1 de 10

Reus es queda sense un centre logístic d'Amazon de 80.000 metres quadrats

L'Ajuntament reivindica la feina feta per l'arribada del gegant logístic i afirma que seguirà treballant en aquest sector

per Jordi Olària Gras, 13 de juliol de 2022 a les 11:32 |

Amazon tenia previst instal·lar un centre logístic de 80.000 metres quadrats a Reus que, finalment, no construirà segons ha informat TV3. Les perspectives expansionistes de la companyia s'haurien vist frenades en sec amb el retorn a la normalitat i la pèrdua d'acceleració de les vendes per internet. Com informa Televisió de Catalunya, el de Reus seria un dels quatre centres plantejats a l'Estat espanyol que haurien quedat descartats.

 

Tot i que inicialment l'Ajuntament s'havia abstingut de fer comentaris, aquest migdia s'ha convocat una roda de premsa al respecte. Han comparegut l'alcalde, Carles Pellicer, la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, i la regidora d'Empresa i Coneixement, Teresa Pallarès. El batlle ha confirmat, sense mencionar-la directament, la renúncia d'Amazon.

 

Un centre logístic de 80.000 metres quadrats a Mas Sunyer

Pellicer ha declarat que «no entrem en un tema privat, són decisions d'empreses que no ens pertoca analitzar a nosaltres». Amb tot, ha volgut reivindicar la feina feta, tant a escala municipal com amb la Generalitat. Una feina que el govern considera que segueix sent vàlida perquè ofereix terrenys amb les característiques que demana el sector logístic.

 

És a dir, que no només no es descarta la implantació d'una altra empresa, sinó que, segons ha deixat entreveure, ja s'hi estaria treballant. «Hi estem treballant amb discreció i ho continuarem fent d'aquesta manera», ha sentenciat. Amazon s'havia d'instal·lar al polígon de Mas Sunyer, a la zona sud-est de la ciutat, situat entre Vila-seca i la Canonja i ocupat, entre altres per Jardiland.

 

A l'altre cantó de la carretera de Bellissens, una sèrie de parcel·les van passar pel plenari del 17 de juny. Es va aprovar una reparcel·lació a la zona promoguda pels propietaris privats de diferents terrenys. Es va aprovar eliminar carrers d'aquell polígon per crear-hi una parcel·la de més de 175.000 metres quadrats.

 

L'atracció del centre logístic s'havia fet en col·laboració amb Acció, l'agència de la Generalitat dedicada a atraure empreses i inversions internacionals a Catalunya. També hi havien intervingut els propietaris dels terrenys reparcel·lats i una promotora empresarial. Es tracta d'una empresa que té diverses companyies en cartera a les quals ofereix serveis com la recerca de noves ubicacions.

 

El sector logístic, aposta de futur a Reus

És per això que Pellicer reivindica la feina feta fins ara, perquè es confia en l'atractiu que implica per al sector logístic. Ha subratllat que el consistori ha fet tot el que queda dins de les seves competències, és a dir, la reparcel·lació urbanística. Ja durant el plenari del mes de juny, la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, defensava la mesura.

 

Recordava que la Comissió d'Urbanisme de Tarragona havia donat el vistiplau provisional a la proposta. Va subratllar que l'havia valorat com una proposta «coherent amb el pla territorial parcial» i que també justificava «l'interès públic». En aquest cas perquè podia facilitar la implantació de nova indústria i, per tant, de llocs de feina.

 

El que es volia, segons va exposar, era crear «una illa de mida superior que sigui capaç de donar resposta a la demanda real del mercat». Es tracta, a més, d'una zona connectada de manera directa amb l'autovia A-7 i també molt a prop d'una entrada a l'autopista AP-7. Aquesta línia de treball l'ha reafirmat, novament, el govern de Reus.

 

El sector logístic fa temps que es menciona com una aposta de futur per a l'economia de Reus. S'ha plantejat en més d'una ocasió la possibilitat de fer reparcel·lacions com la de Mas Sunyer als terrenys municipals d'alguns polígons. El cas és que, per al sector logístic, la mida de les parcel·les industrials actuals és massa petita, i per tant, s'estudia unir diverses parcel·les en una de sola.

 

Aquest dimecres, Pellicer ha apuntat que adequar els polígons de Reus a aquesta realitat serà un dels reptes del pròxim mandat. Les característiques i la situació dels solars municipals no permeten que l'Ajuntament faci reparcel·lacions d'aquesta mena sense comptar amb els propietaris privats. Per tot plegat, Pellicer ha volgut deixar clar que «l'impuls de l'activitat econòmica i de generació d'ocupació és una prioritat de l'Ajuntament i del govern de Reus».

 

En concret pel que fa al sector logístic també ha subratllat la ubicació de la ciutat, amb connexió amb diferents infraestructures. Ha reafirmat, també, que «seguim treballant en l'impuls de l'activitat econòmica i de captació d'empreses». Es busca, específicament, «empreses tecnològiques i logístiques, però en qualsevol cas, no empreses contaminants».

 

Amazon es fa enrere en quatre projectes a l'Estat

Segons ha informat TV3, Amazon s'hauria fet enrere, també, d'un centre logístic previst a Celrà (Gironès) de 12.000 metres quadrats. La mateixa sort haurien viscut dos centres logístics de 30.000 metres quadrats projectats a Vitòria i a Sevilla. El motiu de la frenada en l'expansió de l'empresa seria una rebaixa de les expectatives de negoci.

 

Amb la pandèmia, les vendes per internet es van disparar, i les projeccions del gegant logístic s'haurien fet d'acord amb aquell paradigma. Amb la tornada a la normalitat, però, aquest increment hauria deixat d'accelerar tan de pressa o fins i tot pot haver perdut força. La planificació feta llavors, per tant, deixaria la companyia amb una infraestructura sobredimensionada en relació amb el volum de vendes.

Participació