1 de 10

CCOO es manifesta a TGN per les indemnitzacions del fons de les víctimes de l'amiant

El sindicat reclama que estiguin exemptes de tributar

per Antonio Ramos Llauradó, 12 de desembre de 2022 a les 13:35 |

Desenes de persones s'han concentrat aquest dilluns a Tarragona per exigir que les indemnitzacions previstes en el fons de compensació per a les víctimes de l'amiant, aprovat recentment en la Llei 21/2022, estiguin exemptes de tributar l'IRPF. Els representants sindicals de CCOO consideren que la cotització d'entre un 40% i un 47% «desvirtua» el fons i diuen que no té «sentit» per a evitar la judicialització dels casos.

 

En la protesta, els sindicalistes també han instat la Generalitat a utilitzar els fons Next Generation per erradicar els 4 milions de tones d'amiant que encara existeixen a Catalunya. Després de concentrar-se davant de la subdelegació del govern espanyol, els manifestants han marxat cap a la Universitat Rovira i Virgili (URV), on s'ha fet la jornada 'L'amiant: un problema laboral, ecològic i social'.

 

Primera manifestació a Cataluya sobre aquesta problemàtica

CCOO ha organitzat a Tarragona la primera manifestació a Catalunya per reclamar al govern espanyol que introdueixi una esmena a la Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2023 per establir una exempció fiscal a les indemnitzacions del fons de compensació per a les víctimes de l'amiant, el qual s'ha aprovat recentment en la Llei 21/2022, de 19 d'octubre.

 

La secretària d'Acció Sindical i Transicions Justes de CCOO de Catalunya, Cristina Torre, ha valorat positivament la creació d'aquest fons, però ha lamentat que no s'aprovés l'exempció de l'IRPF, tal com passa amb altres col·lectius, com ara el de les víctimes del terrorisme o del VIH. «Demanem al govern del PSOE que retiri les retencions», ha insistit.

 

Esmena a la llei per introduir-hi les exempcions tributàries: rebutjada pel govern espanyol

Conjuntament amb la UGT i la Federació Estatal d'Associacions de Víctimes de l'amiant (Fedavica), CCOO va proposar a diferents grups polítics la presentació d'una esmena a la llei per introduir-hi les exempcions tributàries. En cas contrari, suposarien pagar entre un 40 i 47% en el concepte de tribut. Davant d'això, la responsable de salut laboral de CCOO de Catalunya, Mónica Pérez, sosté que és una contradicció.

 

«Si guanyessin aquests diners per una sentència judicial no haurien de pagar l'IRPF, s'està utilitzant el tema econòmic per menysprear les víctimes perquè el sentit del fons era un altre, no haver de judicialitzar i que les vídues i famílies no haguessin de passar per a aquest tràngol», ha assenyalat.

 

Alhora, des del sindicat subratllen que és molt «difícil» conèixer la xifra d'afectats per l'amiant i lamenten que hi ha una infranotificació dels casos de càncer d'origen laboral. «Hi ha anys que a Catalunya només es registra un o quatre càncers laborals», ha afegit Pérez.

Participació