1 de 10
PATRIMONI

L'Ajuntament de Tarragona fa un nou pas per al futur de l'Amfiteatre: «Estratègic»

Aquest mes de febrer ha finalitzat l'actuació d'emergència per solucionar els problemes estructurals del monument

Imatge dels treballs realitzats a l'Amfiteatre de Tarragona en els darrers mesos. | Cedida
per Antonio Ramos Llauradó, Tarragona | 16 de febrer de 2023 a les 14:45 |
L'Ajuntament de Tarragona ha finalitzat aquest mes de febrer els treballs de l'actuació d'emergència per solucionar els problemes estructurals de l'Amfiteatre. En aquest sentit, s'ha fet el desmuntatge la 'summa cavea', tal com es va anunciar el passat mes de setembre i es va dur a terme el darrer trimestre de l’any passat.

Ara, el pas següent, tal i com ha anunciat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo "és protegir la 'media cavea' i reconduir les aigües lluny del monument per evitar nous problemes de degradació d’aquesta part". En aquest sentit, ha recordat que "la voluntat és poder començar a treballar amb un Pla Director per establir l’estat actual de tot el monument i plantejar les línies de futur".

 

El Pla Director marcarà les actuacions a executar en el monument

Pinedo ha explicat que serà "un document estratègic molt complet que haurà de fer un equip multidisciplinari" per tal de definir les futures excavacions i estudis arqueològics, la museïtzació, els accessos i el plantejament urbanístic de l’entorn, entre d’altres. El document definirà les actuacions a executar en el monument i en tot l’entorn urbà amb un pla d’etapes. 

En aquest sentit, el consistori ha explicat que s'ha rebut una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per completar la partida incorporada al pressupost municipal.

 

La situació actual

El desmuntatge de les grades de la 'summa cavea' ha deixat al descobert la 'media cavea', una construcció que es recolza directament sobre un terraplè de terres aportades. Per tal d’evitar l’entrada d’aigües pluvials i reforçar aquesta part, s’haurà de valorar què cal fer i com s’haurà de cobrir la part que ha quedat vista després del desmuntatge, de manera permanent.

Així mateix, ha explicat l'Ajuntament de Tarragona, també caldrà valorar la recuperació del pas natural de visitants, accedint a l’arena per la passarel·la de fusta o refer un nou accés que encara està en estudi i saber si es podrà desmuntar el sistema tubular d’escales que hi ha ara, com a accés provisional. 
Participació