Vetlladores com a eina integradora al Vendrell: «si l'Eloi pot estar amb la resta de nens, gaudeix més»

El Vendrell potencia el suport de vetlladores perquè infants amb necessitats específiques puguin fer música, art o esport dins del grup

L'Eloi amb la seva vetlladora, la Soraya, en una classe de piano.
L'Eloi amb la seva vetlladora, la Soraya, en una classe de piano. | TGNDigital
01 de març del 2023
Actualitzat a les 17:16h
El Vendrell s’ha convertit els últims dos anys en un municipi pioner en matèria de polítiques inclusives. L’Ajuntament ha invertit des del 2021 prop de 215.000 euros per contractar vetlladores de suport perquè els infants amb necessitats específiques puguin fer les activitats extraescolars junt amb la resta de nens i nenes.
 
Els números diuen que ja són 85 els nens que han comptat amb aquest suport per poder desenvolupar les seves activitats, ja sigui a l’Escola de Música Pau Casals, a l’Escola d’Art o a la Ballaruga. També per fer pàdel, natació adaptada, musicoteràpia o el lleure educatiu de cap de setmana. El nombre de vetlladores contractades puja a 40, una tasca en la qual ha tingut un paper important l'associació Avancem Junts.
 
Però donar un mar de xifres i dades no és, a vegades, la millor manera de fer entendre què suposa aquest suport per als infants, les famílies i els educadors. Els exemples concrets són els que poden mostrar com és d’important el fet de comptar amb uns recursos que afavoreixin que aquests infants puguin estar amb tot el grup, amb qualitat i igualtat de drets.
 

“Molts cops en preguntava on eren la resta de nens”

Per això ens fixem en el cas de l’Eloi, un nen de vuit anys amb autisme que el curs passat va començar classes de sensibilització musical a l’Escola de Música Pau Casals. “Tant jo com les meves dues altres filles anem a l’escola de música, i només faltava ell. Vaig preguntar al centre si era possible i com ho podíem fer”, explica a TarragonaDigital la seva mare, la Lídia.
 
A principis del curs passat, el programa de vetlladors encara no havia arribat a l’escola de música, amb la qual cosa se li va adaptar el pla d’estudis i es va provar d’integrar l’Eloi en una classe amb pocs nens. “No va funcionar”, reconeix la mare. Ho corrobora la que va ser la seva professora de sensibilització, Anna Urpí: “Em vaig trobar que no podia gestionar el grup, perquè tenia reaccions diferents, i acabava sent molt caòtic”.
 
Per això van optar per buscar un horari per poder fer-li classe a ell sol. Això va començar a donar resultat, però pagant el cost d’estar sense companys de classe. “Molts cops em preguntava ‘on són els nens?’”, recorda Urpí.
 

El pas endavant d’estar amb el grup

A mig curs, el programa de suport a les activitats inclusives va arribar a l’Escola de Música, que va poder començar a comptar amb les primeres vetlladores. Una d’elles, la Soraya, és la que va començar a treballar amb l’Eloi. Un suport que va permetre que el nen tornés al grup. “Al costat de la resta de nens està més bé, gaudeix més”, certifica Anna Urpí.
 
Amb aquesta bona experiència, de cara a aquest curs l’Eloi ha començat estudis de piano i de cor bàsic. La Soraya no se’n separa mai a les classes, intentant “que no es posi nerviós, pari atenció i treballi amb la resta”, detalla l’educadora. Els progressos han estat evidents i a les audicions del passat Nadal, ja va poder actuar en un dels concerts del cor.
 
“Ha estat un procés que s’ha hagut d’anar desenvolupant”, afirma la seva mare, que creu que aquest servei és “fantàstic” i hauria de continuar ampliant-se. Aquesta és la voluntat del consistori, que ja busca establir col·laboracions amb el Consell Comarcal i amb les entitats que formen la Taula Inclusiva del PEE per “continuar sent un referent en aquests valors”, segons apunta la regidora d’Educació, Sílvia Vaquero.
 
Fins a 85 infants ja compten amb el suport de vetlladores per fer extraescolars al Vendrell.

Fins a 85 infants ja compten amb el suport de vetlladores per fer extraescolars al Vendrell. Foto: TGNDigital