1 de 10
Minut a minut

EN DIRECTE: Els pagesos bloquegen l'accés al Port de Tarragona durant tota la jornada

El sector agrícola torna a tallar carreteres per reivindicar-se

L'accés al Port ha quedat totalment col·lapsat pels pagesos. | Laia Solanellas
per TarragonaDigital, Tarragona | 13 de febrer de 2024 a les 07:09 |
Els pagesos tornen a sortir a les carreteres per protestar, en aquesta ocasió per la competència deslleial que suposen les importacions al Port de Tarragona.

Des de TarragonaDigital.com podreu seguir la jornada en directe.

 20:48 
Des de TarragonaDigital.com us donem les gràcies per haver seguit la jornada amb nosaltres. Podeu recuperar tots els articles, fotografies i vídeos al diari. Anem parlant!

 20:46 
La majoria de tractors han decidit posar punt final al tall i tornar a casa. Encara els queden moltes jornades de protesta i no volen esgotar-se. Alguns, però, passaran la nit i la intenció és mantenir el tall fins a les 10.00 hores del matí de dimecres, que és l'hora en què acaba el permís demanat als Mossos d'Esquadra per manifestar-se.

 20:00 
L'Autoritat Portuària de Tarragona ha evidenciat aquest migdia una disminució en l'entrada de camions al Port a causa de les protestes de la pagesia. Davant les reclamacions de la jornada, la institució referma que les importacions de cereals no afecten el camp català i completen la collita nacional en temps de sequera.

Assenyalen des del Port tarragoní que, entre les 6 i les 14 hores d'aquest 13 de febrer, havien passat pel control de l'A-27 176 camions, mentre que en la mateixa franja d’un dia normal -com el 12 de febrer- les dades registrades van ser de 1337 camions

 19:45 
Els pagesos tenen la voluntat de mantenir el bloqueig del Port de Tarragona fins demà dimecres 14 de febrer a les 10 del matí, tot i que la decisió es prendrà en una assemblea entre aquells que es quedin. Així ho ha explicat el coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart.

Alguns, però, es mostren reticents i recorden que les mobilitzacions aniran per llarg i que no és qüestió de cremar tots els cartutxos en els primers dies. En aquest sentit, han assenyalat que la setmana vinent està previst anar a Madrid.
 

 18:40 
Els talls de les diferents carreteres, a més dels accessos portuaris, provoquen llargues cues d'entrada a Tarragona. A la rotonda de la T-11 es concentren especialment aquestes afectacions de la mobilitat i el trànsit, ja que es tracta d'un dels accessos principals, tenint en compte, també, els trams 'tancats' de l'N-340.

 18:33 
Des de primera hora de la tarda, la gran majoria dels tractors que s'han mobilitzat des de diferents punts del Camp de Tarragona i altres municipis circulen per diferents vies de Tarragona. La marxa lenta -i alguns que fins i tot han aparcat- obliga a tallar entrades i sortides diverses.

Nombrosos pagesos encara es mantenen a l'A-27, a l'espera de les pròximes hores en què les columnes de tractors decidiran quins grups es queden a passar la nit a la ciutat. La seva voluntat és allargar el bloqueig durant 24 hores més.

 17:45 
La majoria dels tractors que ocupaven els accessos portuaris al primer tram de l'A-27 s'han desplaçat en desenes per tallar altres carreteres de Tarragona. Hi ha afectacions de trànsit a una part del polígon Francolí i també al barri d'Icomar.

Els pagesos i manifestants que han mostrat el seu suport al llarg de la jornada s'estan repartint per diferents vials del municipi. Continua resistint una de les columnes al lloc de les protestes d’aquest matí, la més allunyada del 'peatge' del Port.

 17:35 
Alguns tractors i nombrosos manifestants tallen la carretera N-340 a l'altura del Polígon Industrial Francolí. No es pot accedir a Tarragona per la carretera vella de València, una de les vies pròximes als accessos portuaris que tallen ara mateix.
  Els pagesos han deixat gran part dels tractors aparcats a l'entrada del Port de Tarragona i s'han desplaçat a altres punts de la ciutat. Acaben d'arribar a la plaça Imperial Tàrraco, per on circulen en marxa lenta.

 17:13 
GALERIA DE FOTOS | Els pagesos han bloquejat l'accés al Port de Tarragona per protestar per la «competència deslleial» que exerceix amb les importacions.

Reviu la jornada de mobilització de la pagesia del Camp de Tarragona.

 17:07 
Centenars de tractors vinguts de diversos punts del territori han bloquejat l'accés a la infraestructura portuària de Tarragona. A primera hora del matí, han arribat les primeres columnes del Baix Camp i el Priorat. Després s'han sumat pagesos tarragonins, de Terres de l'Ebre i alguns de Lleida a la mobilització fins als accessos del Port.

 13:19 
Després dels parlaments i intervencions dels representants de sindicats i plataformes, els pagesos han començat a preparar el dinar: calçots i carn a la brasa.
 

 12:47 
Durant els parlaments dels diferents sindicats i plataformes, alguns pagesos encoratgen els manifestants a allargar el bloqueig del Port de Tarragona durant tota la jornada de dimecres. "Volem aguantar aquest tall 36 hores", ha dit un dels representants de la Plataforma Revolta Pagesa.
 

 12:40 
Diferents pagesos i manifestants concentrats als accessos portuaris de Tarragona fan un parlament per reclamar garanties de futur de l'agricultura i recordar l'objectiu de les mobilitzacions de la pagesia arreu de Catalunya.

