1 de 10

El tramvia del Camp de TGN fa un nou pas endavant: adjudicat el projecte constructiu

El document ha d'estar enllestit en un termini de 15 mesos

per Antonio Ramos Llauradó, 20 d'octubre de 2022 a les 11:46 |

El Departament de Territori, a través de FGC, ha adjudicat el projecte constructiu del primer tram del tramvia del Camp de Tarragona, entre Cambrils i Vila-seca. El document definirà les actuacions necessàries per a la implantació del tramvia en un tram de 14,60 quilòmetres de longitud, als municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca, a partir de l'estudi informatiu i d’impacte ambiental aprovats pel Departament.

 

Amb aquest projecte, s’assoleix un doble objectiu: es recupera un mode de transport públic pel corredor de l’antiga xarxa de rodalies i s’elimina l’efecte barrera de la infraestructura fora de servei mitjançant la integració urbana. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha remarcat que «el nou tramvia de Tarragona és un clar exemple d’una de les línies troncals d’aquest Departament: el foment del transport públic ferroviari».

 

L'adjudicació del projecte constructiu s’ha realitzat a l’empresa Ayesa Ingeniería y Arquitectura, amb un termini de redacció de 15 mesos i un pressupost d’1,6 milions d’euros (amb IVA). La inversió prevista per a la implantació del tramvia entre Cambrils i Vila-seca, que inclou també un centre de control-cotxeres i material mòbil, és d’uns 150 milions d'euros.

 

Ample europeu i possibilitats de gestió

En aquest sentit, el tramvia del Camp de Tarragona passarà per un traçat independent de la xarxa ferroviària d’Adif en servei, segons ha avalat la Declaració d’Impacte Ambiental. Això permet adoptar l’ample estàndard europeu i ofereix més possibilitats a FGC a l’hora d’adquirir el material mòbil i gestionar el servei.

 

Durant la redacció del projecte constructiu, s’analitzarà el sistema de captació d’energia. En paral·lel, s’està redactant l’estudi informatiu de la resta de la xarxa tramviària, que inclou la connexió entre Reus i Tarragona i els ramals de penetracions urbanes, així com la connexió entre Vila-seca i Tarragona.

 

Incrementar l’ús del transport públic

Actualment, segons les dades del Departament de Territori, el 90% de la mobilitat al Camp de Tarragona és interna i la quota modal global del transport públic és del 18% en l’àmbit central. L’objectiu principal de la nova xarxa és fer créixer la quota modal del transport públic fins al 25%.

 

Això es pretén aconseguir mitjançant l’establiment de serveis ràpids per a la mobilitat interurbana, accessibles als centres i als barris de les ciutats i connectors dels pols estratègics d’activitat d’aquest àmbit, per a la mobilitat tant de residents com de visitants.

 

La demanda estimada és de 9 milions de viatges anuals, un cop estigui plenament en servei la xarxa i tenint en compte el desenvolupament previst i l’aplicació de mesures de promoció del transport públic i la mobilitat activa.

Participació