REPORTATGE

Reus celebra el Dia Mundial de la Ràdio commemorant una fita centenària

La primera emissió radiofònica a la ciutat va tenir lloc el 29 de gener del 1924, amb prop de 5.000 persones omplint el Teatre Bartrina

Escolta radiofònica, a finals del 1925, d'unes nenes a l'hort del senyor Argilaga, a Reus
Escolta radiofònica, a finals del 1925, d'unes nenes a l'hort del senyor Argilaga, a Reus | Arxiu CIMIR
13 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:17h

La UNESCO va proclamar l’any 2011 el 13 de febrer com a Dia Mundial de la Ràdio. La ràdio, que continua essent un dels mitjans de comunicació més confiables i àmpliament utilitzats al món, té uns orígens que es remunten al segle XIX. Més enllà de programacions i continguts especials per celebrar l’efemèride, a la ciutat de Reus cal destacar diverses coincidències i fites.

D’una banda, l’any passat, l’Arxiu Municipal de Reus va posar en valor el fons digital de Ràdio Reus-Cadena SER, destacant la rellevància del patrimoni documental sonor que aquest suposa i la voluntat de preservar-lo i donar-lo a conèixer.

El fons, que es va digitalitzar a partir d’un acord entre la Fundació Privada Reddis i l’emissora local, comprèn més de 700 enregistraments, que equivalen a més de 280 hores de gravació, del 1935 al 2012. Té, per tant, un gran valor informatiu, cultural i històric pel municipi. 

D’altra banda, aquest 2024, l’efemèride és ‘especialment commemorativa’ a Reus perquè es compleixen 100 anys des de la primera emissió radiofònica a la ciutat. 

La ràdio 'neix' al Teatre Bartrina

Va ser el 29 de gener de 1924, quan la Secció Científica del Centre de Lectura de Reus va fer possible aquesta fita al Teatre Bartrina, on es van reunir prop de 5.000 persones amb motiu de la primera emissió radiofònica local. L’emissora de propietat privada Ràdio Reus, amb l’indicatiu EAJ-11, es crearia un any després.

Tot va començar amb un equip emissor d'1 watt. Aquesta primera demostració pública, que celebrava fa uns dies el seu centenari, va ser un acte molt celebrat en l'època. L'historiador reusenc Joan Navais explicava -en un article publicat l'any 2017 a la revista de l'entitat- que "els pioners de la ràdio a Reus i a les comarques del Camp foren els joves Francesc Balsells i Joan Díaz que ja el 1923 emetien des d’una emissora d’ona curta sota l’indicatiu de radioaficionats 7BD".

Navais recalcava que l'ateneu ha estat punter en la divulgació de les innovacions tecnològiques i que ni Reus ni el Centre de Lectura "no es van voler quedar al marge d’aquella innovació que havia de facilitar i millorar -si es vol, revolucionar- el món de la comunicació".

Comandament radiofònic dels anys 30 de Ràdio Reus Foto: Centre de Lectura

Ràdio Reus, 100 anys després

Un "públic encuriosit i expectant", descrivia, va omplir un teatre per escoltar la ràdio. L'afició i fascinació per la radiotelefonia i radiotelegrafia eren evidents i estaven molt arrelades al territori. Aquest primer èxit determinant va ser "l'embrió humil de Ràdio Reus -avui Cadena SER-, la primera emissora de les comarques del sud de Catalunya.

La primera del país i l'Estat amb llicència oficial per emetre, l'EAJ-1, seria Ràdio Barcelona el novembre del 1924; però Reus "va esdevenir l’epicentre de l’activitat radiofònica a les comarques del Camp i del sud del Principat", concloïa Navais. La rapidesa per transmetre notícies vindria després, però el primer que van escoltar reusencs i reusenques fa ja 100 anys van ser els senyals horaris de la Torre Eiffel, els de l'estació alemanya de Nauen i les melodies musicals d’uns concerts emesos des de Londres i Bournemouth.

La commemoració de la UNESCO, a la qual se sumen emissores radiofòniques d’arreu de l’Estat i del món, focalitza aquest 2024 en els dos segles d’història de la ràdio, el seu paper en el present i la promesa d’un futur llarg i dinàmic.

Arxivat a