Banyeres del Penedès posarà més lleixes anti-excrements d'oreneta

L'Ajuntament confirma «l'èxit» de la prova pilot feta el 2022

22 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:20h
Les orenetes fan els nius a les façanes.
Les orenetes fan els nius a les façanes. | Domènec Llop
L'Ajuntament de Banyeres del Penedès considera un "èxit rotund" la prova pilot feta durant el 2022 per evitar les molèsties de les orenetes fomentant, alhora, la conservació dels seus nius. La prova pilot va consistir a posar lleixes a dues façanes que tenien nius per recollir les deposicions i que aquestes s'assequessin abans de caure a terra.

Segons el consistori, l'actuació ha permès "una millor neteja del carrer" i ha servit per "protegir les cries de la presència d'altres aus". Tot plegat, sense que s'hagin detectat molèsties als veïns dels edificis. Davant aquests resultats, l'Ajuntament planteja col·locar més lleixes en altres façanes del municipi.

Espècie migratòria protegida

L'oreneta cuablanca és una espècie migratòria protegida que té presència a Catalunya entre els mesos de març i agost. Acostuma a niar a pobles i zones perifèriques de les ciutats, on té accés a alimentació i fang sense haver de recórrer grans distàncies.

Ubiquen els nius a les façanes dels habitatges, fet que pot provocar molèsties al veïnat, especialment pels excrements. Per evitar aquestes molèsties, però també per protegir els nius, l'Ajuntament de Banyeres va fer aquesta prova pilot. 

El passat juliol, el consistori va fer un recompte de nius d'oreneta, que va pujar a 267 a tot el municipi, dels quals el 91% estaven ocupats. També se'n van trobar 142 més que estaven trencats. La majoria dels nius estaven ubicats a Saifores, el Priorat de Banyeres, les Masies de Sant Miquel i el nucli antic.