanyol. Una va ser la de Georg Michael Welzel, que va tenir lloc a Tarragona, i l’altra la de Salvador Puig Antich, a Barcelona, el 2 de març de 1974.

L’antiga presó convertida en espai cultural

Durant l’abril del 2023, els Serveis Territorials del Departament de Justícia van ubicar la seva seu a l’antic centre penitenciari de la ciutat, després que els últims presos es traslladessin al nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona. Revitalitzar el centre com un espai d’interès històric, cultural i de memòria va ser un dels motius que va impulsar el canvi de seu.


Des de llavors, l’antiga presó tarragonina ha acollit diferents activitats culturals com l’exposició interactiva ‘Parlar és a les teves mans. La llengua dels signes en català’, l’exposició fotogràfica ‘No hi ha llum sense foscor’ i un dels espectacles del Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT).

A més, ja s’està treballant per acollir activitats en el marc del Cicle En Dansa, instal·lar una exposició itinerant al voltant dels 40 anys de justícia juvenil a Tarragona i traslladar la mostra ‘La memòria del segle XX des dels arxius judicials’, que ja es va poder veure a l’antiga presó Model.
Participació