Pere Guinovart, coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, ha expressat que "el Port és el seu enemic" i ha recalcat que els "joves pagesos han de tenir una renda garantida per poder guanyar-se la vida i assegurar el relleu generacional per poder tirar endavant". Reclamen aquesta legislació al Govern de la Generalitat.

Els pagesos reivindiquen "els seus drets" i expressen que "s'han fet valdre" per denunciar "la deixadesa i l'oblit que pateix una part del territori, com és el Delta de l'Ebre" o "la manca d'inversió" que provoca que una "part del país estigui desapareixent", entre altres qüestions.

 12:22 
Els pagesos tenen autorització per bloquejar l'accés al Port de Tarragona durant 24 hores, però decidiran l'hora de l'aixecament del bloqueig i les accions a fer durant una assemblea que celebraran aquest migdia. Els concentrats han portat llenya fins al lloc, així com menjar i beguda per preparar la paradeta per dinar.
 

 12:19 
El desplegament de seguretat compta amb diversos agents dels Mossos d'Esquadra que controlen els accessos d'entrada i sortida del Port de Tarragona. Els pagesos continuen preparant una calçotada i utilitzant petards per "fer soroll" amb la seva protesta al primer tram de l'A-27.

Les columnes de tractors ocupen ambdós sentits de l'A-27, a l'arribada i sortida del Port Foto: Laia Solanellas

 11:51 
Cada vegada són més els tractors que es manifesten als accessos portuaris de Tarragona. Es calcula que ja podrien ser mig miler i es comencen a organitzar, formant les columnes que tallen ambdós sentits.

Fins i tot, alguns reivindiquen la "revolta pagesa" amb samarretes i altres productes de marxandatge.

 11:33 
El trànsit de camions aquest dimarts 13 de febrer al Port de Tarragona està sent molt inferior a l'habitual. En aquest sentit, la infraestructura va alertar de les mobilitzacions dels pagesos als transportistes la setmana passada i la majoria han modificat la seva operativa.
 

Imatge d'un camió a la sortida del Port de Tarragona a l'A-27. Foto: Neus Bertola/Eloi Tost/ACN

 11:25 
Continuen arribant més columnes de pagesos que se sumen als tractors procedents de l'Ebre que ja havien iniciat la manifestació, tallant entrades i sortides al recinte portuari de Tarragona. La marxa i les protestes persisteixen en aquest tram de l'A-27.

 11:08 
Els primers pagesos que han arribat a l'accés del Port de Tarragona ja han aparcat els tractors i es disposen a omplir l'estomac amb un bon esmorzar. Així, estan preparant el foc per fer una calçotada.
 

 10:58 
Centenars de tractors bloquegen l'accés i la sortida del Port de Tarragona, en una nova jornada de protestes protagonitzada pels pagesos catalans. En aquest sentit, s'espera la presència d'uns 500 vehicles a la infraestructura tarragonina.
 

Imatge d'un tractor present a la protesta a l'accés del Port de Tarragona. Foto: Laia Solanellas

 10:46 
Les columnes de centenars de tractors ja han arribat des de diferents punts del territori i han accedit al recinte portuari de Tarragona. Agents dels Mossos d'Esquadra controlen el correcte desenvolupament de la marxa lenta, que talla els carrils d'accés i sortida del Port.

Els tractors que ja han arribat tallen entrada i sortida dels accessos portuaris a Tarragona Foto: Laia Solanellas


Al mateix temps, una trentena de manifestants i membres de diferents sindicats acompanyen els pagesos en la protesta. Protagonitzen la jornada els clàxons i els coets.

 10:46 
Les columnes de centenars de tractors ja han arribat des de diferents punts del territori i han accedit al recinte portuari de Tarragona. Agents dels Mossos d'Esquadra controlen el correcte desenvolupament de la marxa lenta, que talla els carrils d'accés i sortida del Port.

Al mateix temps, una trentena de manifestants i membres de diferents sindicats acompanyen els pagesos en la protesta. Protagonitzen la jornada els clàxons i els coets.
 

 10:28 
La protesta a l'accés del Port de Tarragona comença a agafar caliu amb l'arribada dels primers tractors, que fan sonar el seu clàxon. Està previst que diverses columnes de tractors vagin fent acte de presència en aquest punt durant els pròxims minuts.
 

 10:23 
Desenes de persones esperen l'arribada dels pagesos a l'accés al Port de Tarragona a l'A-27. En aquest punt hi han de confluir les columnes de tractors que han sortit des de diversos punts de la demarcació de Tarragona.
 

 09:29 
Poc abans de les 9 hores, han arribat els primers tractors a Reus per iniciar la mobilització fins a arribar al Port de Tarragona. Els pagesos reivindiquen des de primera hora del matí la sobirania alimentària.

Arriben, també, els tractors de la columna del Priorat, que es dirigeixen ara al Morell, abans d'anar cap als accessos portuaris.

 07:07 
La marxa, anunciada fa dues setmanes, en aquesta ocasió tindrà com a destí final l'accés del Port de Tarragona. Des d'allí, els pagesos volen denunciar "les importacions de mercaderies que fan competència deslleial als productes catalans".

Podeu llegir més informació en aquest enllaç

 07:06 
Hi ha 3 convocatòries per als pagesos per enfilar cap al Port: una a les 8.30h a Valls, a les 09.00h a Reus i a les 9.30h al Morell. L’hora prevista d’arribada és a les deu.

 07:05 
Bon dia! Els pagesos encaren aquest dimarts 13 de febrer una nova jornada de protestes. En aquesta ocasió, l’objectiu és bloquejar l’accés al Port de Tarragona.

Participació