La Zona de Baixes Emissions de Reus tindrà desenes de càmeres i mesuradors ambientals

S'aprova el projecte tècnic, que preveu una licitació per comprar i instal·lar els elements amb 847.000 euros de pressupost

Reus fa un pas més per implantar una Zona de Baixes Emissions
Reus fa un pas més per implantar una Zona de Baixes Emissions | Jordi Olària Gras
10 de març del 2023
Actualitzat a les 14:56h
Reus comença a preveure implantar la seva Zona de Baixes Emissions amb l'aprovació del projecte tècnic. Aquest document encara no deixa clar com serà, ni a quina àrea afectarà, tot i que previsiblement se centrarà al tomb de ravals. En concret defineix les actuacions, els subministraments i les inversions necessàries per establir la ZBE.

El que s'ha aprovat és un projecte amb 846.993,93 euros de pressupost que ha de comptar amb finançament d'Europa, de Madrid i de la Generalitat, a més de municipal. Servirà per "instal·lar els elements físics i les eines tecnològiques necessàries per a la implantació de la zona de baixes emissions", segons explica el govern de Reus. D'aquí a un mes, quan hagi acabat el termini d'exposició pública, aquest contracte sortirà a concurs públic.

La implantació de la Zona de Baixes Emissions ha de servir per controlar els accessos a l'àrea que es delimiti a través de càmeres lectores de matrícules. També es faran servir càmeres panoràmiques i programari d'intel·ligència artificial i d'anàlisi de dades. Les càmeres per controlar el trànsit, a més, també s'instal·laran a les rotondes d'entrada a la ciutat.

El projecte també incorpora mesuradors de la qualitat de l'aire i control del soroll i la infraestructura informàtica necessària per analitzar i tractar les dades que s'obtinguin. Tot plegat quedarà dividit en dos lots, és a dir, dues parts d'un mateix contracte. La licitació es farà pública d'aquí a un mes, però en situacions similars, aquest model s'ha fet servir perquè els lots es puguin executar simultàniament.
 

Desenes de càmeres i centenars de senyals de trànsit

El primer lot del futur contracte públic inclou el subministrament, la instal·lació i la posada en marxa de 28 càmeres. N'hi haurà 19 que seran lectores de matrícules i es distribuiran en 14 punts diferents. A priori, són les que haurien de regular l'accés de vehicles a l'interior de la Zona de Baixes Emissions.

Les nou càmeres restants seran panoràmiques, i el paquet el completa una pantalla digital amb informació interactiva sobre l'estat del trànsit a les principals rotondes de la ciutat. També formarà part del primer lot el subministrament i la instal·lació de 200 senyals de trànsit i informatius. N'hi haurà 120 que indicaran l'existència de la ZBE, 44 que informaran que hi ha càmeres lectores de matrícula, i 36 que indicaran que hi ha càmeres de videovigilància.

El mateix primer lot del contracte comptarà amb el subministrament i instal·lació de 8,2 quilòmetres de fibra òptica per garantir que tota la infraestructura tecnològica funciona. Per passar la fibra òptica es preveu fer 2,3 quilòmetres de canalitzacions. El projecte tècnic que ara s'ha aprovat no desglossa el pressupost de cadascun dels lots.

El segon paquet del contracte servirà per subministrar, instal·lar i posar en marxa cinc antenes i un servidor informàtic. Amb aquests aparells es posarà en marxa una xarxa informàtica sense fils, de llarg abans i de baix consum. També hi haurà deu estacions per registrar la qualitat de l'aire i el so, dues estacions meteorològiques i tres pantalles digitals d'informació interactiva a les principals entrades de la ciutat.

Amb l'aprovació d'aquest Projecte d'implantació d'una zona de baixes emissions i el sistema de mesurament i control del compliment d'objectius, l'Ajuntament de Reus afegeix una peça més al plantejament de la mobilitat. S'haurà de coordinar amb l'Ordenança de Mobilitat Sostenible, per exemple, però també amb les directrius de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona.