1 de 10
JUDICIAL

A judici per protestar contra el polèmic parc eòlic entre Riudecols i Duesaigües

Els fets van tenir lloc l'any 2020 a la central eòlica de Lo Vedat del Pany

L'activista ha esta citat aquest dijous als jutjats de Reus. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Reus | 7 de març de 2023 a les 15:50 |
Un activista de l'Associació Xarxa Sud declararà aquest dijous als Jutjats de Reus per una protesta contra la central eòlica de Lo Vedat del Pany l'any 2020. L'empresa promotora del projecte, Esburg SL, va denunciar-lo per unes "accions totalment pacífiques", segons els ecologistes.

Les obres del parc eòlic projectat als termes municipals de Riudecols i Duesaigües estan aturades des del 2021. Els activistes van denunciar a Fiscalia que la tramitació estava plena d'irregularitats perquè les obres es van iniciar sense les autoritzacions administratives i amb la declaració d'impacte ambiental caducada.


L'any 2022, sis activistes del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), de l'Associació per la Defensa del Territori i Patrimoni de Riudecols (DELTERPA) i de l'Associació Xarxa Sud van ser citats a declarar als jutjats arran la denúncia interposada per l'empresa Esburg SL.

"Les obres es van iniciar sense les corresponents autoritzacions administratives"

Des del GEPEC-EdC ressalten que les accions de protesta fetes l'any 2020 per denunciar el començament de les obres van ser del "tot pacífiques" i que eren "legítimes i lògiques". Segons ells, la tramitació i construcció de la Central Eòlica de Vedat del Pany està "plena d'irregularitats".

"Les obres es van iniciar sense comptar amb les corresponents autoritzacions administratives, fet molt greu que pot arribar a constituir un fet delictiu, i amb una declaració d'impacte ambiental que cal considerar caducada, sense les corresponents autoritzacions urbanístiques", asseguren en un comunicat.

 

Un espai "de molt alt valor ecològic"

En aquest sentit, expliquen que el projecte eòlic es vol instal·lar en un espai "de molt alt valor ecològic, ocupant i afectant un dels alzinars més importants de les comarques de Tarragona". A més, assenyalen, que la seva instal·lació afectarà una espècie de flora estrictament protegida per la llei, com és l'estepa populifolia (Cistus populifolius).

Aquesta planta, diuen, es troba en perill d'extinció i està inclosa en el Decret de Creació del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya. Per tot plegat, els ecologistes van portar el cas a Fiscalia de Tarragona perquè denuncien que la instal·lació de la central podria incórrer en possibles delictes contra el medi ambient, de prevaricació i un d'urbanístic.


El març de 2021 també van presentar un escrit davant del Departament de Territori per denunciar que s'estaven executant les obres sense els permisos. Així mateix, van interposar una altra denúncia davant dels ajuntaments de Riudecols i Duesaigües per "advertint-los" que les "obres eren il·legals". A partir de llavors, recorden, les obres es van aturar.
Participació