Els pressupostos de la Generalitat preveuen una inversió de 112,4 MEUR al Camp de TGN

La construcció de nous centres educatius i actuacions als hospitals Joan XXIII i Sant Joan s'enduen les partides més importants

02 de febrer del 2023

El projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2023 preveu una inversió total de 112,4 milions d’euros a la vegueria del Camp de Tarragona, xifra que suposa un augment del 0,7% respecte de l’any anterior. Les comarques on el Govern incrementa més la seva inversió són la Conca de Barberà i el Baix Camp, amb un creixement del 83,3% i el 37,2%, respectivament.

 

El delegat del Govern, Àngel Xifré, ha valorat «molt positivament aquests comptes». En aquest sentit, ha assenyalat que «desencallen reivindicacions històriques per fer avançar el Camp de Tarragona i la seva gent, alhora que intensifiquen la transformació de les nostres comarques».

 

En un comunicat, el Govern ha destacat la inversió per habitant feta a les comarques del Priorat —amb 561,3 euros— i la Conca de Barberà —amb 432,6—, molt per sobre de la mitjana de Catalunya, que són 232,55 euros per habitant.

 

Principals inversions en Educació

Els comptes de la Generalitat del 2023 contemplen un augment d’1,7 milions d’euros en la partida d’Educació, que assoleix els 12,4 milions d’euros. Aquests diners es destinaran a la nova construcció de l’Institut de Roda de Barà (4,6 MEUR), a la nova construcció de l’escola de Maspujols (2,9 MEUR), així com a l’adaptació d’espais a l’Escola Ciutat de Reus i a la substitució de tancaments i lluminàries a l’Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils.

 

També preveuen executar les obres de l’Institut Arrabassada-Llevant de Tarragona i assignar una dotació d'1,9 milions d’euros per a millores de l’Escola Mare de Déu del Roser de Vallmoll, en el període 2023-2024.

 

Salut: Inversions als hospitals Joan XXIII de Tarragona i Sant Joan de Reus

Pel que fa al Departament de Salut, el gruix de la inversió anirà als hospitals de referència del Camp de Tarragona. En aquest sentit, els pressupostos del 2023 incorporen 15,7 milions d’euros en inversions, 10,4 dels quals es destinaran en actuacions a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Així mateix, també s’invertiran 4,7 MEUR en línies assistencials de l’Hospital Sant Joan de Reus.

 

Els comptes també inclouen el compromís de realitzar els tràmits necessaris per a l’obertura del nou consultori d’Aiguamúrcia durant el primer semestre de 2023, executar les obres d’ampliació del CAP de La Granja de Tarragona o realitzar el desdoblament del CAP Sant Pere al barri del Carme de Reus, un cop es disposi del solar adequat.

 

Prop de 7 milions d'euros per mitigar les inundacions al Barri de la Salut de Salou

El cicle de l’aigua també és un punt important de les inversions, que suposaran 15,7 milions d’euros. En concret, 6,8 MEUR es destinaran a les obres per mitigar el risc d’inundació al Barri de la Salut de Salou, 2,9 MEUR al nou col·lector de la Riera de Gaià a Altafulla i 1,3 milions d'euros a la construcció de l’estació depuradora d’aigües residuals i col·lector de la Nou de Gaià.

 

A més, els pressupostos permetran també destinar 5 milions d’euros al projecte de descarbonització de la indústria química de Tarragona liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Investigació Química i el Centre Tecnològic EURECAT, conjuntament amb la indústria química. L'objectiu és posar en marxa una unitat conjunta de recerca i tecnologia que permeti avançar en la descarbonització.

 

Altres inversions: infraestructures, mobilitat, rehabilitació d'edificis i Museu Casteller

Altres inversions que contemplen els comptes d'aquest 2023 són: destinar 200.000 euros a estudiar la viabilitat de la creació d’una xarxa catalana d’alta velocitat (amb la utilització de les infraestructures ja existents) en les línies Lleida-Figueres i Tortosa-Tarragona, aportar 200.000 euros al Museu Casteller de Valls i donar continuïtat a les obres del Barranc de Barenys.

 

També es preveu l'execució de les estacions de bombament Cala Crancs, Maripins, Pla de Maset-Camí del Racó, Platja Llarga i Mirador de Salou, a més de la renaturalització de l’espai final de la Riera de la Mora de Tarragona. Així mateix, està previst fer l’estudi previ per la connexió de l’A-27 amb el polígon i desdoblament de la carretera C37 entre la sortida del polígon i entrada a l’AP-2 al Pla de Santa Maria de Valls.

 

A banda, al llarg del 2023, i amb càrrec al Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP), es faran els projectes de diverses obres a executar durant els anys 2024 a 2026: el CAP Llibertat, a Reus (1,3 milions d’euros), l’Estació Enològica de Reus (1,7 milions d’euros), el Campus Catalunya de la URV a Tarragona (1,6 milions d’euros) i l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona (756.673 euros).

 

Més de 25 MEUR pel contracte programa de Drets Socials

Paral·lelament, els comptes contemplen 25,3 milions d'euros a través del contracte programa de Drets Socials, una xifra que s’incrementa en un 9,6% respecte de l’any 2022 i 9,7 MEUR del Fons de Cooperació Local per millorar el funcionament dels governs locals (+6,9% respecte del 2022).

 

Els pressupostos també inclouen 3,3 MEUR en bestretes per al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), i també recullen un increment del 27% per polítiques d’igualtat i feminismes amb governs locals, arribant als 4 milions d'euros.

 

El Tarragonès rebrà 345 milions d'euros d'inversió en el trienni 2024-2026

En les obligacions plurianuals compromeses pel 2024-2026 destaca, per import, el Tarragonès, ja que dels 345,2 milions d’euros pressupostats, 304,7 s’invertiran en aquesta comarca. El gruix d'inversió en aquest període és per les obres d’ampliació i remodelatge de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, amb 177,8 milions d'euros.

 

Així mateix, les obligacions plurianuals preveuen 75,8 MEUR en el projecte de construcció del Fòrum de la Justícia, 32,6 MEUR a l’adequació de la planta de valorització energètica a Tarragona, així com 13,4 milions en l’Alberg de Joventut de la Residencial o 7,7 MEUR de la reforma i ampliació del Parc de Bombers de Tarragona. A més, en aquest període, també es destinaran 13,8M€ a la Logis de Montblanc.

 

El tramvia: objectiu 2026

Els comptes inclouen culminar l’execució del tren tramvia del Camp de Tarragona, amb l’objectiu de posar en servei la primera fase a finals del 2026, tan bon punt es disposi, durant l’any 2023, del seu projecte constructiu.

 

Així mateix, contemplen continuar amb la redacció de l’estudi informatiu de la segona fase del tramvia fins a l’aeroport de Reus, amb l’objectiu de posar-lo en servei el 2028. A banda, s’inclou la licitació de la compra de material mòbil i construcció de tallers i cotxeres per al tramvia.