«Cada cop hi ha més demanda d'atenció psicològica i per part de gent més jove»

El Vendrell ha atès 75 joves en quatre mesos al nou servei d'atenció psicològica, conduït per Neus Navarro

El servei 'Escolta'm' ha atès 75 joves del Vendrell en menys de sis mesos.
El servei 'Escolta'm' ha atès 75 joves del Vendrell en menys de sis mesos. | TGNDigital
21 de febrer del 2023
La pandèmia del coronavirus va tenir greus afectacions a la salut, amb un gran  nombre de morts i hospitalitzats que costarà oblidar. Però les restriccions i els diversos confinaments que hi va haver aquells mesos també van provocar danys col·laterals. En aquest cas, un dels col·lectius més afectats va ser el dels joves, amb unes conseqüències que s’han fet evidents de forma posterior.
 
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que els trastorns relacionats amb l’ansietat i la depressió han crescut un 25% des del 2020. L’augment dels intents de suïcidi o autolesions, especialment entre gent jove, van suposar un crit d’alerta sobre la situació. Els últims mesos, diferents administracions estan mirant de donar resposta a les necessitats d’atenció que tenen aquests joves, davant d’un sistema públic que no dona l’abast.
 

El servei ‘Escolta’m’ del Vendrell

L’Ajuntament del Vendrell és un dels consistoris que ha posat en funcionament un servei gratuït d‘atenció psicològica. Va dirigit als joves d’entre quinze i trenta anys i s’ofereix al Casal Jove. Allà és on, dos dies a la setmana, la psicòloga Neus Navarro atén els joves que prèviament han concertat visita.
 
"Ja era hora que es comencés a prioritzar l’atenció a la salut emocional i mental", explica Navarro a TarragonaDigital. La psicòloga creu que aquest era un pas necessari, però que ha costat molt de fer. Ha calgut l’impacte d’una pandèmia perquè les administracions comencessin a treballar, i això tenint en compte que els recursos a la salut pública continuen sent insuficients.
 
En quatre mesos i mig de servei, les xifres mostren com era d’important impulsar aquesta atenció. Des del 3 d’octubre, el servei ha atès 75 joves al Vendrell, la majoria dels quals són de la franja que va dels dinou als 24 anys (33). Navarro afirma que molts presenten símptomes d’ansietat "per depressions o trastorns de conducta alimentària (TCA)", però també "problemes de gestió de les emocions".
 
La psicòloga Neus Navarro.

La psicòloga Neus Navarro. Foto: TGNDigital


 
No són símptomes nous entre els joves, però sí que han tingut un increment notable arran de la pandèmia. "Ara hi ha moltes més visites i de gent més jove", apunta Navarro, que confirma que la causa principal va ser el confinament: "Les restriccions van tenir un fort impacte en els adolescents, perquè es troben en una edat en la qual desenvolupen la personalitat i la seva identitat, i en això és molt important el contacte social".
 
Un contacte social que els va desaparèixer de sobte, deixant-los tancats a casa amb la seva família en uns anys on es busca la reafirmació individual al marge dels progenitors. Molts van quedar amb l’única companyia de les xarxes socials durant molt de temps, una cosa que també va tenir conseqüències. "Les xarxes creen una realitat virtual que acaba afectant l’autoestima, sense oblidar problemes com el del ciberbullying", explica la psicòloga vendrellenca.
 

Alerta amb la sobre medicació

La situació té una derivada que cal no ignorar, per les implicacions que presenta. Davant de la manifesta manca d’especialistes en salut mental al sistema sanitari públic, moltes persones busquen ajuda al CAP o al metge de capçalera. Uns professionals que pateixen una sobrecàrrega de treball excessiva, que fa que no puguin donar el temps d’atenció necessari per a aquestes visites.
 
Molts cops, això acaba suposant una sobre medicació dels pacients. Un estudi de l’Hospital Clínic citat pel diari Ara apunta que els diagnòstics amb indicació d’antidepressius han crescut un 49% des del 2010, mentre que les receptes ho han fet un 404%. Neus Navarro puntualitza que molt pocs dels joves que ella atén es mediquen, però admet que és "la tendència actual".
 
"Si és necessari, s’ha de medicar, però moltes vegades n’hi hauria prou amb una teràpia adequada", afegeix. Això són les visites de 45 minuts que el servei ‘Escolta’m’ pot fer al Vendrell, però que són impossibles de dur a terme a la sanitat pública. Navarro avisa que la medicació només "atenua els símptomes", no els resol, i a més pot crear "una dependència".
 

Un mes i quinze dies d’espera

Pel que fa a la resposta dels joves que estan usant aquest servei, la psicòloga creu que està sent majoritàriament positiva. Només hi ha hagut onze baixes, el que representa menys d’un 20% dels que hi han pres part. "Quan els surt d’un mateix és quan hi ha més implicació, a diferència de si venen perquè insisteix la família", evidencia.
 
La llista d’espera actual al servei és d’un mes i quinze dies, raó per la qual els usuaris han de tenir clar que s’han de prendre l’atenció amb seriositat. Cada usuari fa cinc visites, una al mes, amb una durada de 45 minuts. Després han de fer diversos exercicis a casa.
 
Tot i la delicada situació actual, Navarro vol ser optimista i creu que el boom actual de casos és puntual i causat pel coronavirus. "La següent generació hauria de tornar als nivells anteriors a la pandèmia", pronostica. Per ara, el servei ‘Escolta’m’ es mantindrà tot el 2023, i no es descarta ampliar-ne l’edat d’atenció. Per poder accedir-hi, s’ha de contactar al WhatsApp 629 08 65 44 o al correu electrònic escoltam@elvendrell.net.
 
Flyers del servei 'Escolta'm' del Vendrell.

Flyers del servei 'Escolta'm' del Vendrell. Foto: Ajuntament del Vendrell