Nou incident a la central nuclear Ascó I: fuita de diòxid de carboni

Els fets van tenir lloc el passat 6 de març a les instal·lacions de la central ebrenca

Els fets van tenir lloc el passat 6 de març a la central nuclear d'Ascó I.
Els fets van tenir lloc el passat 6 de març a la central nuclear d'Ascó I. | Anna Ferràs/ACN
08 de març del 2023
Actualitzat a les 16:22h
La central nuclear Ascó I va patir el passat 6 de març un nou incident a les seves instal·lacions, segons ha informat Catalunya Ràdio. Els fets van tenir lloc a la cota 42 de l'edifici auxiliar, quan es va activar sense motiu el sistema d'emissió de diòxid de carboni (CO2), que es fa servir per apagar incendis en espais en què no es pot utilitzar aigua.

Sortosament, en el moment en què van tenir lloc els fets, amb el reactor funcionant a plena potència, no hi havia operaris a la zona i no es van produir danys personals. L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) ha obert una investigació per tal d'esclarir què va activar la descàrrega de CO2.

Cal recordar que el novembre de 2021, un incident similar —una fuita incontrolada de CO2—, mentre es revisava el sistema contra incendis, va provocar la mort d'un bomber i ferides a altres tres.
 

Els bombers reclamen solucions a la problemàtica del sistema contra incendis

Aquest nou incident ha provocat malestar entre els bombers que actuen a la central nuclear, ja que l'incident ha tornat a posar de relleu la problemàtica del sistema contra incendis. En aquest sentit, Joan Treig, del comitè d'empresa de Falck SCI, ha demanat solucions i garanties.

Treig ha manifestat a Catalunya Ràdio que "per poder evitar aquesta situació nosaltres tornarem a posar sobre la taula que s'activi el sistema de CO2 de forma manual. El diòxid de carboni a la planta s'ha d'activar quan és necessari, no de forma no controlada. Aquest és un dels principals problemes que tenim ara".

Aquest el segon incident en les dues últimes setmanes a la central nuclear d'Ascó I. El passat 23 de febrer un dels generadors dièsel d'emergència va quedar inoperatiu i es va haver d'aturar el reactor.