El preu del lloguer es converteix en un escull per al comerç de Reus

Les entitats comercials rebutgen el pessimisme i aposten per mirar-se la situació amb perspectiva

Diversos negocis apunten que el lloguer té un pes important en els darrers trasllats i tancaments
Diversos negocis apunten que el lloguer té un pes important en els darrers trasllats i tancaments | Laia Solanellas
09 de març del 2023
Actualitzat a les 9:58h
Diverses veus del sector comercial de Reus apunten que, passada la pandèmia, els preus dels lloguers s'han apujat. Ho han fet en un context on, a més, s'hi suma un increment general de preus que ha afectat, també, el cost de la llum. Tot plegat, en una dinàmica de reducció del consum per part de la població, que també pateix aquestes mateixes circumstàncies.

En el cas del comerç, al centre de la ciutat, els darrers mesos hi ha hagut diversos tancaments i trasllats i, segons subratllen algunes veus, també algunes obertures o la previsió d'obrir nous negocis. Part d'aquest moviment es podria explicar pel preu del lloguer. Són diverses les veus de negocis, especialment del centre de la ciutat, que expliquen que se'ls ha apujat el lloguer durant el darrer any.
 

El preu del lloguer, un altre escull per al sector comercial

"La sensació és que feia lleig apujar el lloguer durant la pandèmia, i ara ho han recuperat de cop", s'exclamen alguns. A la capital del Baix Camp, segons diverses fonts, és especialment notable el preu de locals de l'eix dels carrers de Monterols i de Llovera. Tot i això, no és l'única zona on aquesta despesa acaba provocant que el negoci s'hagi d'estrènyer el cinturó.

Sigui per experiència pròpia o per coneguts del sector comercial, bona part dels negocis consultats per aquest mitjà afirmen que l'increment del preu del lloguer és una dinàmica que s'ha estès els darrers mesos. "Hi ha locals que s'han passat tant de temps tancats precisament perquè en demanen massa", apunten en alguns casos. En línies generals, consideren que caldria trobar la manera d'evitar aquestes situacions.

"No és només un negoci, el que acaba tancant, és la vida que donen les botigues a cada carrer", reivindiquen diversos comerciants. La presidenta de la Unió de Botiguers, Meritxell Barberà, remarca que cal fixar-se en la situació general; "la inflació ha pujat, les famílies tenen menys poder adquisitiu i les despeses augmenten cada vegada més". En aquest escenari, "el lloguer és una part important d'aquestes despeses i no s'adequa als temps que corren". Apunta, però, que "l'electricitat també és un tema molt rellevant, i també ha pujat molt".
 

Les entitats comercials rebutgen el pessimisme

Tot i aquesta sensació generalitzada, algunes veus matisen que les dades permeten no ser pessimistes. El president del Tomb de Reus, Jacint Pallejà, admet que el sector pot passar per un sotrac, "però en una corba ascendent", assegura. Barberà tampoc és pessimista, i destaca que, sobretot a l'eix comercial dels carrers de Monterols i de Llovera, "quan hi ha locals buits, es lloguen de seguida".

Pallejà també defensa aquesta situació, i recorda que "els experts diuen que, als carrers dels centres de les ciutats, comercials, tenen una rotació d'entre el 20% i el 25% anual". És a dir, que al llarg d'un any, un de cada quatre negocis que hi ha, canviarà de mans o tancarà per trasllat o perquè no funciona.

En el context general, subratlla Barberà, Reus no està en una situació comercial més dolenta que altres ciutats similars, al contrari. Aquesta setmana es va celebrar, a la capital del Baix Camp, la primera trobada d'associacions comercials. Una ocasió que va permetre intercanviar impressions amb les entitats d'altres municipis.

"El tema dels locals buits preocupa a la majoria de ciutats de Catalunya", afegeix. "La bona notícia és que, a Reus, s'obren més negocis que no pas es tanquen", destaca. La presidenta de la Unió de Botiguers conclou que "quan ens mirem a nosaltres sols ho veiem malament, però quan ens veuen de fora, veuen el got bastant ple".
 

Regeneració comercial adaptada a la demanda

Jacint Pallejà també considera que cal mirar-se el sector comercial amb perspectiva històrica. Admet que la situació no és fàcil, com tampoc ho és per a l'economia familiar de la ciutadania. En el cas dels comerços i les botigues, remarca, "es diu que tanquen els negocis de tota la vida", però considera que cal tenir en compte que sempre hi ha hagut rotació en aquest sentit.

A més, en el cas concret del nucli antic de Reus, destaca "la seva capacitat de regenerar-se adaptant-se a la demanda". Fins i tot a l'hora de canviar la proporció de botigues que hi ha als locals comercials de la ciutat. "Fa uns anys, si havies d'anar a dinar o sopar, hi havia poca cosa, i ara tenim molta oferta d'hostaleria", exposa.

Una dinàmica que també ha passat amb altres oficis, com els tallers que van acabar traslladant-se als polígons o tancant, o feines tradicionals que s'han deixat de fer. Com a mostra d'aquesta capacitat d'adaptar-se, apunta, "al seu lloc ara et pinten les ungles o et fan massatges; aquesta renovació en funció de la demanda, el centre de Reus la sap fer millor que ningú". Això, afirma, fa que hi hagi un índex de desocupació comercial menys elevat que a altres municipis.