Presenten el full de ruta que regirà el planejament urbanístic del Camp de Tarragona

El futur PDU metropolità ordenarà les infraestructures, els assentaments i els espais oberts dels set municipis que formen la segona àrea metropolitana de Catalunya

10 de febrer del 2023

Aquest divendres s'ha presentat el full de ruta que ha de regir el planejament urbanístic del Camp de Tarragona en els pròxims anys. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha estat l'encarregat de fer la posada de llarg del llibre que recull les directrius que guiaran la redacció del futur Pla director urbanístic (PDU) metropolità del Camp de Tarragona.

 

Per primera vegada, el Camp de Tarragona, comptarà amb un PDU, l’instrument que ordenarà de forma conjunta el desenvolupament dels set municipis que conformen la segona àrea metropolitana del país, com són Reus, Cambrils, Constantí, la Canonja, Salou, Tarragona i Vila-seca. L'acte de presentació ha comptat amb l'assistència de representants dels ajuntaments i també el rector de la URV, Josep Pallarès.

 

El Departament de Territori té la voluntat de redactar un planejament urbanístic conjunt per al nucli central del Camp de Tarragona, reconeixent així la realitat d’un sistema funcional de caràcter supramunicipal, amb un alt grau d’integració socioeconòmica entre municipis, i que cal articular amb visió metropolitana. En aquesta tasca comptarà amb el suport de la URV.

 

Actualment, l'única font d’ordenació d’aquest sistema urbà són els diversos planejaments municipals, fet que, segons el Departament, «és motiu de duplicitats i pèrdua d’oportunitats». En canvi, els plans directors urbanístics tenen l’abast suficient per a transcendir les fronteres municipals i ordenar grans àrees de sòl amb problemàtiques comunes però administracions locals diferents.

 

«El Camp de Tarragona és un espai clau per al nostre país»

El PDU metropolità de Tarragona donarà les directrius per planificar i gestionar de manera ordenada les dinàmiques urbanes residencials i d’activitats, com també potenciar els espais oberts en l’entorn del continu urbà del Camp de Tarragona. Així mateix, vetllarà pel bon encaix de les infraestructures de comunicacions presents i futures.

 

El conseller Fernàndez ha assenyalat que «el Camp de Tarragona és un espai clau per al nostre país des del punt de vista d’oportunitats, de generació de benestar i de prosperitat». En aquest sentit, ha afegit que «om a segona àrea metropolitana del país, és un espai on hem d’abocar tots els esforços perquè tingui totes les eines i la capacitat per poder-se desenvolupar».

 

Segons Fernàndez, la redacció del projecte començarà en els pròxims mesos i la seva aprovació definitiva podria allargar-se entre dos i tres anys, amb la previsió que estigui aprovat entre 2025 i 2026.

 

Diagnosi, participació ciutadana i directrius

El llibre presentat avui recull, en primer lloc, el diagnòstic de l’estat de l’àmbit territorial que ha elaborat la URV d'acord amb diversos estudis científics i emprant indicadors socioeconòmics, de mobilitat, habitatge o equipaments. També es resumeix el resultat d’un primer procés participatiu que el Govern va dur a terme tant telemàticament com presencialment, amb nou taules de debat on van participar 270 persones.

 

El resultat complet d’aquest procés es pot consultar al web participa.gencat.cat. El diagnòstic del territori i les aportacions del procés participatiu van servir perquè la URV elaborés 20 directrius que es despleguen en 100 accions i que el Govern tindrà en compte per redactar el PDU.