Tarragona amplia el servei de cangur a una nova escola

D'aquesta manera, el programa 'Dona't vida' arribarà a cinc escoles de la capital tarragonina

L'Ajuntament de Tarragona ha fet balanç del programa 'Dona't vida'
L'Ajuntament de Tarragona ha fet balanç del programa 'Dona't vida' | Cedida
20 de febrer del 2023
Actualitzat a les 15:57h
La Conselleria de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona ha decidit ampliar el servei de canguratge 'Dona’t vida', que s'ofereix en quatre escoles de la ciutat, a una cinquena, concretament a la de Sant Salvador. Ho ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa la consellera Cinta Pastó, durant el balanç dels primers mesos de funcionament del servei Temps x Cures.

En aquest sentit, el canguratge s'ofereix des del passat mes de setembre a les escoles Saavedra, Campclar, Joan XXIII de Bonavista i Marcel·lí Domingo de Sant Pere i Sant Pau. Ara, després de la diagnosi encarregada a la consultora Genera Innovació, s'ha decidit ampliar-lo a l'Escola de Sant Salvador.

Aquesta ha estat una de les recomanacions que s'han fet arran de l'estudi, que també ha recollit la necessitat d'estendre el servei als dissabte, de 9.30 a 14 hores i de 15.30 a 18.30 hores. Tot i això, de moment, l'horari es mantindrà de dilluns a divendres de 16.30 a 19.30 hores.

D’altra banda, també es recomana reservar un 30% de les places a peticions fetes amb 7 dies d’antelació, un 60% a peticions amb 24 hores d’antelació, i un 10% a peticions d’urgència.
 

Acollida a primera hora

Entre les necessitats més detectades està la d’acollida a primera hora, abans d’entrar a l’escola. Aquest és un servei que ja s’ha facilitat des de l’Ajuntament a les llars d’infants municipals i que ha atès 74 nenes i 61 nens en el darrer exercici. Ara, el consistori vol ampliar-lo a les escoles en què s’oferirà el programa 'Dona’t Vida'.

L'objectiu és treballar conjuntament amb les Associacions de Famílies i les entitats socials per poder arribar a cobrir la franja de les 7 a les 9 del matí.
 

Altres recomanacions

Entre les recomanacions de la diagnosi que l'Ajuntament de Tarragona adoptarà hi ha la preferència, en cas que la demanda superi l’oferta, per a famílies monoparentals, amb altres càrregues en l’àmbit de les cures, dones en situacions de violències masclistes i d’atur de llarga durada i dones migrants.

La diagnosi també ha detectat la necessitat de donar a conèixer el projecte, motiu pel qual l’Ajuntament engegarà un pla de comunicació específic; i recomana oferir el servei de canguratge a tots els actes municipals, facilitar-ne la inscripció oferint-la en idiomes i formats diferents.
 
D’altra banda, a partir de la diagnosi, el servei comptarà amb un equip educatiu intercultural, especialment en aquelles zones on hi hagi una major població d’infants migrants, així com amb un equip professionalitzat que pugui donar resposta a les necessitats educatives especials que puguin presentar els infants.
 

Canguratge en instal·lacions esportives

Durant la presentació s’ha fet també balanç del servei de canguratge a les activitats i equipaments municipals. Aquest servei s’ofereix a espais esportius de manera fixa tres dies setmanals i a les activitats municipals organitzades per l’Ajuntament o amb suport municipal.

El servei es pot demanar de manera puntual o recurrent i coincidint amb la participació en activitats municipals, mentre que les famílies el poden utilitzar un màxim de tres dies a la setmana.

L’Ajuntament ha valorat molt positivament el funcionament del servei a les instal·lacions esportives del Patronat Municipal d’Esports de Tarragona (PMET), on ha funcionat especialment bé al Serrallo. El servei es va implantar a les esmentades instal·lacions i també a Campclar, on també comença a funcionar amb èxit.

La principal conclusió és que el servei es mantindrà i serà assumit pel mateix PMET per facilitar-ne la logística. En activitats a Centres Cívics i espais culturals s’ha detectat la necessitat de continuar comunicant el servei perquè les persones el coneguin prèviament i el puguin sol·licitar.