Pas endavant per a la posada en marxa del reg de la Zona 1 del canal Xerta-Sénia

Els treballs, licitats per 2,89 MEUR, s'allargaran durant vuit mesos i han de permetre que els primers pagesos puguin regar el 2024

18 de gener del 2023

El Departament d'Acció Climàtica ha licitat el projecte constructiu de la xarxa de reg de la Zona 1 del canal Xerta-Sénia i la seva posada en servei per 2,89 milions d'euros. L'execució de l'obra ha de permetre que els primers pagesos adherits al regadiu, amb unes 186 hectàrees de conreu als termes municipals de Xerta i Aldover (Baix Ebre), puguin començar a regar els seus camps des de principis de 2024.

 

Les obres, que haurien de començar aquest 2023, tenen un termini d'execució de vuit mesos i inclouen també el manteniment de la captació, de la impulsió, del canal executat i del bombament del sector 1.

 

La Comunitat de regants valoren la licitació com un «èxit»

El president de la Comunitat de regants del canal Xerta-Sénia, Josep Lluís Gimeno, ha explicat que «ja no és una previsió: és una realitat que marca el document de la licitació. L'execució de les obres són vuit mesos i continuem amb el pla anunciat. Al llarg dels vuit mesos es faran les proves de bombament, dins de 2023, per fer un reg complet a les finques els 365 dies de 2024».

 

Els treballs, més enllà d'aquestes proves i el condicionament d'elements com les basses, permetran fer arribar la xarxa fins a les finques. Tot i reconèixer que els terminis han anat variant al llarg del temps per diversos «entrebancs», Gimeno ha valorat la sortida a licitació com un «èxit» tant per les expectatives creades pels pagesos en matèria de transformació de cultius o de disposar de reg de suport.

 

En aquest sentit, ha afegit que «els pagesos estaven, fins ara, expectants i ara han passat a veure què es fa». Apunta que les últimes previsions d'hectàrees anunciades s'han anat incrementant durant els últims mesos, sense precisar cap xifra. El regadiu permetrà fer front a transformacions de conreu i servirà com a reg de suport.

 

Valoració positiva de les cooperatives agràries

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) també ha valorat «molt positivament» l'anunci de licitació, tot avançant que al llarg d'enguany es poden acabar licitant també les obres de les zones 2 i 3, que engloben, respectivament, 889 i 2.447 hectàrees dels termes municipals de Roquetes, la Galera, Mas de Barberans i Santa Bàrbara. En aquest cas, la previsió seria de finalitzar les obres i posar en marxa aquestes fases el 2025.

 

«La superfície que forma part de la primera licitació és moderada, però la formalització del projecte confirma l’impuls institucional i del sector perquè el regadiu Xerta-Sénia sigui una realitat al més aviat possible. És una iniciativa estratègica per a les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià, que obre noves oportunitats al territori», ha celebrat el responsable d'oli d’oliva i de medi ambient de la FCAC, Antoni Galceran.

 

Les cooperatives han identificat un total 3.452 hectàrees corresponents a parcel·les dels socis que s'han compromès a incorporar-se al regadiu. D'aquestes, 1.600 hectàrees es troben a la zona limítrof del projecte original. Aquesta xifra suposa un 72% del total de 4.809 hectàrees, tenint en compte també la superfície del reg de Freginals.