1 de 10

El Parlament tramita una iniciativa per prohibir els bous embolats i capllaçats

Entitats animalistes, amb el suport de CUP i comuns, han presentat una proposició de llei

per Antonio Ramos Llauradó, 16 d'agost de 2022 a les 10:30 |
Aquest article es va publicar originalment el 16 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Entitats animalistes, amb el suport de la CUP i els comuns, van presentar el passat mes d'abril una proposició de llei per posar fi als bous embolats i capllaçats, amb una gran tradició a les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, la proposta vol que es facin canvis en la llei que regula les festes tradicionals amb bous, amb l'objectiu d'eliminar els bous a la platja, el bou capllaçat i el bou embolat.

 

A finals del passat mes de juny es va acabar el període d'esmenes i ara mateix els tràmits continuen a la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya. En aquest sentit, el Partit Popular i Vox van anunciar que votarien en contra de la proposició de llei, mentre que els impulsors de la iniciativa confien que Esquerra i Junt acabin donant el seu suport.

 

Aquest nou intent arriba tres anys després que els comuns presentessin una proposta de resolució que instava el Govern a fer canvies en la llei per prohibir els correbous. Aleshores, no va tirar endavant.

 

El president Aragonès descartava fa pocs dies imposar prohibicions

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va descartar imposar prohibicions en la festa dels bous. Aragonès va dir que els correbous han d'avançar en matèria «de benestar animal» i plantejar canvis, però també va defensar que s'ha «d'abordar des dels àmbits on fan aquestes tradicions» i que no sigui «una imposició de Barcelona».

 

Cal recordar que les curses de braus estan prohibides a Catalunya des de l'1 de gener del 2012, després que el 28 de juliol del 2010 ho aprovés el Parlament. Esquerra i Iniciativa per Catalunya hi van votar a favor, mentre que el PP i Ciutadans hi van votar en contra. El PSC i Convergència i Unió van donar llibertat de vot i la proposta va tirar endavant per 13 vots de diferència.

 

Ara, el Parlament haurà de debatre si es fan canvis a la llei per acabar amb els bous embolats i capllaçats. La proposta arriba en un moment en què les xarxes socials s'han omplert de polèmics vídeos sobre diversos correbous celebrats aquest estiu en diversos pobles de les Terres de l'Ebre, que entitats animalistes han denunciat.

Participació