Nou projecte per a millorar la gestió intel·ligent de l'aigua a Salou i Vila-seca

L'objectiu és optimitzar la gestió de totes les infraestructures i fer més eficient el subministrament d’aigua

L'objectiu del projecte és millor la gestió intel·ligent de l'aigua.
L'objectiu del projecte és millor la gestió intel·ligent de l'aigua. | Cedida
TarragonaDigital
17 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:00h
La Mancomunitat Gestora de Recursos Hídrics dels municipis de Salou i Vila-seca i Agbar han presentat un projecte per digitalitzar i adaptar al canvi climàtic el cicle de l'aigua als dos municipis de la Costa Daurada. En aquest sentit, el projecte, anomenat i-WaterS, té un pressupost de 6,6 milions d'euros.

La iniciativa, que inclou un total de 14 actuacions, opta a rebre finançament del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE) dels fons Next Generation.

L'objectiu és dotar el cicle integral de l'aigua en aquestes dues poblacions d'un sistema de sensors i eines digitals que permetran respondre en temps real davant de qualsevol situació que comprometi tant la xarxa d’abastament com la de sanejament.

El gran atractiu turístic de Salou i Vila-seca, que representa més del 50% de les visites de la Costa Daurada, fa que tant el subministrament d'aigua com la gestió del sanejament siguin aspectes de vital importància per a la seva principal activitat econòmica, el turisme.
 

Millorar l'eficiència del sistema

Amb aquest projecte es preveu dotar la Mancomunitat de Salou i Vila-seca de noves eines de digitalització que millorin l'eficiència del sistema. El projecte, si rep llum verda, s’iniciarà el tercer trimestre d'aquest any i tindria un termini d'execució de 28 mesos. Del total de 6,6 milions d'inversió, 3,8 milions corresponen a actuacions a Salou i la resta, 2,7 MEUS, a Vila-seca.

La iniciativa pivota sobre la creació d'una plataforma digital, amb tecnologia desenvolupada per Agbar, que permet optimitzar la gestió del cicle integral de l'aigua, i integra de manera holística totes les variables internes i externes. Aquest 'hub' operatiu controlarà totes les instal·lacions gràcies al desplegament d’una xarxa de sensors.

Entre les actuacions previstes, figura la implantació de la telemesura, que permet controlar en temps real la qualitat de l'aigua i el telecontrol de les estacions de bombament d'aigües residuals, fet que evitarà abocaments al medi ambient en cas de pluges torrencials. Així mateix, el monitoratge dels consums energètics permetrà millorar l’eficiència energètica de les infraestructures i els equips.

La iniciativa suposarà un avenç en la transparència en la gestió de l'aigua, ja que s’implementaran eines per disposar de més informació del servei oberta a les administracions i amb uns indicadors a l’abast de la ciutadania.
 

Reducció de l'impacte ambiental

El projecte de la Mancomunitat i Agbar reduirà l'impacte ambiental dels serveis del cicle urbà de l'aigua i contribuirà a impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament, els relacionats amb la preservació del recurs hídric, amb la reducció de la petjada de carboni i amb la digitalització dels municipis (ODS núm. 6, 8, 11 i 13).

La proposta inclou una aposta per la innovació i el talent, per tal d’afavorir l’ocupació de qualitat a la vegada que posa el focus en la sensibilització per promoure l'ús sostenible de l'aigua.